Teknikktrening i olympiske løft: Hvor tungt bør jeg trene?

Olympiske løft og idretten vektløfting er meget teknisk krevende, og den største begrensende faktoren er for mange teknikken. De fleste vet at de bør legge ned god tid til teknikktrening, men hvordan trener man teknikk i de olympiske løftene?
11893782_740866139370229_243355343495331424_o

For en helt fersk nybegynner handler det først og fremst om å lære seg bevegelsen og posisjonene, og da er det lønnsomt å gjøre med meget lette vekter i begynnelsen, men de som har lært seg de grunnleggende posisjonene og bevegelsene i de olympiske løftene, er nødt til å trene teknikk med relativt tunge vekter om de ønsker å øke sin evne til å løfte tunge vekter!

Vekten på stangen vil nemlig bestemme hvilken løftebane du kan løfte med, og hvor mye kraft som må produseres i forskjellige deler av løftet. En god teknikk på 50 kg er ikke nødvendigvis overførbar til en god teknikk på 150 kg, og du må trene på relativt tunge vekter for å terpe inn teknikken du trenger på relativt tunge vekter.

Hos løftere på høyt nivå er det faktisk funnet en omvendt korrelasjon mellom antall løft på under 70 % av maks og resultatet i rykk og støt. Med andre ord; de som trener mest med vekter under 70 % blir dårligere enn de som trener mer med tyngre vekter (Roman RA, 1971).

PRAKTISKE RÅD:
Ferske løftere bør begynne trening på posisjoner og grunnleggende bevegelser med meget lette vekter, men når du har fått en viss kontroll på løftene så bør majoriteten av teknikktreningen gjøres på relativt tunge vekter. Med tunge vekter mener jeg ikke maksimale vekter, for da er det svært vanskelig å jobbe på tekniske endringer, men vekter på 70-85 % av maks ser ut til å fungere best for teknikktrening for en erfaren løfter. 70-85 % gir tunge nok vekter til at kravene blir rimelig like maks vekter, men det er fortsatt lett nok til at det er mentalt mulig å jobbe på tekniske endringer smile emoticon

Foto: hookgrip.

Mer lesestoff:
– András S. Szabó. SOME SPECIAL BIOMECHANICAL QUESTIONS OF OLYMPIC WEIGHTLIFTING. International Quarterly of Sport Science 2009/2. Corvinus University of Budapest, Faculty of Food Science.
– R.A. Roman, Moscow. Managing the Training of Weightlifters. Weightlifting: Sbornik Statei 9 – 17:1971 Translated by Andrew Charniga, Jr. Sportivny Press©. 2007. TEKST.

PS: Er du interessert i å lære mer om løfteteknikk i BASEØVELSENE knebøy, benkpress og markløft? Sjekk ut mitt kurs 5. september: http://www.fredrikgyllensten.no/2015/08/12/teknikkurs-i-baseloft-styrkeloft-5-september-2015/

 

Comments are closed.