Teknikkfeil: skyldes det dårlig teknikk, eller muskulær svakhet?

Når man jobber på å korrigere en teknikkfeil så er det svært vanlig å kun fokusere på hva du skal korrigere, uten å rette noe fokus til hvorfor «feilen» er der i utgangspunktet. Dette gjelder olympisk løft såvel som andre flerleddsøvelser.
tumblr_mv3erbDcKr1s3vnemo1_1280
Utfordringen med dette er at løfteren kanskje ikke er fysisk kapabel til å gjennomføre den tekniske endringen man jobber på med noe betydelige vekter, fordi løfteren rett og slett er for svak i relevant muskelatur. Tekniske feil og muskulære svakheter går hånd i hånd, og dette må man ha i bakhodet når man jobber på tekniske endringer.La oss f. eks se på en veldig vanlig teknisk feil med at en løfter faller framover på veien opp av en tung knebøy. Dette kan skyldes tekniske feil eller mangel på bevisstgjøring, men ofte kan det også skyldes en muskulær svakhet, spesifikt i quadriceps. For at denne løfteren skal klare å holde en vertikal holdning under hele knebøyen, kan det rett og slette være at vi må sette av god tid til å styrke quariceps FØR vi kan korrigere teknikken på de tunge vektene. Om målet er å løfte mest mulig, kan det også være at denne løfteren bør spille mer til sine styrker og løfte mer hoftedominant/framoverlent gjennom hele bevegelsen.Dette er kun et eksempel, men samme kommer fram i alle flerleddsøvelser.

KONKLUSJON: Når du skal korrigere teknikk kan du ikke se isolert på den tekniske utførelsen. Du må koble teknisk utførelse sammen med muskulær styrke. Styrke og teknikk går hånd i hånd, og du kan ikke korrigere teknikken uten at styrken også er der. Ofte må du kombinere teknisk trening på lettere vekter med strategier for å styrke relevant muskulatur for å få til en teknisk forbedring i en øvelse.

————————–

** KURS I BASELØFT **
Det er fortsatt et par ledige plasser på kurs i baseløft lørdag 5. september. Kurset holdes av undertegnede i samarbeid med Norgesrekordholder i knebøy og markløft, Bo André bergan.
Mer info: http://www.fredrikgyllensten.no/2015/08/12/teknikkurs-i-baseloft-styrkeloft-5-september-2015/

Foto: hookgrip.

 

 

Comments are closed.