Husker du å koble av?

*Dette innlegget er levert av Anna Pettersen.*

Vi lever i et hektisk moderne samfunn. Hvor enn vi går bombarderes vi med inntrykk fra kanter, særlig gjennom smarttelefoner. De plinger, vibrerer og lyser opp med nye varsler mer eller mindre sammenhengende. Vi leser om våre venners fantastiske middagsselskaper og ser bilder av deres utrolige ferieturer.

I tillegg viskes skillet mellom jobb og fritid gradvis ut. Det blir mer og mer vanlig å ta med seg jobben hjem, og mange arbeidsgivere forventer at man sjekker e-post og er tilgjengelig utenfor kontortid.  Med så mange inntrykk og krav om å være «på» blir det stadig mer viktig å kunne koble av. Det er godt for både kropp og sjel med aktiviteter som senker stressnivået.

En av de beste måtene for å stresse ned er åpenbart trening. Det er velkjent at fysisk aktivitet fjerner farlig stress, og har en meget positiv effekt på hjernen. Hvor bra føler du deg for eksempel ikke etter en lang løpetur eller en hard styrkeøkt etter en dårlig dag på jobb? Det kommer av at hjernen produserer stoffer som endorfiner og serotoniner ved fysisk aktivitet, som igjen etterlater deg med en deilig mestringsfølelse når du er ferdig.

Foto: Infomedmag.com via Flickr (CC BY 2.0)

Andre måter å koble av på kan være å gå en lang tur i skog eller mark, å klarne tankene i naturen. Enten man går alene eller sammen med venner eller familie kan en lang gåtur gjøre underverker for å senke stressnivået.  Å samle mennesker som betyr mye for deg til et godt måltid er annen god måte å motkjempe stress på.

Spill og moro kan være en annen måte å senke stressnivåer på. Man kan for eksempel koble av med en runde rulett eller ved å plassere et spill på sitt favorittlag i England. Det kan være en flott underholdningsmåte og en fin anledning til å slappe av.

Men det er uhyre viktig at man kun bruker spill som en form for underholdning og aldri som en virkelighetsflukt. Dette kan man man enkelt gjøre med å sette klare grenser og å benytte verktøy som hjelper deg med å holde kontroll over egen spilling.  Dette oppnår du med Green Gaming som gir en ansvarlig og positiv spillopplevelse, og sørger for at du holder stressnivået under kontroll mens du spiller.

Om du ikke liker spill og digital underholdning er det få ting som er mer avslappende enn en god gammeldags bok. Å lese er bra for helsa, og det bidrar blant annet til å redusere stressnivåer. En studie fant at å lese så lite som 6 minutter kan redusere stress med opptil 68%. Så om du ønsker å koble av og stresse ned er det få bedre alternativer enn å sette seg til rette i en god stol og finne frem en god bok.

Foto: ‘The Reading Corner’ – Michael Pardo via Flickr (CC BY 2.0)

Det finnes ingen bestemt fasit på hva som virker best for forskjellige mennesker. Det som derimot er sikkert, er at man trenger å koble av i dagens hektiske og krevende samfunn. Så prøv å finne øyeblikk hvor du legger bort mobiltelefonen, ikke tenker på jobb og gjør en aktivitet som gir deg ro i kropp og sjel. Hvordan man slapper av og stresser ned er selvfølgelig helt individuelt. 

Comments are closed.