Fokus og olympiske løft?

Om du ønsker å bli en god vektløfter eller mestre de olympiske løftene, så krever det en helt annen miks av kvaliteter enn hva vanlig styrketrening gjør. Mange synes baseøvelsene er teknisk vanskelige, men de er ingenting sammenlignet med de olympiske løftene – rykk og støt.

11885022_739669232823253_8612146329069538733_o

Rykk og støt er meget tekniske øvelser, og selv om du er aldri så sterk så vil de fleste være patetisk svake i disse øvelsene uten spesifikk trening på dem over tid. Teknikk er kanskje den viktigste faktoren for å lykkes i vektløfting, men dette betyr ikke bare teknikk på lette vekter – du må opprettholde god teknikk også på vekter som er så tunge er du blir livredd, og hvor sjansen for å mislykkes er stor.

Du må ha god teknikk på supertunge vekter, du må ha en viljestyrke som tillater deg å gi alt på disse vektene – et millisekund med nøling og du har tapt. På toppen av det hele må du være sterk – veldig sterk! De beste vektløfterne i verden trener gjerne med tyngre vekter i knebøy enn det verdensrekorden i klassisk styrkeløft (IPF) tilsvarer.

Hvordan skal du få til alt dette? Du må ha et brennende FOKUS!

Vektløfting handler ikke bare om kg, sett og reps. Det handler ikke bare om å gjennomføre det planlagte treningsprogrammet. Det handler om fokus!

Jeg er overbevist om at et dårlig vektløfterprogram gjennomført med en brennende fokus på hver eneste rep, vil gi bedre resultater er verdens beste vektløfterprogram gjennomført med et «halvveis» fokus.

Du må fokusere skikkelig på hver eneste repetisjon du gjennomfører, og du må kontinuerlig ønske å løfte bedre enn du gjorde i går.

Det er sannsynligvis bedre å ta treningsfri enn det er å gjennomføre en dårlig treningsøkt i de olympiske løftene. Om dagsformen er elendig – kanskje det har skjedd noe utenfor gymmet som gjør at du ikke klarer å fokusere på løftene på en god måte, så kan det være bedre å stå over økten, og i stedet gjennomføre noe enkelt. Kjør litt knebøy og press, f. eks!

Kjernen i denne posten er at FOKUS er den viktigste faktoren for å lykkes i vektløfting, og intensitet, sett og reps er på langt nær like viktig. Lær av mine feil: jeg har en tendens til å henge meg totalt opp i å gjennomføre planlagt arbeid, ofte på bekostning av kvalitet. Om det står i programmet, så forsøker jeg gjerne å gjennomføre treningen uavhengig av hvor sliten jeg er. Jeg gjennomfører ofte elendige økter som ikke gjør annet enn å gjøre meg mer sliten, teknisk dårligere, og øke skaderisikoen.

Lær av mine feil: prioriter kvalitet framfor alt annet når det kommer til de olympiske løftene.

Comments are closed.