Bokanmeldelse: 'Born to Run' av Christopher McDougall

Vi har mer avanserte løpesko enn noensinne, med tykke super-dempende såler som ifølge produsentene er så bra, men likevel blir løpere mer skadet nå enn noensinne før, og minst 30 % av alle løpere er skadet hvert eneste år (van Gent et al., 2007).

Et eller annet må da være galt? Dette er spørsmålet Christopher McDougall stilte seg når han skrev boken ‘Born to Run: The Hidden Tribe, the Ultra-Runners, and the Greatest Race the World Has Never Seen.’

Jeg har nå lest ferdig boken, og må si at det er en av de beste bøkene jeg har lest; Den er ikke bare veldig læringsrik, men også morsom å lese med en flott skrivestil med rike beskrivelser av personer, steder og hendelser.

McDougall begynner boken midt i Mexico, hvor har er på leting etter en Mexikansk stamme med navn Tarahumara, kjent for deres lang-distanse løping og gammeldagse livsstil – de fleste av dem bor fortsatt i huler rundt Copper Canyon, et område Sør-Vest i den Mexikanske staten Chihuahua. Det er denne historien boken er bygget på, men på en flott måte inkluderer McDougall også en rekke underhistorier med mye læringsrik informasjon. Nå ser jeg ingen grunn til å skrive så mye mer om handlingen i boken her, men jeg vil si at det er en veldig god, underholdende og læringsrik bok – som jeg vil anbefale for alle som er interessert i trening og helse, og naturligvis spesielt løping. Men det må sies at jeg ikke var spesielt interessert i løping før jeg leste denne boken, men den falt like vel meget godt i smak helt fra begynnelsen, og slik boken er skrevet vil jeg si at det er en flott bok for absolutt alle, uavhengig av dine mål og interesser, og om du selv løper eller jogger – enten det er hver dag eller kun noen ganger i året, eller ønsker å begynne med det, så kan/vil denne boken endre livet dit til det bedre, det har den helt klart gjort for meg!

I bunn og grunn handler boken om løpeteknikk, og hvordan den moderne, hæl-dempede løpeskoen har endret vår teknikk til det dårligere. Det er veldig mye som nå tyder på at ved å løpe barbeint, eller i det minste med tynne ‘gammeldagse’ sko, kan man drastisk minimere sjansene for de mange løperelaterte skadene vi ser idag. Jeg har kun løpt slik i et par uker nå, men har allerede merket en stor forskjell; for det første er det ingen tvil om at belastningen mot bakken er mye mer generøs på kroppen min, og problemer jeg tidligere har hatt med smerter på innsiden av leggene, samt i knærne, er allerede blitt borte – selv om jeg nå har løpt mye mer enn jeg har gjort tidligere, da jeg kuttet ned på løpingen som et resultat av de nevnte smertene.

Jeg vil komme tilbake med en egen artikkel som tar for seg mer om barbeint/tynn-sålet løping, men vil uansett anbefale dere å lese denne boken 🙂

Boka kjøpes billigst i Paperback format hos Amazon.co.uk, men kan også fås i Hardcover format.

Intervju med forfatter Christopher McDougall:

The Daily Show With Jon Stewart Mon – Thurs 11p / 10c
Christopher McDougall
www.thedailyshow.com
Daily Show Full Episodes Political Humor Tea Party

Tarahumara løper Arnulfo ved siden av Scott Jurek - http://chrismcdougall.com/

0 Comments

 1. Jeg har desverre aldri vært noe glad i å lese bøker, men denne skal jeg vurdere å lese! Med kronisk benhinnebetennelse og kneskade burde jeg absolutt lære litt om løpeteknikk! Takk for at du tipset om denne boken 🙂

 2. Bare hyggelig 🙂
  Forhåpentligvis kan dette hjelpe deg, det er mange anekdotiske bevis på at personer som har slitt med løperelaterte skader i lang tid blir friske med barbeint løping. Kontrollerte studier mangler foreløpig, men det kommer nok.

  Boken er morsom å lese, så anbefaler deg å lese den, men om du i stedet ønsker å gå rett inn på løpeteknikken så er denne siden et fin og godt forklarende; http://www.barefootrunning.fas.harvard.edu/

  Ellers er det tre ord fra boka som er veldig gode å ha i bakhodet når du løper; 1) Easy 2) Light 3) Smooooooth – det funker overraskende bra å bare tenke på de mens du løper 🙂

  Om du løper barbeint på asfalt eller annet hardt område, så merker du veldig enkelt om du løper riktig eller ikke, når du ‘får det til’ føles umiddelbart asfalten mye mykere ut. Men det vil uansett være veldig ubehagelig i begynnelsen, om du går fra å lande på hælen til å lande på forfoten – så ikke overdriv og øk mengden med forfot-løping gradvis.

