Rødbeter for bedre utholdenhet?

Mange tror at ingen kosttilskudd fungerer. Dette er direkte feil, da det motsatte er direkte bevist i utallige forskningsstudier. Et eksempel på et kosttilskudd som kan ha en positiv effekt er rødbeter, som tilfører kroppen nitrat, som konverteres til nitrogenmonoksid (NO) i kroppen. Med dette «tilskuddet» trenger man heller ikke å kjøpe noe kosttilskudd, da studier har vist positiv effekt både i form av rødbetjuice og hele rødbeter.

Inntak av rødbeter ca 1-3 timer før aktivitet ser enkelt forklart ut til å være fordelaktig for aktiviteter hvor mangel på oksygen er en utfordring. Klassisk utholdenhetstrening og konkurranse kan altså ha fordel av dette tilskuddet, så skal du teste deg eller konkurrere i løping, eller annen idrett hvor utholdenhet er relevant, så kan inntak av f. eks rødbetjuice eller bakte rødbeter rundt to timer før potensielt ha en positiv effekt på ytelsen din.

Rødbeter kan ha en positiv effekt for utholdenhetsidrett

Forskningen:

  • Lansley m.fl. fant i 2011 at 0,5 l rødbetjuice før sykling økte ytelsen med 2,8 % på 4 km, og 2,7 % på 16,1 km løping. Studien ble gjort på godt trente syklister.
  • Murphy m.fl. fant i 2012 ut av hele rødbeter før løping økte ytelsen fra 1,8 km og utover i en 5 km løp, noe som resulterte i at snitt hastighet var 3,4 % raskere etter inntak av juicen.

Praktiske tips:

Rødbetjuice kan i likhet med f. eks bakepulver og beta-alanin være tilskudd som kan øke ytelsen i utholdenhetsidretter betydelig.

PS: Driver du med idrett, så anbefaler jeg alltid at du krever skriftlig garanti fra produsenten du velger om at tilskuddene deres er «rene», og aldri inneholder spor av andre preparater enn det som står oppført på produktet.

Referanser:
Lansley KE et al. Acute Dietary Nitrate Supplementation Improves Cycling Time Trial Performance. Med Sci Sports Exerc. 2011 Apr 5.
Murphy M, Eliot K, Heuertz RM, Weiss E. Whole beetroot consumption acutely improves running performance. J Acad Nutr Diet. 2012 Apr;112(4):548-52.

Comments are closed.