Utnytt teknologi for økt styrke og hurtighet!

Visste du at det i år 2017 finnes en rekke teknologier med dokumentert positiv effekt på kvaliteter som styrke, spenst og hurtighet? Om du satser seriøst på idrett, eller rett og slett bare er veldig seriøs med treningen din, så bør du utnytte teknologi som på en trygg måte kan gjøre deg bedre.

I denne artikkelen tar jeg en rask gjennomgang av enkelte teknologier som jeg selv bruker eller vurderer å bruke på meg selv eller mine kunder. Ingen av anbefalingene er sponset.

Det finnes definitivt teknologi som kan hjelpe deg med å oppnå bedre treningsresultater.

Det finnes definitivt teknologi som kan hjelpe deg med å oppnå bedre treningsresultater.

Elektronisk muskelstimulering (EMS):

Dette er etter min mening den teknologien med aller størst potensiale. EMS har vært forsket på i flere tiår, og er meget godt dokumentert å øke styrke, eksplosivitet og muskelmasse i stor grad. I begynnelsen så man gode økninger i styrken i enkle bevegelser etter bruk av EMS. F. eks øker styrken i leg extensions som regel helt vanvittig etter en periode med EMS på quadriceps, men styrken har ikke økt like godt i mer komplekse bevegelser, som knebøy, spenst eller sprint. I senere år har man dog sett at om man kombinerer EMS med klassisk styrketrening eller idretten man driver med, så overføres effekten av EMS i veldig stor grad.

Elektronisk muskelstimulering.

Elektronisk muskelstimulering.

Det mest spennende er at resultatene ser ut til å være spesielt gode i godt trente personer og idrettsutøvere, og det ser ut til å påvirke de mest eksplosive type 2 fibrene i større grad enn type 1 fibre, noe som kan øke ikke bare styrken, men også eksplosiviteten. EMS i kombinasjon med klassisk trening ser ut til å kunne gi betydelig bedre resultater enn kun klassisk styrketrening.

Ulempen? For å oppnå god effekt må EMS kjøres med høy effekt. Et minimum på rundt 60 mA intensitet ser ut til å gi god effekt, for for virkelige gode resultater bør man betydelig høyere enn dette. To av de mest populære merkevarene for EMS er Compex og Powerdot, og begge disse går opp til en maks effekt på 115 mA, og dette er hva jeg anbefaler mine kunder å jobbe seg opp til så raskt som mulig.

EMS på denne intensiteten er smertefullt, kjedelig, og for noen mer kostbart enn de kan ta seg råd til.

Jeg anbefaler EMS for alle som ønsker å øke sin styrke og/eller eksplosivitet, som er veldig seriøse med treningen sin, og som er villig til å akseptere smerte for å bli bedre.

Produkter jeg anbefaler er Powerdot, da det er meget praktisk og enkelt i bruk. Powerdot DUO koster rundt 4 800 kr i Norge.

Les mer: 15 % økning i knebøystyrke hos elite rugbyspillere – uten å trene styrke!

Jeg kommer også til å skrive en mer detaljert artikkel om EMS i framtiden.

«Velocity based training»:

Det er meget godt dokumentert at ved å gi absolutt maksimal innsats i konsentrisk fase (på vei «opp»), vil man kunne få langt bedre resultater fra styrketreningen sin, enn om man trener med «selvvalgt innsats». Dette ser ut til å gjelde både for maksimal styrke og eksplosivitet, og i noen tilfeller også muskelvekst. Utfordringen er at det ser ut til å være svært vanskelig for folk flest å gi absolutt alt hele tiden, med mindre vekten er så tung at man må gi alt. Ved bruk av teknologi som måles hastigheten din kan du minnes på og presses til å gi absolutt alt du har så og si hele tiden, og studier har vist at dette kan øke resultatene fra treningen på dramatisk vis.

motivate+your+athletes

PUSH Band kan måle hastigheten din i de fleste styrkeøvelser.

