Coffee: The Greatest Addiction Ever (video), mm. -> Trening & Kosthold; Verdt å lese, Utgave 61

Utgave 61 – I denne utgaven:
– Coffee: The Greatest Addiction Ever (video)
– Er grønnsaker sunnest rå eller kokte? (av Sushma Subramanian)
– Red Wine: Exercise in a Bottle? (forskning)
– ”SkadeSkapet” – Ryggsmerter og piriformis syndromet! (av Eirik Sandvik)
– Strength and Conditioning Programs: Open vs. Closed Loop Exercises (av Eric Cressey)
– Predator Performance i Juli. Mer info! (med Eirik Sandvik)

Ukas sitat:

«You cannot open a book without learning something.»
– Confucius

Coffee: The Greatest Addiction Ever:

Er grønnsaker sunnest rå eller kokte? Koking av en rekke frukt og grønnsaker, som f. eks tomater, kan øke opptaket av dets antioksidanter, inkl. lykopen (1-4). Det kan dog også være noen ulemper med koking, blant ennet oksidering av noe av C-vitaminet. «…Comparing the healthfulness of raw and cooked food is complicated, and there are still many mysteries surrounding how the different molecules in plants interact with the human body. The bottom line, says Liu, is to eat your veggies and fruits no matter how they’re prepared…»

Les mer hos Scientific American.

Grillede tomater og biff 🙂

Referanser:

1) Garcia AL, Koebnick C, Dagnelie PC, Strassner C, Elmadfa I, Katz N, Leitzmann C, Hoffmann I. Long-term strict raw food diet is associated with favourable plasma beta-carotene and low plasma lycopene concentrations in Germans. Br J Nutr. 2008 Jun;99(6):1293-300. Epub 2007 Nov 21. Pubmed.

2) Dewanto V, Wu X, Adom KK, Liu RH. Thermal processing enhances the nutritional value of tomatoes by increasing total antioxidant activity. J Agric Food Chem. 2002 May 8;50(10):3010-4. Pubmed.

3) Miglio C, Chiavaro E, Visconti A, Fogliano V, Pellegrini N. Effects of different cooking methods on nutritional and physicochemical characteristics of selected vegetables. J Agric Food Chem. 2008 Jan 9;56(1):139-47. Epub 2007 Dec 11. Pubmed.

4) Talcott ST, Howard LR, Brenes CH. Antioxidant changes and sensory properties of carrot puree processed with and without periderm tissue. J Agric Food Chem. 2000 Apr;48(4):1315-21. Pubmed.

Rødvin. (Foto av André Karwath)

Red Wine: Exercise in a Bottle? En studie på rotter fra juni 2011 viser at Resveratrol kan brukes for å redusere negative effekter som muskeltap under langvarig inaktivitet, som under romfart. Interessant, kanskje har det en lignende effekt hos mennesker?

Studien: Momken I, Stevens L, Bergouignan A et al. Resveratrol prevents the wasting disorders of mechanical unloading by acting as a physical exercise mimetic in the rat. FASEB J. 2011 Jun 29. [Epub ahead of print]. Pubmed.

”SkadeSkapet” – Ryggsmerter og piriformis syndromet! En flott artikkel av Eirik Sandvik om ‘piriformis syndromet’ og medfølgende ryggsmerter.

Strength and Conditioning Programs: Open vs. Closed Loop Exercises: En flott og tankevekkende liten artikkel fra Eric Cressey. De fleste styrkeøvelser er ‘lukkede’ øvelser hvor vi vet hva som skjer, men ‘åpne’, uforutsigbare øvelser og bevegelser er også viktig, og som regel en viktig del av idretter. Et eksempel er golf på en flat matte på driving rangen vs. ute på banen med forskjellig underlag og hellinger..

Predator Performance i Juli. Mer info! Eirik Sandvik starter idag med et konsept kalt ‘Predator Performance’, med fokus på forbedret kondisjon og økt arbeidskapasitet ved hjelp av treningsøkter utendørs. Jeg kommer til å være med på torsdagsøktene fra 1800. Anbefales!

Comments are closed