 3. Pingback: Fredarn.com » Blog Archive » Godsaker fra Apple :-)

 4. Har også hatt beinhinnebetennelse i skinnleggen, og har det fortsatt.. jeg begynte først å kjenne det for godt over 2 måneder siden, og siden den tid har jeg bare måttet holde meg borte fra løping.. Jeg løp stort sett mye på tredemølle før, men tror jeg tok meg litt for hardt ut og hadde for rask progresjon i løpingen. Nå går jeg (rask gange) for det meste i bratte stigninger på tredemølla + mye mer styrketrening – som har kommet godt med! Jeg har nå fått en del behandling hos hos en laserklinikk for leggen, og den har blitt mye bedre. Jeg er også veldig flink til å gjøre øvelser for leggen, tøye og massere!

  I tillegg har jeg vært en tur hos løpelabbet og fått testet løpesteget mitt, og fått anbefalt noen Newton(!!!) sko – de du viste på bloggen, som er “dempet” foran! De på løpelabbet sa at det beste for meg var å legge om løpestilen, altså få en helt ny løpeteknikk – dvs. jeg fokuserer nå på å lande på fremside av foten, istedet for bakside (hælen). Dette fungerer egentlig ganske bra, og jeg vil si at jeg blir bedre og bedre, men er enda ikke heelt bra. Jeg har enda ikke turt å tatt med en skikkelig løpetur, men bare noen små “drag” på tredemølla.. Jeg er også nødt til å trappe ned på tredemølleløpingen, og heller begynne å løpe ute på mykere og mindre “kunstig” underlag. Du vet, tredemølleunderlaget er rene døden for bena ( i det lange løp, vel og merke!)

  Men kan du forklare litt nærmere hvordan man bygger seg gradvis opp med løping på forfot? Da jeg først fikk disse skoene begynte jeg med å gå rask gange i oppoverbakke og fokusere på teknikken.

  Og noen uker/måned senere… ;
  Så begynte jeg etterhvert så smått å løpe og jeg kjente med en gang at det var blitt mye bedre, men senest i dag så skulle jeg prøve meg på en liten løpeøkt på mølla, men kjente da litt “murring” litt lengre nede i leggen i den ene foten. Utrolig kjedelig! jeg som trodde jeg endelig var på bedringens vei. Men tror du denne murringen kom fordi jeg antageligvis har gått for fort frem? Jeg har jo ikke hatt nesten noen løpeøkter, bare noen få korte på mølla en gang i blandt, så det virker litt rart..

 5. Beklager sent svar, men har vært på ferie.

  Sjekk ut denne siden for tips om hvordan du gradvis bygger deg opp til barbeint løping: http://www.barefootrunning.fas.harvard.edu/5BarefootRunning&TrainingTips.html

 6. Great  I should definitely pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task.. big http://asiancinema.ru/user/nkenabq/

 7. Howdy this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 8. awesome text thanks

 9. great points altogether, you just received a new reader. What may you suggest about your post that you just made a few days ago? Any sure?

 10. Only a few blogger would go over this subject the way you do.~*.’,

 11. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this site with my Facebook group. Talk soon!

 12. Exhaustively flippant and also unsportsmanlike with the end associated with life

 13. Sorry for that huge review, but I am just really loving the modern Zune, and expect this, as well since the excellent reviews another people have got written, will allow you to decide if it’s the right choice for you.

 14. Real superb info can be found on web blog . «I am not merry but I do beguile The thing I am, by seeming otherwise.» by William Shakespeare.

 15. It¡¦s really a great and useful piece of info. I am happy that you simply shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 16. I sorry for my English.Hi, Neat post. There is a problem together with your website in web explorer, may check this. IE nonetheless is the marketplace chief and a huge element of other people will pass over your fantastic writing due to this problem.

 17. Finalnie. Prokuratura materia (w końcu nie po owo ją pracowicie stary ze, jednakże nie w tym rzecz. Tak długo jak Antek nie poczuje, iż może mu grozić jakaś obciążenie w ciągu coraz w przyszłości oraz opluwał coraz to więcej ludzi, i przy tym bez skrupułów zadawał smutek a ból, alias natomiast nie chcą posiadać pustka wspólnego spośród tym całym cyrkiem. Dziwi mnie na to samo z jakiego powodu faktycznie ździebko pogwałcenie dóbr osobistych, atoli może owo nic bardziej błędnego kwestia czasu oraz popyt.

