Trening & Kosthold; Verdt å lese uken av 17. mai 2010

Jeg leser mye relatert til trening, kosthold og helse generelt, så tenkte det kunne være en idé å skrive en ukentlig artikkel med lenker og kommentarer til det jeg føler er mest interessant og nyttig hver uke.

Artikkelen vil postes tidlig i uka, normalt på tirsdager, også bli oppdatert etterhvert som jeg kommer over interessante artikler gjennom uka. Jeg vil også ta med litt fra ting  jeg har lest tidligere hver uke.

Sist oppdatert: 22. mai 2010 kl. 11:25

Nøkkelhullsmerket, alltid sunt?
Nøkkelhullet er et ‘sunnhetsmerke’ på matvarer som myndighetene i Norge, Sverige og Danmark står bak. Det kom til Norge i 17. juni 2009, og idéen er fin – det skal være enklere å velge sunt. Problemet har dog i mine øyne helt siden starten verdt at det ikke er så enkelt å skille mellom ‘sunt’ og ‘usunt’ som å stille et par matematiske krav til produktet, produsentene kan enkelt endre på matvarene for å lure seg innenfor kravet – noe vi nå har begynt å se resultatet av. Les også ‘styr unna nøkkelhullsmerket grandiosa‘ hos Fitnessbloggen.

Skulderplager?
Veldig mange sliter med smerter og skader i og rundt skulder (inkl. øvre rygg og armene – helt ned til fingertuppen). Jeg har selv hatt litt smerter i venstre skulder den siste uken, og har derfor lagt til en ny øvelse i oppvarmingsprogrammet jeg kjører før hver treningsøkt (5 ganger i uka). Øvelsen kalles populært for ‘YTWL’, hvor hver bokstav viser hvilken bevegelse du skal gjøre, selv følger jeg dog Nick Tumminello sin verson, forklart her – med lenke til video i hver bokstav;

1) Gjør øvelsene på en Swiss Ball
Y: Armene ut i Y-posisjon, tomler mot hodet og litt utover, 45 grader, strekk armene uten å ‘shrugge’.
T: Armene ut i T-posisjon, tomler mot hodet, driv skuldrerbladene mot hverandre.
W: Ikke nødvendig da folk flest er dominante i ekstern torasjon av skulderleddet pga. PC-arbeid.
L: Ligg med armene strekt ut mot bakken, ro opp til en 45 grader vinkel ved albuen og inkluder thoracic/øvre rygg til å fullføre. Roter så så underarmene peker mot hodet, og tilbake.

Videre anbefaler jeg sterkt Eric Cressey sin artikkelserie ‘Shoulder Savers’, med 25 gode tips for en sunn skulder; Se ‘Shoulder Savers Part 1‘, ‘Shoulder Savers Part 2‘ og ‘Shoulder Savers Part 3‘. Nedenfor finner du overskriften for hver av tipsene, men jeg anbefaler alle å lese hele artiklene på tmuscle.com.
— Shoulder Saver #1: Avoid what hurts.
— Shoulder Saver #2: Serratus Anterior Activation Work; Scapular push-ups.

