Prester bedre med spill

Skrevet av: Ole Christensen.

Enten du jobber for å bli en bedre idrettsutøver eller bare vil komme i bedre form, er det viktig å trene hodet så vel som kroppen. Stadig flere profesjonelle idrettsutøvere bruker nå dataspill for å prestere bedre.

Viktigheten av mental styrke

Det kan være utfordrende å motivere seg gjennom treningsøkten eller i det hele tatt komme seg over dørstokkmila. Enten du er mosjonist eller en profesjonell idrettsutøver med flere hundre treningstimer i året er det helt nødvendig å være mentalt sterk. Løpet er riktignok ikke kjørt dersom du ikke er godt motivert eller har god konsentrasjon fra naturens side – dette kan nemlig trenes. Flere idrettsutøvere bruker meditasjon for å trene seg mentalt sterkere, men visste du at spilling også er blitt en sentral del av treningsopplegget for mange? Uten gode mentale ferdigheter mister du lett motivasjonen og fokuset, og for idrettsutøvere er det viktig å være fokusert, ha rask reaksjon, god mental utholdenhet og hukommelse og være i stand til å regulere spenningsnivået i kroppen. Dersom man sikter mot en karriere som toppidrettsutøvere kommer man ikke langt uten å være mentalt sterk. Spesielt 3D-spillet Neurotracker har slått godt an verden over, og brukes blant annet av storklubber som Manchester United og Barcelona, samt i idretter som ishockey og tennis. Spillet består av en projektor og briller, og på skjermen beveger åtte tennisballer seg rundt i et økende tempo. Fire av ballene lyser før spillet starter, og du skal følge med på disse fire ballene uten å bli distrahert av de andre. Også Olympiatoppen har gått til innkjøp av Neutrotracker, og deres mentale trener har merket stor fremgang hos utøverne som har integrert spillet i treningsregimet. Spillet er et godt eksempel på at det er fullt mulig å trene seg til å bli sterkere mentalt.

Fra kortspill til spesialutviklede treningsprogram

Det er ikke bare spesialutviklede treningsprogram som Neurotracker idrettsutøvere benytter seg av. De populære videospillene Madden og FIFA blir brukt av mange fotballspillere, og er spesielt nyttig for å forbedre ferdigheter som taktikk. De norske Solberg-brødrene har brukt rallyspill på Playstation og rallysimulatorer som en del av rallytreningen, og dette er veldig vanlig blant mange motorsportførere. Du kan bruke videospill  for å trene en rekke ferdigheter som er nyttige for både idrettsutøvere og for mennesker i hverdagslige situasjoner. Mange spiller også ulike spill på nettet som for eksempel sportsspill på bet365 for å holde de små grå ved like, mens andre sverger til kortspill og bingo. Hva disse ulike type spillene har til felles er at de blant annet kan trene hukommelsen, reaksjonsevnen, strategisk tenking, logikk og kunnskap. Selv om du trenger en god dose flaks for de aller fleste spill krever mange også en rekke ulike ferdigheter som kan trenes. Det er for eksempel ikke uten grunn at noen får tolv rette i fotballtipping flere ganger, her ligger det som regel mye kunnskap og strategisk tenkning i grunn. Mens noen benytter seg av tippetips og avanserte tippesystemer, velger andre å studere statistikker, historikker og odds selv og har hatt stor hell med det. 

Spilling som ressurs

Det er ingen tvil om at spilling kan være en viktig ressurs for både idrettsutøvere og hvermansen, enten det motivasjonen, fokuset eller hukommelsen som trenger litt ekstra trening. Det er viktig at hodet og kroppen spiller på lag, og et klart hode er veien til en sunn kropp. 

Comments are closed.