 18. Where the want of atomic the contest is to. Appropriate I take up not mean ancestors organized in keeping with cynical affable corrective. A bit, I’m articulate close those aerial heights his life. Excepting that the money being as how the underprivileged, often at a disadvantage precarious contracts. Those who enrolled the labor market is afterwards falling out of it John Doe uzbierają the pension godparent accurate decent access among the autumnal of life. Any one way they will outmanoeuvre on route to relief the panel, establishing certain ailing of satisfaction.

 19. Hiya. Fantastically trivial website!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your website and engage the feeds also…I’m contented to locate many of use in order here inside the article. Show appreciation you for sharing..

 20. In my opinion that a property foreclosure can have a important effect on the borrower’s life. Mortgage foreclosures can have a Several to ten years negative impact on a borrower’s credit report. Any borrower that has applied for a home loan or any loans for example, knows that your worse credit rating is actually, the more tricky it is to secure a decent mortgage. In addition, it could possibly affect a borrower’s power to find a good place to let or rent, if that becomes the alternative houses solution. Interesting blog post.

 21. Outstanding post, you have pointed out some excellent points , I also believe this s a very excellent website.

 22. Howdy! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 23. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from. thank you

 24. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this website. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. Actually your creative writing skills has encouraged me to get my own site now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

 25. This is very fascinating, You’re an excessively professional blogger. I have joined your rss feed and stay up for searching for extra of your magnificent post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 26. I will immediately take hold of your rss feed as I can not find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please allow me understand in order that I could subscribe. Thanks.

 27. I have learned a number of important things as a result of your post. I will also like to express that there may be a situation that you will get a loan and never need a co-signer such as a U.S. Student Aid Loan. However, if you are getting a loan through a standard financial institution then you need to be ready to have a co-signer ready to assist you. The lenders will certainly base their own decision over a few factors but the biggest will be your credit history. There are some loan merchants that will additionally look at your job history and determine based on that but in many cases it will be based on on your credit score.

 28. Good write-up, I’m standard visitor of one’s internet site, keep up the excellent operate, and It is going to be a typical visitor for any extended time.

 29. Very cool template…perfect for my pristine group marketing company Tripazon travel.

 30. Regards for helping out, great information. «I have witnessed the softening of the hardest of hearts by a simple smile.» by Goldie Hawn.

 31. Dead pent subject material, regards for entropy. «Necessity is the mother of taking chances.» by Mark Twain.

 32. This is really fascinating, You are an excessively professional blogger. I’ve joined your feed and look ahead to looking for extra of your fantastic post. Additionally, I have shared your web site in my social networks!

 33. Excellent weblog correct here! following reading, i decide to buy a sleeping bag ASAP

 34. From ‘Die Hard’ to ‘Sin City’, Bruce Willis’ good-guy-having-a-bad-day routine has evolved tiny, but it does not have to be fixed.

 35. magnificent issues altogether, you just won a new reader. What may you recommend in regards to your put up that you simply made a few days in the past? Any certain?

 36. The Star Trek score is terrific also, Kirk’s theme is cool, the title theme is attractive, despite the fact that I missed the fanfare.

 37. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

 38. When visiting blogs, i constantly look for a pretty nice content material like yours ,

 39. I was rattling pleased to find this web site on bing, just what I was searching for : D also bookmarked .

 40. Found this on MSN and I’m happy I did. Well written article.

 41. Omg, enjoy!!! The interaction amongst the 2 is amazing. So are your photos

 42. An outstanding share, I just given this onto a colleague who was doing a bit evaluation on this. And he basically bought me breakfast mainly because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! On the other hand yeah Thnkx for spending the time to debate this, I seriously really feel strongly about it and appreciate reading extra on this subject. If attainable, as you develop into practical experience, would you mind updating your weblog with much more facts? It’s very handy for me. Large thumb up for this blog put up!

 43. Great writing style, 2! thumbs up for the educated author. This article goes into some details, but really what is lost is the quality factor. To be honest, it is not really a must, are we going to go with this direction in all article/s? we should be a lot more positive in regards to this. This cannot be a joke but in a sense it comes out to be. Let us keep this a lot more serious and to the point in the future.

 44. Somebody necessarily lend a hand to make critically posts I might state. That is the very first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the analysis you made to make this particular post amazing. Excellent task!

 45. Hey there, You have done an incredible job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this site.

 46. You know why they call it golf, don’t you? Because all the good four-letter words were already taken

 47. Here you can find a list of the last 500 one-liners that were added to the database

 48. Useful information. Fortunate me I found your web site by chance, and I’m stunned why this coincidence did not happened in advance! I bookmarked it.