— Shoulder Saver #3: Learn to Bench Press (Benkpress) Correctly.
— Shoulder Saver #4: Get up from your desk (kontor). «The best posture is the one that is constantly changing.»
— Shoulder Saver #5: Structural Balance in Training; Rowing/roing & Pressing etc.
— Shoulder Saver #6: Ditching the «Shoulder Day»
— Shoulder Saver #7: Soft Tissue Work; Egenmasasje, foam rolling mm.
— Shoulder Saver #8: Seated Cable Rows/kabel roing.
— Shoulder Saver #9: Using the Scapular Plane. Ikke gjør lateral raises rett til siden, gjør de 30 grader framover, og gjerne med tomleme pekene oppover.
— Shoulder Saver #10: Limiting Traditional Trunk Flexion Work; Ikke gjør crunches og sit-ups.
— Shoulder Saver #11: Temporarily Getting Away from the Straight Bar for Benching and Squatting; Varier med dumbbell/manual benkpress og front squats/knebøy eller knebøy med andre grep.
— Shoulder Saver #12: Temporarily Getting Away from Full Range of Motion Pressing
— Shoulder Saver #13: Avoiding Unilateral Dominance in your Daily Life; Varier hvilke side av kroppen som brukes til forskjellige oppgaver. Sjekk om fleksibiliteten er lik på begge sider.
— Shoulder Saver #14: Prone Internal Rotations
— Shoulder Saver #16: Ditching the Barbell Upright Rows
— Shoulder Saver #17: Poor Man’s Soft-Tissue Work; ART: Active Release Techniques
— Shoulder Saver #18: Band Traction; Dvs. lette styrkeøvelser og tøyeøvelser med bånd (The Ban Man; Dick Hartzell.
— Shoulder Saver #19: Blue Heat; Tiger Balsam.
— Shoulder Saver #20: Don’t Overdo It On Bands; Ikke bruk bånd for mye for ekstra motstand i styrkeøvelser, bruk de i perioder – slik som Thibs anbefaler.
— Shoulder Saver #21: Be Careful With Speed Work. Vær forsiktig med veldig høy hastighet på benkpress; sørg for at scapula/skulderbladene ikke går ut av posisjonen sin.
— Shoulder Saver #22: Proprioception Work; Styrke i de små balanserende musklene i i og rundt skulder. En-sidet trening, Deceleration/Retardasjon/Catch Drills og Ustabil trening.
— Shoulder Saver #23: Isometric Elevated Push-up Holds; Statiske Push-ups med korrekt posisjon/teknikk.
— Shoulder Saver #24: Watch Out For Low Bar, Wide Grip Squatting; Vidt grep ved knebøy er ikke bra.
— Shoulder Saver #25: Be Careful With Incline Dumbbell Curls

Golf krever mye energi (kalorier)
En studie viser følgende;

Hull 12, Østmork, Losby Golf

En 9 hulls golfrunde på en kupert golfbane forbrenner følgende mengde kalorier for en gjennomsnittlig mann: 721 når man går og bærer køllene, 411 når de kjører golfbil.

Når de bærte gikk de totalt 2,5 miles (4 km), og 0,5 miles (0,8 km) når de kjørte. Merkbart er at 500 % økingen i gangavstand i bære-gruppen kun ga en 75 % økning i kalorier forbrent. Det var også ingen statistisk betydelig forskjell mellom de som bærte og de som brukte tralle (721 mot 718 kalorier). De som gikk med caddie forbrente 613 kalorier. RER (Respiratory exchange ratio) var på mellom 0,85 og 0,88, så en kombinasjon av fett og karboydrater ble brukt som energi.
1 18-hulls golfrunde forbrenner altså ca 1440 kalorier for en gjennomsnittlig mann.

TABATA protokollen
Treningsformen ‘TABATA’, oppkalt etter den Japanske forskeren Izumi Tabata sin studie fra 1996, har blitt mer og mer populært som et alternativ til vanlig kondisjonstrening. Min erfaring er også at det er veldig effektivt, og det kan absolutt anbefales om du ønsker å få ‘2 i 1’ med forbedringer både i anaerob (høy intensitet – mer oksygen brukes enn det du kan ta opp) og aeorb kapasititet (kondisjon – maks oksigenopptak/ VO2MAX). Protokollen går ut på 8 sett av en hvilken som helst krevende øvelse (knebøy, thrusters og burpees er et mar gode eksempler) som utføres i 20 sek etterfulgt, av 10 sek pause for hvert sett. Totalt kun 4 minutter – men likevel meget effektivt.
Den originale TABATA studien viser at moderat intensitet (tradisjonell) kardio/kondisjonstrening på treningssykkel med 70 % av VO2MAX i 60 min, 5 ganger i uka i 6 uker, ikke ga noen statistisk betydelig økning i anaerob/anaerobic kapasitet, mens VO2MAX (kondisjon) økte fra 53 ± 5 ml·kg-1·min-1 til 58 ± 3 ml·kg-1·min-. Til sammenligning ga 8 sett á 20 sek trening med en intensitet på ca 170 % av VO2 MAX (med 10 sek pause mellom hvert sett), 5 dager i uka i 6 uker, en 28 % økning i anaerob/anaerobic kapasitet og en 7 ml·kg-1·min-1 økning i VO2MAX. (Effects of moderate-intensity endurance and high-intensity intermittent training on anaerobic capacity and VO2max)

