Derfor trenger du ikke sportsdrikke under styrketrening!

Mange mosjonister som trener styrke drikker sukkerholdige energidrikker og/eller passer på å få i seg karbohydrater raskt etter trening, men er det nødvendig?

Sportsdrikke under trening er unødvendig for de fleste!

Sportsdrikke under trening er unødvendig for de fleste!

En studie fra 2010 sammenlignet effekten av 25 gram protein eller 25 g protein pluss 50 g karbohydrat etter styrketrening, og fant ingen ekstra effekt på proteinsyntesen av å legge til karbohydrater. Det var altså kun proteiner som var nødvendig etter trening for å øke proteinsyntesen og medfølgende muskelvekst på sikt.

For mosjonister er det sjeldent noe behov eller fordeler av å innta sukkerholdig energidrikke eller andre karbohydratholdige tilskudd rundt treningsøkten. Er du derimot en idrettsutøver som har to eller flere aktiviteter som krever mye glykogen hver dag, så kan det være viktig å fylle på underveis og/eller mellom treningsøktene, men dette gjelder først og fremst seriøse utholdenhetsutøvere, og ikke mosjonister eller utøvere i styrke -og kraftidretter.

Problemet med inntak av sportsdrikke er at det tilfører unødvendig mye sukker og ekstra kalorier til mosjonister. Sportsdrikke er ikke noe betydelig sunnere enn smågodt, og når mosjonister inntar slike produkter under en kort styrkeøkt i god tro, så gjør de en tabbe.

Praktisk tips:

PRAKTISK TIPS: Fokuser på ditt totale næringsinntak over døgnet, uken og året, framfor detaljene før, under eller etter treningsøkten. Det er god trening + solid kosthold over tid som utgjør den virkelige forskjellen på treningsresultatene, og det er sjeldent behov for å innta næring underveis i en treningsøkt.


Referanse: Staples AW m.fl. Carbohydrate Does Not Augment Exercise-Induced Protein Accretion versus Protein Alone. Med Sci Sports Exerc. 2010 Dec 1.

Comments are closed.