Grove kornprodukter er sunt

I dagens samfunn florerer det av både velmenende og profitt-rettede kostholdsråd, og det finnes mer en nok informasjon der ute. Utfordringen for mange blir da å finne ut hvilken informasjon som er korrekt, og derfor vil jeg komme med en enkel klargjøring for de av dere som fortsatt skulle være i tvil: grove kornprodukter er sunt!

For en god helse og et godt liv bør vi ha et kosthold som dekker våre behov for energi (kalorier), de forskjellige makronæringsstoffene (proteiner, karbohydrater og fett) og ikke minst tilstrekkelig med mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler). Feiler vi på ett eller flere av disse områdene så har vi ikke et sunt kosthold. Vi kan dog tilfredsstille disse kravene med et vidt spekter av matvarer og kostholdsrutiner, og det er svært lite vi «må» når det kommer til kosthold. Det er fullt mulig å ha et sunt og godt kosthold uten et eneste kornprodukt, og det er fullt mulig å ha et minst like sunt kosthold med rikelig av kornprodukter. Ingen matvarer er «snille» eller «slemme» i seg selv, det er helheten som er viktig.

Grove kornprodukter er sunt!

Grove kornprodukter er sunt!

Når det kommer til kornprodukter så vet vi at et høyt inntak at fine kornprodukter som f. eks loff er forbundet meg negative helsekonsekvenser, da disse matvarene gjerne inneholder mindre mikronæringsstoffer og mindre kostfiber, enn om vi bruker større deler av kornet og velger sammalt mel og grove kornprodukter. Velger vi derimot disse grove produktene, så er inntaket forbundet med positive helseeffekter.

Forskningen på området viser i en helhet at inntak av fullkorn er forbundet med lavere dødsrisiko og mindre sannsynlighet for en lang rekke sykdommer. En meta-analyse fra 2016 skriver følgende (1):

Our meta-analysis demonstrated inverse associations of whole grains intake with total and cause-specific mortality, and findings were particularly strong and robust for CVD (hjerte- og karsykdommer) mortality. These findings further support current Dietary Guidelines for Americans, which recommends at least 3 servings/day of whole grains intake.

Dette betyr ikke at kornprodukter er magiske matvarer som alle må spise mye av det, og den dyktige ernæringsfysiologen, treneren og forskeren Alan Aragon setter det hele i et godt perspektiv:

Saying that all grains are unhealthy and should be avoided is just as biased as saying that all grains are superfoods that should be consumed in massive amounts by all. Both extremes are overzealous and unobjective.

En god anbefaling for folk flest er å følge Helsedirektoratet sine kostråd, som er basert på en gjennomgang av det meste av forskning og erfaring på området fra hele verden. Helsedirektoratet anbefaler følgende når det kommer til inntak av kornprodukter:

Spis grove kornprodukter hver dag.

For mange nordmenn er grovt brød en selvfølgelig del av hverdagen. Det er bra fordi grove kornprodukter er sunnere enn fine kornprodukter.

 • Velg kornprodukter med høyt innhold av fiber og fullkorn, og lavt innhold av fett, sukker og salt. Bruk Nøkkelhullet og Brødskalaen (brodogkorn.no) som hjelpemidler.
 • De grove kornproduktene bør til sammen gi 70-90 gram sammalt mel eller fullkorn per dag.
 • Her er fire eksempler på hvordan denne mengden kan dekkes:
  • fire brødskiver med en stor andel sammalt mel, for eksempel merket ekstra grovt i Brødskalaen
  • én tallerken grov kornblanding og to skiver ekstra grovt brød
  • én tallerken havregrøt og én porsjon fullkornspasta eller fullkornsris
  • to tallerkener havregrøt.

Kort oppsummert er grove kornprodukter sunt, men ikke magisk. Om du synes grove kornprodukter smaker godt, så bør det ha en naturlig plass i kostholdet ditt.

Referanser:

1) Geng Zong m.fl. Whole Grain Intake and Mortality from All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer: A Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies

2) Helsedirektoratet. Rapport IS-2170. Anbefalinger-om-kosthold-ernering-og-fysisk-aktivitet.

Comments are closed.