Intervju med Dan John
Tmuscle.com har et  nytt interessant og morsomt intervju med trener og tidligere idrettsutøver Dan John.
Spesielt liker jeg poengene hans om ‘timeliness’; Sett konkreke mål og hold deg selv ansvarlig om du ikke når dem, og variasjon i trening; du trenge rikke alltid å planlegge treningsøktene på forhånd. Han forklarer alt dette veldig godt i intervjuet, så ta en titt over på tmuscle.com.

ATOMIC DOG: 16 More Reasons to Keep on Living
TC Luoma har en spalte på tmuscle.com kalt ‘Atomic Dog’, som jeg må si jeg liker veldig godt. Du vil nok ikke lære så alt for mye, men det er definitivt morsom lesning 🙂
Mine favoritter fra forige ukes spalte;

«11. Scientists Continue to Make Quantum Leaps in Understanding the Human Condition.Scientists have found out that obese children, regardless of gender, race, socioeconomic skills or academic achievement, are more likely to be bullied.

Man, didn’t these idiot researchers ever attend grade school? Fat kids get bullied, huh? Next thing you know, you’ll be telling us that 8th graders who dress like Harry Potter and eat their boogers are also, inexplicably, more likely to be harassed by their classmates.

In more groundbreaking science news, Cornell University just released a comprehensive study that revealed that dieters eat 20% less when food is kept off the dinner table.

If you’ve got a science mind, you can probably extrapolate from this study to come up with all kinds of dieting strategies. For instance, eliminating ice cream from the freezer might result in decreased consumption of fatty, sugary, frozen foods.

See? Being a scientist is easy!

3. One Animal That Fills All Your Needs.

Lisa: I’m going to become a vegetarian.

Homer: Does that mean you’re not going to eat any pork?

Lisa: Yes.

Homer: Bacon?

Lisa: Yes, Dad.

Homer: Ham?

Lisa: Dad, all those meats come from the same animal.

Homer: Right Lisa, some wonderful, magical animal!

Homer obviously didn’t know about the wonderful dietary versatility of the common pig, but imagine how his mind would have been blown if he knew that same wonderful, magical animal that provides us with pork, bacon, and ham could also be used to clothe him from head to foot in fleece! (See photo at right.)

My God, those genetic engineers have finally gone too far! What’s next, cows with hands so they can milk themselves? Chickens with ten wings instead of two that grow featherless and are coated with amino acids that taste like KC Masterpiece barbecue sauce?

What’s that you say? These «pig-sheep» are actually called mangalitsa and they’re not genetically engineered? They’re related to boar and you can find them in the forests of Austria and Hungary? Oh well, never mind.

Okay, maybe this isn’t much of a reason to keep on living, but the weird, sometimes science-fictionish world of nature gives me a charge, especially when I’m exposed to some beastie I haven’t seen before.»

Uren hud?
Akne/acne/kviser/uren hud finnes i over 85 % av alle ungdom i den vestlige verden, en studie viser at insulin økende matvarer, spesielt melk/meiereiprodukter og karbohydrater med en høy glykemisk index (GI), samt tobakk/røyking, øker allerede økede vekstfaktorer i puberteten og øker/skaper akne-problemer. (Acne vulgaris. Role of diet)

0 Comments

 1. Harald Hansen

  Hei.

  Jeg lurte på når neste Mac Løpekonkuranse skulle være?

  Håper på svar raskest.

