Kardiotrening for nybegynnere

Denne artikkelen er skrevet av Christine Johnsen.

Mange nybegynnere innen trening har sikkert hørt setningen «det er viktig å trene kardio», uten å helt vite hva det betyr. Målet med å trene kardio er å øke kroppens evne til å frakte blod og oksygen til musklene. Man kan derfor si at det er det samme som kondisjonstrening. Likevel, på tross av hva det kanskje høres ut som er ikke kardiotrening én spesiell form for trening. Kravet er at man skal trene på en intensitet mellom 60 og 85% av makspulsen uten å få melkesyre, men hva kan man gjøre for å trene kardio på en effektiv og morsom måte? 

Kilde: Pixabay

Fordeler med kardiotrening
 

Det er mange store fordeler med å trene kardio (som på gresk betyr hjerte ifølge SNL), enten du gjør det for å forbedre egen helse, eller om du satser innen toppidrett. Generelt sett er kardiotrening godt for hjertet, reduserer risikoen for hjertelidelser slik som infarkt, gir økt velvære, og redusert stress. Det kan bidra til å regulere kroppens blodsukker og redusere blodtrykket.  Det kan dessuten bidra til å forbrenne fett og vektnedgang blant annet gjennom en økning av kortisolnivåer i kroppen, forbedre hjernekapasiteten, styrke immunsystemet og gi bedre søvn. Alt i alt en variert treningsmetode som alle har godt av å fokusere på en gang i blant. 

Kardiotrening er også en viktig del av treningen til å bli en allsidig idrettutøver. Blant annet må fotballspillere som Mbappe og Neymar Jr gjennom viktige kardiotester for å måle deres fysiske form før en ny sesong. På den måten kan klubbene få en idé om hvilke spillere som vil være sterke bidragsytere i de viktigste kampene. Årets sesong i UEFA Champions League har vist seg å være tøffere for PSG med en bet365 odds på 6.00 som tilsvarer en foreløpig 3. plass, kontra en 2.plass i fjor. Kanskje gikk spillere fra Manchester City og Bayern München inn i ligaen med langt bedre form enn hva PSG-spillerne gjorde.Kilde: Pixabay

Hvordan kan du trene kardio? 

Målet med kardio er som nevn å trene på 60-85% av makspuls, uten å få melkesyre. Om du ikke har en pulsklokke tilgjengelig når du trener kan du beregne en intensitet hvor du fortsatt klarer å snakke. Fordelen er at treningen kan tilpasses det du selv liker å gjøre, enten det er løping, dansing eller noe annet. Løping er kanskje den kardiotreningen som er ifølge Klikk.no er enklest og mest tilgjengelig for de fleste. Den kan du gjøre nesten hvor og når som helst. Andre vanlige kardioformer er svømming og boksing. Svømming er  nyttig fordi skaderisikoen er svært liten, mens boksing krever mye av deg fysisk.

Når du begynner med kardiotrening er det viktig å trene dette regelmessig, for eksempel 3 ganger i uken. Hver økt bør helst ligge på minimum 40 minutter for å få maks effekt av innsatsen du legger inn. Ved et ønske om å trene ofte vil det være smart med en lett kardio, mens med sjeldnere fokus på kardio kan du trene hardere. Akkurat hvordan du velger å gjennomføre treningen må du med andre ord prøve deg frem til, avhengig av behovet du har.

Comments are closed.