Enkle og naturlige proteinkilder

Denne artikkelen er skrevet av Markus Jensen.

At proteiner er kroppens byggesteiner er noe vi alle har hørt, og mange aktive personer lurer på om kostholdet egentlig er proteinrikt nok, eller om de kanskje trenger ekstra proteintilskudd.

Hvem trenger proteiner?

Alle trenger proteiner, det er rett og slett helt sentralt for at vi skal kunne leve. I tillegg til å bygge muskler, er proteiner med på å danne organer, muskler, bindevev, arvestoff, hormoner, hud og hår. Det betyr likevel ikke at du bør tilføre kroppen ubegrensede mengder med proteiner, de aller fleste nordmenn spiser faktisk mer proteiner enn nødvendig, og mer proteiner betyr ikke nødvendigvis større muskler. Kroppen tar det den trenger, og resten lagres som fett eller brukes i noen tilfeller som energi. 

Idrettsutøvere og proteiner

Jo større energiforbruk, desto større behov er det også for proteiner. Som regel trenger ikke personer som har en normalt aktiv livsstil mer enn 1 gram protein for hver kilo kroppsvekt i løpet av dagen. Mellom 0,75 og 1 gram er som oftest perfekt mengde. For mange idrettsutøvere, som for eksempel fotballspillere, er behovet gjerne oppe i 1,2 til 1,8 gram per kilo, og særlig i idretter hvor det er om å gjøre å bygge muskler er det viktig at proteininntaket er tilstrekkelig. I disse tilfellene kan det lønne seg med proteintilskudd i form av for eksempel proteinpulver eller proteinbarer, men ikke overdriv, det er noe som heter å få for mye av det gode. Dersom proteininntaket er større enn aktivitetsnivået, er det store sjanser for at proteinet omgjøres til fett istedenfor å bygge muskelmasse. Du bør kun benytte deg av proteintilskudd dersom du vet at du ikke får i deg nok gjennom det normale kostholdet.

For en fotballspiller er det viktig med proteiner for å bygge sterke og utholdende muskler, men vel så viktig er karbohydrater. Karbohydrater gir nemlig et fantastisk drivstoff til fotballspillere som løper mange kilometer på trening så vel som i kamper. Martin Ødegaard er berømt for sine enestående løpeevner og utholdenhet, og nå som han er tilbake hos Real Madrid etter å ha vært på utlån, skal det bli interessant å se om han får like mange kilometer på bena i løpet av sesongen. Real Madrid regnes som et av verdens beste fotballag, og du kan følge med på klubbens seneste nyheter og resultater for fotball tipping på bet365. Forhåpentligvis blir nordmannen like suksessfull her som han var i Real Sociedad, hvor han ble uhyre populær både blant lagkameratene, supportene og pressen.

Naturlige proteinkilder

Ikke alle er klar over at de får i seg rikelig med proteiner gjennom hverdagskosten, enten de har en aktiv livsstil eller ei. Hvor mye protein du trenger avhenger av aktivitetsnivået, og de som trener mye har også en tendens til å spise mer. For mange er det nok å øke matinntaket og ikke nødvendigvis legge til mer proteiner i form av proteintilskudd eller kostholdsendringer.

Kilde: Unsplash

Vanlige og proteinrike matvarer som alle har enkel tilgang til er:

  • Kjøtt, fisk og fugl
  • Egg og meieriprodukter
  • Nøtter, frø, korn og belgfrukter
  • Soyaprodukter (for eksempel tofu)
  • Grønnsaker som mais, brokkoli, spinat, erter, rosenkål og artisjokk

Dersom du har et godt og variert kosthold som inkluderer blant annet kylling, egg, yoghurt, grovbrød, melk og bønner i tomatsaus, er det nok ingen fare for at du har for lite proteiner på tallerkenen. 

Comments are closed.