Personlig trening gir akutt effekt!

Det finnes mange gode grunner til å investere i en personlig trener eller en coach, og mange gjør det fordi de ønsker å lære mer om trening, og få treningen sin tilrettelagt for akkurat sine mål. Alt dette er meget verdifullt, men en annen effekt som man kanskje glemmer når man vurderer en trener er den akutte effekten: Kan ytelsen din på trening påvirkes akutt av det å ha en trener?

Det å ha en trener til stede under trening er vist å gi en akutt og betydelig positiv effekt på ytelsen

Svarer er et tydelig JA! Studier viser at når man får tilbakemelding underveis i en treningsøkt, så øker ytelsen. Dette ser man både f. eks. på studier hvor deltakerne blir instruert til å «gi alt» på hver eneste repetisjon for å oppnå maksimal hastighet, samtidig som de får tilbakemelding fra teknologi som måler hastigheten på hver rep.

Årsaksmekanismen bak denne effekten av tilbakemeldinger kan være flere, men min teori er at kroppen vår sjeldent har lyst til å gjøre mer arbeid enn det som er nødvendig, og om vi ønsker optimal ytelse på vekter som ikke er absolutt maks, så må vi «tvinge» oss selv til å gi alt. En coach som viser interesse og engasjement rundt innsatsen din, kan naturligvis øke din motivasjon for å gi absolutt alt.

En annen mekaniske er det faktum at det å rette fokuset mot vår egen kropp eller vår egen bevegelse når vi skal prestere i noe, er godt dokumentert å redusere ytelsen (internt fokus). Om vi i stedet kan rette fokuset mot noe utenfor vår egen kropp (eksternt fokus), f. eks. mot ytelseparametere en coach roper ut, så vil det kunne bidra til en mer effektiv teknikk såvel som bedre ytelse.

For mer informasjon om effektene både av tilbakemelding ved hjelp av teknologi og ved hjelp av en coach, anbefaler jeg denne artikkelen av Jonathon Weakley. Den inneholder også relevante referanser til studier på området.

For mer informasjon om teknologi som kan brukes for å forbedre ytelse og treningsresultater, sjekk ut min artikkel om emnet: Teknologi for økt styrke og hurtighet.

Om du er interessert i personlig trening eller coaching, så finner du mer informasjon om hva jeg kan tilby her.

Comments are closed.