Verdien av å rope!

Om man ønsker å utvikle eksplosiv styrke, hurtighet og/eller spenst, så er det godt dokumentert at det å løfte med absolutt maksimal hastighet i konsentrisk fase er veldig viktig for optimale resultater. Studier som sammenligner samme treningsprogram, men hvor den ene gruppen får tilbakemelding på løftehastighet etter hver rep, og samtidig blir motivert av en trener til å løfte med absolutt maksimal hastighet, viser en ENORM forskjell i resultatene. 

Man skal ikke undervurdere litt god gammeldags skriking!

Ønsker man å bli mer eksplosiv, så bør man med andre ord trene så eksplosivt man kan. Det bør jo ikke komme som en overraskelse for de fleste, men hvordan kan man bruke dette i praksis? Min erfaring etter etter snart ti år som fulltids trener, er at så og si ingen av de som bør gjøre det, løfter med maksimal hastighet på alle sine arbeidsrett. Kroppen vår har ikke lyst til å gjøre mer arbeid enn nødvendig, og uten kontinuerlige påminnelser er det svært vanskelig for oss å ta i mer enn «det som trengs». Teknologi som måler løftehastigheten vår kan være meget verdifullt her, da det både minner oss på å gi alt, og måler utviklingen slik at vi kontinuerlig kan følge med på utviklingen. Det muliggjør også å måle andre ting enn løftehastighet – som f. eks. effekt (WATT), slik at vi kan tilpasse motstanden vi velger å jobbe med, slik at vi får enda bedre resultater.

En enda enklere faktor som trenere og treningspartnere kan bruke for å øke løftehastigheten og innsatsen, er å rope! Ved bruk av teknologi som måler hastigheten, f. eks. Keiser apparater med luftmotstand som vi har på Magnat Center, ser jeg gang på gang hvor enormt effektivt det å rope er, når det kommer til å øke hastigheten. Effekten er akutt, og det er ikke uvanlig å se rundt 10 % økning i effekt/watt når jeg roper på en kunde. Dette ser jeg både hos relativt utrente, og godt trente idrettsutøvere. På sikt kan det å ha en trener eller et treningsmiljø som motiverer deg og minner deg på å «gi alt», ha enormt mye å si for treningsresultatene. 

For deg som trener for eksplosivitet er derfor dagens tips å gi absolutt alt også på lettere belastninger, og ikke være beskjeden hverken som trener eller treningspartner; rop gjerne! Det hjelper. 

Les mer om eksplosiv styrketrening:
* Tren med maksimal hastighet!
* Maksimal hastighet gir bedre styrkeframgang.
* Utnytt teknologi for økt styrke og hurtighet!

Comments are closed.