Yoga – en avslappende treningsform som er godt for hodet

Denne artikkelen er skrevet av Markus Jensen.

De fleste har nok hørt om treningsformen yoga, men forståelsen av hva det innebærer varierer noe mellom folk. Yoga kom fra India til Vesten og har de siste hundre årene blitt et omfattende og globalt fenomen. Tradisjonelt sett stammet ideen om yoga fra buddhismen og dreier seg om meditasjon. I dag brukes det mer som en treningsform. Det som er felles mellom disse tankesettene er at yoga handler essensielt sett om å puste og å finne ro i sjelen. I motsetning fra andre mer tradisjonelle treningsformer er målet med yoga å roe ned sinnet, og det er dette som gjør yoga godt for hodet. 

Yoga kan redusere angst, depresjon og styrke hjernen

Studier viser at yoga kan redusere angst, depresjon og utslitthet. I det moderne samfunnet lever vi stadig mer preget av stress og mental uro, og for mange virker yoga som en motgift mot dette.  Forskning har vist at ved å sette av 20-30 minutter med yoga hver dag kan dette lede til bedre helse. Samtidig viser også tidligere studier at selv med så lite yoga som én gang i uken over en periode på noen uker kan gi som mindre depresjon og angst. 

En annen viktig helsefordel er at yoga styrker hjerneaktiviteten vår ved å øke minneytelsen blant utøvere. Når man blir eldre krymper deler av hjernen slik som prefrontal cortex og hippocampus, og dette kan føre til minnefeil, men også mer alvorlige tilstander slik som nevrologiske sykdommer. Derimot har forskning vist at et stort fokus på pusting i yoga kan bidra til å øke oksygering og blodstrømning til hjernen, noe som kan føre til økt minneytelse. På den måten kan yoga altså bidra til å redusere konsekvensene av aldring på hjernen. 

Yoga kan bidra til stressreduksjon fra stuegulvet

En annen, og kanskje mer velkjent helsefordel av å bedrive yoga, er stressreduksjon. Flere studier har vist at yoga kan redusere utskillelsen av cortisol, det primære stresshormonet i kroppen vår. Det som hovedsakelig leder til disse stressnedsettende resultatene er fokuset på å puste. Med dette fokuset på å puste blir det mindre tid og rom til å fokusere på ting som gjør deg stressa, redd, eller bekymret i hverdagen. 

Man bør sette av noen timer i uken for å tenke på sin mentale og fysiske helse. Det betyr at selv om yoga i seg selv er en aktivitet man bør gjøre noen timer i måneden, bør man også huske på styrketrening. Fordelen er at begge kan gjøres fra stuegulvet, så begrenset tilgang til et treningsstudio er ingen unnskyldning. Ved hjelp av et raskt googlesøk kan man raskt finne hjemmetreningsplaner for både styrke og yoga. Da er det bare å rydde litt plass i stuen, følge en artikkel eller Youtubevideo og fokusere på seg selv, og sin mentale og fysiske helse noen minutter. 

Du trenger altså ikke bli verdens neste «verdens sterkeste mann eller dame» for å holde hele kroppen frisk. Med så lite som noen timer designert treningstid i måneden på stuegulvet er nok til å både opprettholde en sunn kropp og en sunn hjerne. Så neste gang du er stresset eller sliten, kanskje du skal prøve deg på yoga i stedet for å slenge deg på sofaen? 

Comments are closed.