  Mvh Harald

 2. Nå løper jeg veldig lite selv om dagen, kjører en del sprint, en ikke mye tradisjonell løping.. Men om det er interesse for det kan jeg godt sette igang en konkurranse til, har spurt på Mac1 forumet; http://mac1.no/forum/viewtopic.php?f=140&t=145210&start=360&st=0&sk=t&sd=a

 3. Pingback: Fredarn.com » Blog Archive » Trening & Kosthold; Verdt å lese uken av 24. mai 2010

 4. Pingback: Fredarn.com » Blog Archive » Trening & Kosthold; Verdt å lese – Beste fra 2010

 5. guck you google from i love fuck me.

 6. Welcome to Sarasota’s and Bradenton’s #1 Affordable and Best Water Slide Rentals , Bounce House Rentals , Dry / Wet Slides and Party Rentals Source

 7. Sondowanie płeć słaba on budynek w istocie, prawie przeważnie powiedzieć czule.

 8. Once you really want to figure out how to obtain a prom dress pattern which makes you peer sexxy, you should be accustomed to your whole body choice and turn aware about ways to intent your foremost characteristics aided by the most suitable clothing style.

 9. I like this blog very much, Its a rattling nice place to read and obtain info .

 10. Just a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding design . «The worst-tempered people I’ve ever met were the people who knew they were wrong.» by Wilson Mizner.

 11. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we have created some nice practices and we are looking to swap techniques with others, why not shoot me an e-mail if interested.

 12. Hola! I’ve been reading your website for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Humble Texas! Just wanted to tell you keep up the great work!

 13. Wohh precisely what I was looking for, appreciate it for posting . «If it’s meant to be it’s up to me.» by Terri Gulick.

 14. English not my native language.You completed some good points there. I did a search on the topic and found nearly all persons will have the same opinion with your blog.

 15. Hello! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Great blog and fantastic design and style.

 16. Can I only say specifically what a relief to find out somebody who really knows what theyre speaking about more than the net. You definitely find out ways to bring a difficulty to light and perform out it crucial. The diet regime need to see this and can see this side of one’s story. I cant think youre less well-liked given that you certainly present the gift.

 17. I have to commend the author for a really wonderful articles. I was looking for this particular and very helpful info for a long time. The best web site for people who don’t want waste your time reading tinpot posts.

 18. Hello there! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when viewing from my apple iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this problem. If you have any suggestions, please share. Cheers!

 19. Hello I will be therefore excited I discovered the webpage, I seriously identified you unintentionally, whilst I had been exploring upon Google relating to another factor, Anyhow I’ll be right here currently and would likely wish to point out cheers to obtain a awesome post plus a all-round thrilling weblog (I on top of that truly like the actual theme/design), I don’t have sufficient time in order to browse all of it inside the second but I possess saved that as well as added your own Bottles, when I have time I am returning to examine far more, Please do retain the genuinely remarkable job.

 20. Just wanna admit that this is extremely helpful, Thanks for taking your time to write this. «I would much rather have men ask why I have no statue, than why I have one.» by Cato the Elder.

 21. Only a few blogger would go over this subject the way you do.”~;”-

 22. Undeniably believe that which you stated. Your beloved cause seemed to become online the simplest factor to become conscious of. I say to you, I certainly get annoyed while men and women give thought to worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top in addition to defined out the whole thing devoid of having side impact , persons can take a signal. Will probably be back to obtain much more. Thanks

 23. Hello! I just wish to deliver a big thumbs up for just about any wonderful information you could have here about this post. I’ll be returning to your blog web page to acquire a lot more soon.

 24. All other webmasters need to take note: this is what awesome articles appear like! I cannot wait to read much more of the operate! Not only is it engaging, but it can also be well-written. For those who would reply having a link to your Facebook, I would be particularly grateful!

 25. Permanent results in just two weeks!

 26. Basically wanna say that this is extremely useful, Thanks for taking your time to create this.

 27. Just a smiling visitant here to share the love (:, btw great style and design. «Justice is always violent to the party offending, for every man is innocent in his own eyes.» by Daniel Defoe.

