«Tåler» godt trente personer kombinasjonen av styrke og utholdenhetstrening bedre?

Det er godt dokumentert at det å trene mye utholdenhet, har en negativ effekt på utviklingen av styrke, muskelmasse og ikke minst eksplosivitet. Det finnes også gode bevis for at kortere varighet av utholdenhetstreningen påvirker styrkekvalitetene mindre, og at korte intervaller derfor kan være å foretrekke om man ønsker å utvikle både styrke og utholdenhet.

Young athletic couple spinning veloargometers in gym, male on focus

En ny studie fra Sverige i år dokumenterte dog at hos godt trente hockey -og rugbyspillere, så var det mulig å øke styrken så og si like mye både med korte intervaller (TABATA, 3x/uka) og med tradisjonell utholdenhetstrening (en times tid på 70 % av VO2max, 3x/uka).

Gruppen som trente intervaller økte likevel 25 % mer i styrke, men dette var ikke statistisk betydelig. Forskerne konkluderer med følgende:

«In conclusion, the present findings suggest that individuals with a long history of RT (resistance training) can improve their lower body maximal strength after a short period of concurrent resistance and endurance training and that the type of endurance training does not seem to influence this improvement. However, since HIIT is very time efficient, and VO2max improved only in the RT + HIIT  (High-intensity interval training) group, we recommend that HIIT be incorporated when concurrently training for strength and endurance.»

PRAKTISKE TIPS: Om styrketreningen er det viktigste for deg, så bør du være forsiktig med å legge til veldig mye utholdenhetstrening. Litt utholdenhetstrening kan dog ha veldig positive helseeffekter, og er å anbefale. Er du i tillegg godt styrketrening, så er det mulig du «tåler» slik kombinert trening bedre enn de som er utrente.

Resultatene var som følger:

—> KNEBØY 1RM:

——> STANDARD: +11,5 %.

——> HIIT: +14,4 %.

—> Aerobic power (VO2max – mL/min/kg / L/min):

——> STANDARD: +2,3 % / 4,9 %.

——> HIIT: +3,2 % / 4,5 %.

—> SPENST (CMJ):

——> STANDARD: -1,3 cm.

——> HIIT: +0,1 cm.

—> KROPPSVEKT:

——> STANDARD: +0,8 kg.

——> HIIT: +1,1 kg.

—> MUSKELMASSE (LBM):

——> STANDARD: +0,7 kg.

——> HIIT: +0,9 kg.

—> FETTPROSENT:

——> STANDARD: 0 %.

——> HIIT: 0 %.

Comments are closed.