Tips: Les helsedirektoratet sine anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.

Det finnes veldig mye god (og dårlig) informasjon om trening, kosthold og helse på nettet, og det er ingen problem å få tak i informasjon. Å vurdere kvaliteten på informasjonen kan dog være en utfordring for mange, og da kan formelle anbefalinger fra insitusjoner være en god informasjonskilde. Enten du er kunnskapsrik rundt kosthold og trening selv, eller du vet svært lite om det, så kan jeg uansett varmt anbefale deg å lese Helsedirektoratet sine anbefalinger.

Selection of healthy food on rustic wooden background

 

Anbefalingene er ikke det optimale for alle personer eller utøvere i spesifikke tilfeller, men det er veldig gode og godt dokumenterte anbefalinger for den store befolkningen, samtidig som det i rapporten også står god info om spesielle anbefalinger for spesielle grupper.

Rådene i rapporten er naturligvis ment som en veiledning, og det er ingen erstatning for personlig rådgivning rundt trening og kosthold, men det er veldig gode generelle anbefalinger. Når det kommer til trening, så har Helsedirektoratet til og med fått med anbefalinger for styrketrening – ikke bare utholdenhet;

…Voksne og eldre anbefales i tillegg øvelser som fører til økt muskelstyrke to eller flere dager i uken. Eldre med nedsatt mobilitet bør gjøre balanseøvelser og styrketrening tre eller flere dager i uken for å styrke balansen og forebygge fall.

Videre definerer de trening for økt muskelstyrke slik;

Muskelstyrkende aktiviteter er trening som har til hensikt å øke muskelstyrken, for eksempel armhevinger og knebøy.

Og skriver videre:

Øvelser som gir økt muskelstyrke til store muskelgrupper bør utføres to eller flere dager i uken.

Rapporten ligger her: https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/806/Anbefalinger-om-kosthold-ernering-og-fysisk-aktivitet-IS-2170.pdf

Det finnes også en enklere versjon med mer konkrete, praktiske anbefalinger for kosthold: https://helsedirektoratet.no/folkehelse/kosthold-og-ernering/kostrad-fra-helsedirektoratet

God lesning! 🙂

Comments are closed.