Jeg har testet en rekke teknologier for dette, og anbefaler PUSH til mine kunder. Dette er et bånd som du setter på underarmen din, og ved hjelp av en app på telefonen kan du måle hastighet og watt-produksjon i en rekke forskjellige øvelser. Ulempen er at apparatet ikke alltid fungerer perfekt, og noen ganger kan resultatet være noe unøyaktig. Det er likevel for mange verdt pengene, da bare de å jevnlig minnes på å gi alt – og med det kjempe for å slå tidligere perser ikke bare på vekt og reps, men også på hastighet, kan gi dramatiske økninger i styrke og eksplosivitet. PUSH koster rundt 3 200 kr til Norge.

Et annet alternativ for hastighetsbasert trening er GymAware, og denne teknologien kan regnes som gullstandarden for måling av løftehastighet. Apparater er dog langt mindre praktisk, da du må feste en fysisk tråd til stangen når du løfter. Til gjengjeld er den helt nøyaktig – og har en rekke kule og motiverende muligheter. Her kan du f. eks sette opp treningsprogrammet ditt ikke bare basert på prosenter og planlagte regler for autoregulering, men også basert på hastighet. Appen til GymAware kan si ifra når hastigheten din faller med x antall prosent (du velger), og dette åpner for en rekke spennende muligheter mtp. treningsprogrammering.

En stor ulempe med GymAware er prisen, da det ender på i underkant av 30 000 kr til Norge.

Les mer: Kan klassisk mengdetrening gjøre deg svakere og tregere? og Tren med maksimal hastighet!

Flywheel trening:

Flywheel er en teknologi hvor du i stedet for å løfte en vekt, spinner et hjul, som så «drar deg ned igjen» med økt kraft jo mer du tar i. Apparatet er vist å kunne gi dramatiske økninger i styrke og muskelmasse, uten at vi skal konkludere med noe helt enda.

Exxentric-Flywheel

Exxentric Flywheel

I praksis hjelper apparatet deg med å oppnå en supramaksimal eksentrisk belastning, da apparatet vil dra deg ned ved en så stor kraft at det vil være umulig å holde igjen – og du oppnår en tyngre belastning på veien ned, enn på veien opp. Meget tøff trening, med andre ord.

Dette er et produkt jeg har planer om å teste ut og muligens investere i veldig snart.

Svenske Exxentric er en av produsentene av slikt utstyr, og prislappen for et fullt oppsett ligger på nærmere 40 000 kr til Norge.

Stimulering av hjernen:

Halo Neuroscience er et selskap som har utviklet noe som ligner på relativt vanlige hodetelefoner, som sender signaler til hjernen som er vist å kunne øke motorisk innlæring. Det finnes en rekke studier som viser positiv effekt på motorisk innlæring og fysisk ytelse både hos friske personer og pasienter i rehabilitering. Selskapet har også gjort egne studier som viser betydelig bedre økning i ting som spenst ved bruk av Halo Sport sammenlignet med trening uten.

Halo Sport

Halo Sport

Selv står dette produktet på gjøremålslisten over områder hvor jeg skal grave meg ned i forskningen på en skikkelig måte. Foreløpig kan jeg si at det ser lovende ut, og det er gode muligheter for at dette er noe jeg investerer i veldig snart.

Jeg ser for meg at produktet kan brukes før økter hvor god teknikk skal hamres inn. Skal du lære en ny øvelse, ha en teknisk krevende økt, eller jobbe med veldig tunge løft, så kan produktet potensielt bedre innlæring av teknikk og øke ytelsen i komplekse øvelser som f. eks rykk og støt.

Halo Sport koster rundt 9 000 kr til Norge.

Praktiske tips:

Det finnes mange gode og godt prøvde treningsmetoder som vi vet fungerer, så må man ikke ha «fancy» teknologi for å bli sterkere eller raskere, men målet mitt med denne artikkelen er å vise til at det finnes nyere teknologi som vi kan dra nytte av for å oppnå enda bedre treningsresultater – og for mange kan slik teknologi utgjøre en stor forskjell.

Det betyr ikke at alle bør kjøpe alt på denne listen, men har man økonomien til det er det absolutt verdt å vurdere flere av disse produktene.

Comments are closed.