15 % økning i knebøystyrke hos elite rugbyspillere – uten å trene styrke!

Høres for godt ut til å være sant, men nei det er det ikke!

Babault m.fl. publiserte i 2007 en studie på elite rugbyspillere hvor de sammenlignet to grupper; en gruppe trente kun rugby fem ganger i uka, mens den andre gruppen også trente med bruk av elektronisk muskelstimulering (EMS) 1-3 ganger i uka. Studien gikk over 12 uker, og de løftet ingen vekter eller trente noen annen form for styrketrening!

EMS, Powerdot

Powerdot er mitt valg av EMS-apparat.

Hva er EMS?

Elektronisk muskelstimulering vil si at elektroder festes på huden, også sendes det elektroniske impulser gjennom disse som får musklene til å trekke seg sammen. Dette er samme teknologi som du sikkert har sett på «TV-SHOP».

Hva skjedde?

Kontrollgruppen utviklet seg svært lite, men EMS-gruppen derimot:
* 15 økning i 1RM knebøy.
* 10 % økning i knebøyhopp (cm).
* 3 % økning i spenst (CMJ, cm).
* 6 % økning i fallhopp (cm).
* Ingen endring i 50 m sprint tid (men kontrollgruppen ble derimot 0,07 sek tregere!)

Dette er ENORME økninger på 12 uker for ELITE nivå rugbyspillere, og det ble gjort uten tradisjonell styrketrening. De gjennomførte 3 økter med EMS de første 6 ukene, men kun 1 økt i uka de siste 6 ukene. Øktene bestod alltid av 36 kontraksjoner á 5 sekunder per muskelgruppe, med 15 sek hvile mellom hver kontraksjon.

DELTAKERNE BLE «OVERTRENT»!

Det er verdt å merke seg at alle spenstparametere i EMS-gruppen var dårligere ved uke 6, men så økte betydelig fra uke 6 til uke 12, hvor frekvensen og volumet på EMS ble redusert fra 3 til 1 økt i uka. Dette tyder på at utøverne ble lett «overtrent» av å kjøre hele 36 kontraksjoner 3 dager i uka, men at de etter en «deload» på 6 uker ble raskere og sterkere enn noengang. For knebøystyrke var det derimot en ganske jevn utvikling, så det ser ut som at det kun var hurtigheten og spensten som det høye EMS-volumet hadde en negativ effekt på.

PRAKTISKER ANBEFALINGER:

Det er meget godt dokumentert at EMS fungerer, men det er viktig å påpeke at det må kjøres med en høy intensitet for å gi god effekt! Det er ikke behagelig, men vil av mange oppfattes som skikkelig smertefullt. Det er med andre ord ikke slik du ser på «TV-SHOP», hvor folk smiler og koser deg mens de blir sterkere. Det er smertefullt, men veldig effektivt!

Jeg anbefaler bruk av EMS til godt trente mosjonister og elite utøvere i idretter hvor styrke og eksplosivitet er viktig. Ikke som en erstatning, men som en del av treningen. Apparatet jeg anbefaler er per dags dato Powerdot, som kan kjøpes hos f. eks flexfit.no, hvor jeg har gjort en avtale for mine kunder. Jeg har dog ingen økonomisk gevinst av å promotere flexfit.no!

Dette er en første av en rekke artikler hvor jeg vil ta for meg forskning og praktisk bruk av EMS i treningsprogrammering – så følg med videre for flere detaljer!

Comments are closed.