Så store forskjeller er det i respons til samme treningsprogram:

Denne grafikken viser hvor enorm forskjell det kan være til samme type treningsprogram etter 20-24 uker med styrketrening. Noen få deltakere reduserer både muskelmasse og styrke, mens andre drastisk øker styrken og massen sin.

Grafikk fra Juha P. Ahtiainen m.fl., 2016.

Grafikk fra Juha P. Ahtiainen m.fl., 2016.

I snitt økte deltakerne i studiene som ble analysert 5 % i muskelmasse, og 21 % i muskelstyrke, men som dere ser i grafikken var det også enkelte som reduserte styrke og/eller muskelmasse med ned mot rundt 10 %, og andre som endte med vanvittige økninger på rundt 60 % i muskelstyrke og 25 % i muskelmasse.

Faktum er at genetikk er den kanskje aller viktigste faktoren når det kommer til resultater fra styrketrening, og et enda viktigere poeng er at det optimale programmet ikke er likt for alle. Noen må trene mer eller mindre, tyngre eller lettere, for å få framgang fra treningen. Forskerne skriver:

In some individuals, training-induced improvements in muscular characteristics may be elicited with different training dosage (i.e., training volume, intensity, and/or frequency) than typically generalized in physical activity recommendations (Oja and Titze 2011)…

Om du ikke opplever framgang fra treningen du gjennomfører nå bør du derfor stille deg spørsmålet: bør jeg gjøre noe annerledes?

Les også: Bør «talenter» og dårligere genetisk disponerte utøvere trene forskjellig?

Referanse: Juha P. Ahtiainen m.fl. Heterogeneity in resistance training-induced muscle strength and mass responses in men and women of different ages. Age (Dordr). 2016 Feb;38(1):10. doi: 10.1007/s11357-015-9870-1. Epub 2016 Jan 15. Pubmed full tekst.

Comments are closed.