Sit-ups er ikke farlig!

Sit-ups, som forøvrig egentlig heter magebøyinger på norsk, er en godt kjent styrkeøvelse. Tidligere vare dette å regne som en av de vanligste styrkeøvelsene, men i senere tid har den falt ut av popularitet, blant annet fordi mange trenere har hevdet at det er en dårlig mageøvelse som trener hofteleddsbøyerne mest, og fordi mange har hevdet at det er en skadelig øvelse for ryggen. Stemmer denne kritikken?

Magebøyinger kan også være en god øvelse.

1) Magebøyinger er ikke farlig: En studie fra 2010 så på effekten av tradisjonell sit-ups trening sammenlignet med kjernestabiliserende øvelser (core training) hos amerikanske soldater, og fant at risikoen for skader, samt antall sykedager hos soldatene, var like mellom gruppene. De fant altså ingen negativ effekt av magebøyinger, og heller ingen beskyttende effekt av andre «core øvelser».

2) Magebøyinger trener magemusklene godt: Selv om hofteleddsbøyerne også trenes, så stimulerer magebøyinger også magemuskulaturen godt. En studie fant at magebøyinger med føttene forankret og armene i kryss ga høyest muskelaktivering i alle magemusklene.

Magebøyinger er altså en god øvelse. Det betyr ikke at alle bør trene masse magebøyinger, faktisk kan man argumentere for at det å styrke kjernen gjennom øvelser som stabiliserer kjernen i form av å hindre fleksjon eller ekstensjon i korsryggen kan være enda mer nyttig for veldig mange i dagens sittestillende samfunn, og øvelser som rygghev (motså fleksjon) og «rør i gryta» eller andre plankevarianter (motstå ekstensjon) kan være veldig nyttige. Likevel må det påpekes at ryktet magebøyinger har fått på seg som en farlig eller ubrukelig øvelse, er sterkt overdrevet. Ønsker du en god øvelse for å styrke magemuskulaturen, så er magebøyinger også et godt alternativ! 🙂

Referanser:

1) John D. Childs, Deydre S. Teyhen, Patrick R. Casey, Kimberly A. McCoy-Singh, Angela W. Feldtmann, Alison C. Wright, Jessica L. Dugan, Samuel S. Wu, Steven Z. George.  Effects of traditional sit-up training versus core stabilization exercises on short-term musculoskeletal injuries in US Army soldiers: a cluster randomized trial. Phys Ther. 2010 Oct;90(10):1404-12. doi: 10.2522/ptj.20090389. Epub 2010 Jul 22.

2) Burden AM1, Redmond CG. Abdominal and hip flexor muscle activity during 2 minutes of sit-ups and curl-ups. J Strength Cond Res. 2013 Aug;27(8):2119-28. doi: 10.1519/JSC.0b013e318278f0ac.

Comments are closed.