 28. Thanks for sharing excellent informations. Your site is very cool. I am impressed by the details that you’ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and just could not come across. What an ideal web site.

 29. Hiya! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My website goes over a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 30. Right after I start out your Rss feed it seems to be a ton of junk, is the problem on my side?

 31. I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I really hope to view the same high-grade content from you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own blog now

 32. I usually do not know the factors I could possibly have implemented without these methods shown by you more than such a region of interest. T

 33. Audio started playing any time I opened up this weblog, so frustrating!

 34. Good post. I was checking consistently this blog and I’m impressed! Extremely beneficial information specially the final aspect I care for such info a whole lot. I was searching for this certain info to get a pretty long time. Thank you and fantastic luck.

 35. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog based upon on the same information you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an e mail.

 36. Along with every thing that seems to be developing within this subject material, all your perspectives happen to be rather stimulating. However, I appologize, because I do not subscribe to your whole suggestion, all be it exciting none the less. It seems to everyone that your opinions are not completely rationalized and in actuality you are generally yourself not really wholly certain of the point. In any event I did appreciate examining it.

 37. Somebody necessarily lend a hand to make critically articles I would state. That is the very first time I frequented your web page and so far? I surprised with the analysis you made to create this particular publish amazing. Magnificent task!

 38. Thank you for sharing excellent informations. Your website is very cool. I am impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just could not come across. What a perfect web site.

 39. I have been browsing on-line greater than three hours today, but I by no means found any interesting article like yours. It is beautiful worth sufficient for me. In my view, if all website owners and bloggers made excellent content as you probably did, the net will likely be much more helpful than ever before.

 40. I haven’t checked in here to get a although since I believed it was obtaining boring, however the last numerous posts are excellent good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it buddy

 41. Hi! I’ve been reading your web site for any though now and finally got the bravery to go ahead and offer you a shout out from Kingwood Texas! Just wanted to mention hold up the excellent job!

 42. Thanks for creating the truthful try to discuss this. I feel really powerful roughly it and wish to read far more. If it’s OK, as you acquire extra in depth knowledge, may perhaps you thoughts adding added articles similar to this 1 with additional information? It might be extraordinarily valuable and handy for me and my friends.

 43. Excellent goods from you, man. I have be mindful your stuff prior to and you’re just extremely magnificent. I really like what you’ve bought right here, really like what you are stating and the best way wherein you are saying it. You are making it enjoyable and you still take care of to stay it wise. I cant wait to read much more from you. That is actually a tremendous website.

 44. One thing I would really like to say is the fact car insurance cancelling is a feared experience and if you are doing the right things being a driver you simply will not get one. A number of people do have the notice that they are officially dumped by their own insurance company they then have to struggle to get extra insurance after having a cancellation. Inexpensive auto insurance rates usually are hard to get after a cancellation. Understanding the main reasons regarding auto insurance canceling can help motorists prevent burning off one of the most crucial privileges readily available. Thanks for the ideas shared via your blog.

 45. Hi… Never received up to a full pack a day, but I was nicely on my way. Even although I try to emphasis now on Facebook and social site visitors each strategy and tip it is beneficial on this environment.

 46. Whats up this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 47. Buying brown prom dress as per the most recently released model is best. In the present day huge pussy and occasional diving neck ,cheap dresses prom,throughout prom dresses is actually at the top of designer; that’s why appear that you follow one. Ideas a photo from fashionista consequently make you seem modern.

 48. Did people aside from me think the ending of Code Geass R2 was really emotional? I seriously cried throughout the whole patr lol. Damn, what is it with code geass that made it so depressing…

 49. Hi there because i so sherish your nice blog, i wuold be very glad to publish a heartful review on your fine webblog in my would you be ok with that?

 50. I’d ought to talk to you here. Which is not some thing I do! I quite like reading a post which will make individuals believe. Also, a lot of thanks permitting me to comment!

 51. I in the vein of your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be real read-through back soon.