Trening & Kosthold; Verdt å lese! (Utgave 13)

Fast spalte med interessante og nyttige saker jeg kommer over relatert til trening, kosthold/ernæring og helse generelt.

Utgave 13 – I denne utgaven:
– Hvorfor store kaloriunderskudd kombinert med mye aktivitet kan ha en negativ effekt på slanking
– Poteter og menneskets helse, del 2;
–  Stramme brystmuskler? Her er en enkel øvelse som kan fikse det på noen sekunder 🙂
– Slutt med knebøy!?
– High-Performance Mass Training – Upper Body (Video)
– Hvorfor smaker sterk mat, så sterkt?

Mail-varsel: Ønsker du ‘verdt å lese’ spalten tilsendt på e-post? Send ‘verdt å lese’ til fredarn@fredarn.com .

Hvorfor store kaloriunderskudd kombinert med mye aktivitet kan ha en negativ effekt på slanking; En interessant artikkel fra Lyle McDonald. Mange, spesielt kvinner, gjør denne feilen. Stresshormonet Kortisol kan være en av årsakene til problemene. Les hele saken på Lyle’s blogg.

Poteter og menneskets helse, del 2; Andre del av artikkelserien fra Stephan Guyenet, nevnt i Verdt å Lese utgave 11.

Stramme brystmuskler? Her er en enkel øvelse som kan fikse det på noen sekunder 🙂 Sjekk det ut på Eirik Sandvik’s side atletiskutvikling.no.

Slutt med knebøy!? Skal du alltid høre på legen din, om han sier at du ikke kan kjøre knebøy mer? Ofte har nok legen rett, men vel så ofte tar han nok feil. Les Eric Cressey’s tanker om spørsmålet (artikkel fra desember 2008).

High-Performance Mass Training – Upper Body (Video): T-Nation har 2 nye, kule og lærerike videoer med trener Christian Thibaudeau, kroppsbygger Daryl Gee mfl.

Hvorfor smaker sterk mat, så sterkt? En interessant artikkel hos Wired.
Grunnen til at vi reagerer på ‘sterk’ mat er Capsaicin, virkestoffet i Chili, det binder seg til proteinet TRPV1 (transient receptor potential cation channel, subfamily V, member 1) i munnen, som gir den sterke, brennende følelsen. Grunnen til at vi har denne reseptoren, er for å advare mot varme, da TRPV1-reseptoren aktiveres ved temperaturer over 43 °C.
Når vi er inne på dette emnet kan jeg også nevne at scovilleskalaen brukes for å måle en matvares ‘sterkhet’, og dette gjøres ved å måle mengden Capsaicin. Capsaicin er også det aktive stoffet i pepperspray (våpen).
Munnskylling med melk eller sukkervann er effektive midler for å redusere den brennende følelsen etter du har spist noe sterkt.

Naga Jolokia - Verdenst sterkeste Chili (Guinness World Records '07). Foto: Thaumaturgist

Habanero - lenge regnet som verdens sterkeste Chili

Comments are closed