Slik rengjør du vektstenger:

Foto: Eleiko.

Treningssentrene er nå åpne, med strenge krav til smittevern og renhold, men hvordan bør egentlig vektstenger rengjøres?

På de fleste kommersielle treningssentre opplever jeg at de fleste stenger aldri er rengjort skikkelig. Om du titter på serrateringen (det grove) på stengene, og du ikke kan se markeringene tydelig, så er det som regel fordi serrateringen er fylt med møkk. Her samler det seg kalk, rester fra stativer, svette, hud, blod, støv mm., og om ikke stengene rengjøres skikkelig med en børste med jevne mellomrom, så blir dette sittende i stangen og blir vanskelig å få av. 

Dessverre opplever jeg at de aller fleste stengene på kommersielle sentre er fulle av møkk, enkelt og greit. 

Tidligere har dette irritert meg fordi det fører til dårligere grep og dårligere holdbarhet på stengene, men en annen negativ effekt av manglende rengjøring av stenger er naturligvis også smittevern. 

Om serrateringen i stengene er fulle av møkk, så hjelper det ikke nødvendigvis å vaske stengene med såpe eller sprit. Du må først fjerne det som sitter fast inne i serrateringen. 

Her er mine tips til rengjøring av vektstenger:

  1. Børst stangen med en mild børste (se bilde): En slik børste følger med når man kjøper en Eleiko stang, men dessverre legger de fleste treningssentre disse bort. På enkelt SATS sentre jeg har vært innom, har jeg spurt de ansatte om å lete fram disse på lagrene, slik at de kan ligge tilgjengelig på sentrene, og det har de da fikset. Gjør det samme der du trener! Du kan også bruke en vanlig oppvaskbørste 🙂 
  2. Om du ikke får fjernet kalk og møkk med de milde børstene, bruk en stålbørste. En stålbørste kan du også få av Eleiko, eller du kan kjøpe det på Biltema eller lignende. Merk at bruk av stålbørste også vil slite ut serrateringen og gjøre serrateringen mindre grov over tid, så bruk dette forsiktig, og kun om en mildere børste ikke fungerer tilfredsstillende. 
  3. Desinfiser stangen med desinfiserende middel, f. eks. en 70+ % væske med ethanol eller isopropanol (f. eks. Antibac overflatedesinfeksjon eller BLÅTIND Blårens. Disse midlene oksiderer raskt av seg selv, slik at du som regel ikke trenger å tørke det av etterpå. Spray det på en klut eller papir, og smør det på stangen med tilstrekkelig mengde til at det blir synlig fuktig. La så lufttørke. Ferdig! 🙂 
Mild børste. Foto: Eleiko. 

Jeg håper flest mulig kan ta til seg dette, og rengjøre stengene skikkelig etter bruk. Da får vi alle stenger som varer lenger, gir bedre grep – og vi reduserer risikoen for å spre smitte på treningssentrene 🙂 

Comments are closed.