 49. I do not know if it’s just me or if everybody else encountering issues with your website. It appears as though some of the written text in your content are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well? This may be a problem with my web browser because I’ve had this happen before. Thank you

 50. On the flip side, usually requires vivid prom dresses could also help want you to stay ahead of other young ladies in relation to party evening time. There’s the risk of prom dresses are unquestionably black and sad color styles, distinct, vibrant prom dresses dazzle plus gain most of short prom dresses plus size adoring closer. Combine your very white prom dress by using a figure embracing chopped to be sure you check out celebrity-stunning in place of meaning in wedding ceremony alarms. Bandage evening dresses are commonly the craze right away, when you now have keep in mind this flaunt the situation. Bright nearly always appears to be like exquisite, which means that possibly the nearly all in the bedroom an indication of be sure you dress kinds looks attractive if this is on whitened.

 51. Please add more video lessons related to cooking if you have, since I desire to learn more and more concerning all recipes of cooking.

 52. Hi Expatkochen,br /Interesting Thoughts, Dads very, in the event you will need to.

 53. I want to to thank you for this good read!! I definitely enjoyed every little bit of it. I have you saved as a favorite to look at new things you post…

 54. Together with almost everything that seems to be developing throughout this particular area, a significant percentage of perspectives are actually relatively stimulating. On the other hand, I appologize, because I do not give credence to your whole suggestion, all be it stimulating none the less. It would seem to everyone that your opinions are actually not totally rationalized and in actuality you are yourself not even entirely confident of your argument. In any case I did appreciate reading through it.

 55. What’s up, I also desire to share my opinion at this place, when i don’t know even about a straightforward thing related to Personal home pages, I always go to look for that from web.

 56. Can I simply just say what a comfort to discover someone who really understands what they are talking about online. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. A lot more people must look at this and understand this side of your story. It’s surprising you aren’t more popular since you definitely possess the gift.

 57. I favor that. I personally anticipate a lot more such discussions. While am i allowed to assume a brand new content?

 58. It’s not that I want to copy your web site, but I really like the style. Could you let me know which theme are you using? Or was it especially designed?

 59. Hey! I just would like to give a huge thumbs up for the good information you will have right here on this post. I shall be coming back to your weblog for extra soon.

 60. Wow I can safely say that this blog was super. If you would like a third re-read contact me.

 61. Very nice blog post. I certainly appreciate this website. Keep it up!

 62. Genuinely like the breakdown from the topic above. I’ve not observed quite a few solid posts on the topic but you did a exceptional job.

 63. I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and engaging, and without a doubt, you have hit the nail on the head. The problem is something that not enough folks are speaking intelligently about. I’m very happy I stumbled across this during my hunt for something concerning this.

 64. Terrific goods from you, man. I’ve comprehend your stuff previous to and you’re just as well magnificent. I really like what you have acquired right here, surely like what you’re stating along with the way in which you say it. You make it enjoyable and also you nevertheless care for to help keep it smart. I cant wait to read a great deal additional from you. This really is actually a tremendous website.

 65. You need to take part in a contest for one of the greatest blogs on the net. I am going to recommend this blog!

 66. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to search out somebody with some authentic thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this website is something that is needed on the net, someone with slightly originality. useful job for bringing something new to the internet!

 67. You’re so cool! I do not believe I have read through anything like that before. So good to find someone with some original thoughts on this subject matter. Really.. thanks for starting this up. This website is something that’s needed on the internet, someone with some originality!

 68. Finding the correct Immigration Solicitor… […]below you will uncover the link to some web sites that we think you must visit[…]…

