Er gåturer nok?

PS: Dette er en gjesteartikkel skrevet av Anna Hansen.

Mange personer i den norske befolkningen sliter med overvekt grunnet mye stillesitting på jobben og mye titting på TV-en og elektroniske dupeditter. I tillegg lever mange av oss en stressende hverdag med unger som skal hentes i barnehagen og mye annet som må gjøres på fritiden. 

Denne tidsklemma fører til at det er lite tid til trening, noe de fleste nordmenn har en ganske dårlig samvittighet for. Turgåing er en populær aktivitet i vårt langstrakte land, men hvor effektivt er dette som treningsform?

Sykling og gåing i landlige omgivelser er bra for kropp og sjel. "Workout :)" (CC BY-ND 2.0) by dominik2706

Sykling og gåing i landlige omgivelser er bra for kropp og sjel.
«Workout :)» (CC BY-ND 2.0) by dominik2706

Tren deg opp

Vi kan iallfall slå fast at gåturer er mer effektivt enn å sitte stille, og dette kan fungere som en perfekt opptrening hvis du sliter med å komme i gang. Selv store idrettsstjerner må ta det rolig i begynnelsen, og på bet365 kan du lese om hvordan superstjernen Zlatan Ibrahimovic trente seg opp igjen etter en alvorlig kneskade.  Comebacket hans på banen har ført til at oddsen på titler til Manchester United i årets sesong  har sunket betraktelig, og det blir spennende å se hvor mye han kan bidra denne sesongen. Svensken er godt oppe i årene, men lykkes allikevel mot alle odds å komme seg raskt tilbake på banen igjen. Dette viser derfor hvor viktig det er å danne seg et godt grunnlag, sånn at man raskt kan komme tilbake igjen hvis man av ulike grunner har vært inaktiv en stund.

En rusletur rekker vanligvis ikke 

Det er allikevel ikke til å stikke under en stol at de fleste av oss ikke er like veltrent som Zlatan, samtidig som målet til vanlige folk er å gå ned i vekt i forbindelse med trening. Selv om en gåtur i skog og mark kan være en behagelig opplevelse, er det allikevel minimalt med kalorier som forbrennes. Selv om dette er mye mer effektivt enn å sitte i ro hele dagen, får du mye mer effekt hvis du benytter deg av høy intensitet. Dette kan gjøres ved å gå mye fortere i ca. 10 minutter og deretter slakke av på tempoet. Disse intervallene kan du kjøre gjennom hele turen, og du kommer raskt til å se forskjeller på livmidjen.

Vurder en personlig trener

Hvis du allikevel sliter med å oppnå tellende resultater etter et par måneder, kan du vurdere å oppsøke en personlig trener for mer råd og veiledning. Denne personen kan raskt gi deg flere tips om hvordan du kan trene mer effektivt. De fleste av oss ønsker tross alt å gå ned et par kilo, og en effektiv treningskur på et helsestudio kan være det som får fart på sakene. I tillegg kan du også komme kontakt i andre i samme situasjon som du kan trene sammen med. Vi mennesker er tross alt sosiale dyr, og kanskje kommer du i kontakt med folk som er interessert i å opprette turgrupper eller lignende.  

Prøv turgåing i vakre landskaper.   "Mono Lake Sunset" (CC BY 2.0) by U.S. Geological Survey

Prøv turgåing i vakre landskaper. 
«Mono Lake Sunset» (CC BY 2.0) by U.S. Geological Survey

Unngå skippertakene

Det viktigste er uansett å unngå å trene i rykk og napp. Sett gjerne av et par dager i uka du alltid skal bruke til trening. Uansett vær og vind er det viktig at du kommer deg ut og gjennomfører treningsplanen din. Samtidig bør du også ta en gjennomgang av kostholdet ditt, og kutte ned på usunn mat de fleste ukedagene. Unn deg heller en kosekveld på en helgedag, og du vil raskt se gode resultater på både kropp og sjel.

Comments are closed.