 69. Currently it looks like WordPress is the preferred blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?|Great post but I was wondering if you could write a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit more. Bless you!|Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!|When I originally commented I clicked the «Notify me when new comments are added» checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Bless you!|Hey there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a extraordinary job!|Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.|Hello! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!|Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something enlightening to read?|Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said «You can hear the ocean if you put this to your ear.» She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!|Today, while I was at work, my sister stole my apple ipad and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!|I was curious if you ever considered changing the layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 pictures. Maybe you could space it out better?|Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.|This design is incredible! You certainly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|I’m truly enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Fantastic work!|Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back often!|Hi there! Would you mind if I share your blog with my zynga group? There’s a lot of people that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thank you|Hey there, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!|Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it|Hi there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? With thanks|Hey there! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when viewing from my iphone 4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to fix this issue. If you have any recommendations, please share. Many thanks!|I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later. Cheers|I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. thanks a lot|Amazing! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Outstanding choice of colors!|Hey just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.|Howdy are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any html coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!|Howdy this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!|Hey! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to stop hackers?|Hi there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.|Hi! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?|Hey! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Many thanks!|I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100% certain. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Thank you|Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.|I’m not sure why but this web site is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.|Heya! I’m at work browsing your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the great work!|Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to sa
  y excellent blog!|Hey fantastic blog! Does running a blog like this require a massive amount work? I have no understanding of computer programming but I had been hoping to start my own blog soon. Anyway, if you have any recommendations or tips for new blog owners please share. I understand this is off subject but I just needed to ask. Thanks a lot!|Heya! I understand this is somewhat off-topic but I needed to ask. Does operating a well-established website such as yours require a large amount of work? I am brand new to writing a blog but I do write in my journal daily. I’d like to start a blog so I will be able to share my own experience and thoughts online. Please let me know if you have any ideas or tips for new aspiring blog owners. Appreciate it!|Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.|I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your site. It seems like some of the text within your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them as well? This could be a issue with my internet browser because I’ve had this happen previously. Cheers|First of all I want to say excellent blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you do not mind. I was interested to know how you center yourself and clear your head before writing. I have had trouble clearing my mind in getting my thoughts out. I truly do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints? Thanks!

 70. Glad to be 1 of numerous visitants on this amazing internet internet site : D.

 71. Howdy! I could have sworn I’ve visited this website before but after browsing through a few of the articles I realized it’s new to me. Anyhow, I’m certainly happy I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back often!

 72. The particular foreign movability remedies certainly are a affordable opportunity for people to settle related throughout their holiday to foreign countries. By using cost effective blueprints, you will find extra rewards about global SIM charge cards which are titled concern. Have a look at the rewards ahead of utilizing SIM assistance.

 73. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little bit analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 74. At present I was so tired, and now this time I have got some relax by viewing this humorous YouTube video, thanks, keep it up.

 75. In my home when I get bored, then I only ON my computer and open YouTube web site to watch the YouTube video lessons.

 76. Its nice comic YouTube video, I constantly go to pay a visit YouTube site for humorous videos, because there is much more information available.

 77. Nice respond in return of this matter with genuine arguments and describing all regarding that.

 78. Einfache {Studie|Analyse|} zeigt Ihnen die {Ins|In das|} {und|ebenso|au?erdem|zumal} Outs {für|für jedes|je|pro} Power Leveling sowie jene Aktionen, die Sie wollen, um {sofort|gleich darauf|von jetzt auf gleich|alsbald} {zu|nach|} tun.{Aufh?ren|Sein lassen|Sparen|}, {zu|nach|} jammern {und|ebenso|au?erdem|zumal} beginnen Sie Ihre {ganz|jeglicher|freund und feind|allesamt} eigene Energy Evolving {und|ebenso|au?erdem|zumal} Gold Marketing-Plan Vorzugsweise.{To People | an Einzelpersonen | To The People | Um Folks | Für diejenigen, | Um Gelegenheit Suchende | Um Perspektiven | zu den Menschen, {}, die wollen | Wer zu wünschen | Who Like To M?chtest | Who Wants To | Wer wünscht To} {lernen | verstehen | master | lernen | Kenntnis von | werde auf qualifizierte | Griff} {billig|fair|gerecht|recht} Powerleveling {und|ebenso|au?erdem|zumal} Gold Aber {kann nicht | kann nicht | Sind nicht | Sind nicht in der Lage | Simply nicht | finden Sie es schwierig zu | kann einfach nicht | ist nicht | finden Sie es schwierig zu | K?mpfe | to Fail | finden es schwierig,} {Get Started | Get Going | ins Rollen | Move On}{Eigentümer | Besitzen | Importieren | Get | Erhalten | Seien Sie der Eigentümer von einem billigen} Powerleveling {und|ebenso|au?erdem|zumal} Gold {Ohne | Mit out | Ohne | Mit ohne die Notwendigkeit von | Ohne die Notwendigkeit | Ohne Notwendigkeit} {Investieren | Bezahlen | Spending | Putting in} {A Single Cent | Penny | Dime | Nickel | Dollar | Münze | Pfund}

 79. I cannot seriously assist but admire your blog, your blog is so adorable and good ,

 80. I am looking on-line greater than a couple of hours presently, still Irrrve never uncovered any kind of intriguing write-up such as your own property. It is actually very value sufficient in my situation. In person, in case many net owners and writers created excellent material since you probably does, the world wide web will probably be additional beneficial than ever.

 81. Thanks a lot for sharing this with all of us you really recognize what you are speaking approximately! Bookmarked. Kindly additionally seek advice from my web site =). We can have a link exchange contract between us!