Gode, gamle Tran – Den beste kilden til omega-3?

Les min siste artikkel for iForm.no; Gode, gamle Tran – Den beste kilden til omega-3?

Tran

0 Comments

 1. Hei! Jeg leste denne på iform.no i dag, og må si jeg synes det var veldig interessant lesing som gjorde meg obs på ting jeg ikke har tenkt over før, så takk for det! 🙂
  Hva synes du om Udo’s choice da?

 2. Takk for det! 🙂

  Udo’s choice er laget av vegetabilske oljer, hovedsaklig linfrøolje, og kan ikke sammenlignes med olje fra sjømat, da omega-3 fra vegetabilske oljer (ALA) må konverteres til EPA og DHA i kroppen, og denne konverteringen er svært dårlig. Det betyr ikke at det er en usunn olje, men den kan ikke erstatte tran.

 3. (poster svaret mitt både her og der jeg, for dokumenteringens skyld;) )
  Hei og tusen takk for supert svar!
  At Udo’s choice er vegetabilsk visste jeg, men jeg trodde at den siden den inneholder “en optimal blanding av omega 3, 6 og 9″ fungerer like bra som fiskeoljer, siden fettypene er de samme (?). Men jeg har nok ikke like mye peiling som deg, så derfor spør jeg^^

 4. Niks, de inneholder ikke samme fettsyrer. Vegetabilske omega-3 kilder inneholder Alfalinolensyre, som kan gjøres om til EPA og DHA i kroppen (dog ikke veldig effektivt, kun en liten andel blir gjort om), mens fiskeolje inneholder EPA og DHA i egen form.

 5. Skjønner. Tusen takk for veldig opplysende svar! 😀

 6. Jeg mener ikke at vi har nok forskning til å kunne si at krill, selolje etc. er betydelig bedre enn tran. Jeg har heller ikke sett noe data som tilsier at Norsk Tranolje har noen betydelig harskning om de oppbevares kjølig og brukes innenfor datostempelet.

 7. Som svar til kommentarer ang. harskning/oksidering av flytende tranolje legger jeg her ved Svaret jeg fikk fra Möllers ang. dette. Oksideringsverdier for Möllers tran finner dere i nedre del av teksten:

  «Hei!

  Takk for din e-post og for en godt skrevet artikkel! Vi er enig i ditt budskap, og er ute etter å formidle den samme informasjonen selv. Vi mener det er viktig at forbrukere har et aktivt forhold til omega-3 mengden i kosttilskuddet sitt, spesielt da i forhold til den reelle helseeffekten som man kan få av det.

  Når det gjelder de påstandene eller spørsmålene du får om at flytende tran er mer oksidert enn andre omega-3 produkter i kapsel, så skal jeg prøve å supplere deg med noe informasjon i forhold til dette.

  Man skulle kanskje tro at flytende tran er utsatt for luft nettopp fordi det er flytende, men vi har andre sikringstiltak for tranen enn hva man umiddelbart kan se.

  Ved å bruke arktisk torsk går det kort tid fra fisken fanges til den leveres hos trandamperiene. Dette betyr at oljen kan utvinnes av lever fra helt fersk fisk, som bidrar til bedre kvalitet, og vi har større mulighet til å kunne kontrollere hele verdikjeden, fra A til Å.

  Vi har jevnlig kontroll av våre leverandører, og benytter selvsagt kun råvarer fra dem som oppfyller våre og myndighetenes krav til kvalitet. Dette er viktig for å kunne skille ut eventuelle useriøse aktører.

  Grunnen til at dette er så viktig, er at man ikke kan ta en dårlig olje og rense den opp slik at den blir bra. I denne bransjen er det ”shit in, shit out”, og derfor er vi veldig opptatte av å bruke kortest mulig tid og beskytte råstoffet, allerede fra fisken fanges i havet.

  Möller’s Tran gjennomgår deretter fem ulike rensetrinn i et avansert renseanlegg, som sørger for at tranen er av topp kvalitet og renhet. Foredlingen av Möller’s Tran foregår på vår fabrikk i Oslo. Underveis i prosessen utføres analyser av tranen på 8 ulike punkter, herunder også oksidasjon, nettopp for å forsikre oss om at produktet er beskyttet og ikke harskner. Produksjonen er spesielt utformet for å fjerne eller stenge ute luft i alle trinn. Vi tester tranen for harskhet fire ganger før vi tapper tranen på flasker. Vi kan derfor garantere at Möller’s tran ikke er harsk.

  Vi tar over 3500 oksidasjonstester i året og er det selskap/instans i Norge som tar flest slike prøver. Jeg tør derfor å påstå at vi er det miljøet i Norge som kan mest om oksidasjon av marine oljer.

  Møller’s Tran blir tappet med nitrogen på toppen av flaskene og med en spesiell antioksidant som sikrer at oksidasjon ikke skjer før korken skrues av. Det er derfor du må oppbevare åpnet flaske kjølig/i kjøleskap, som det står bak på flasken. Flasken er heller ikke valgt tilfeldig. Grønt glass forhindrer lys fra å påvirke tranen før den blir åpnet.

  Alle fettrike matvarer, det være seg fisk eller olivenolje el., som utsettes for lys og luft vil oksideres til en viss grad. Man antar at en typisk vestlig diett inneholder en del oksidasjonsprodukter, man antar også at jo mer ferdig prosessert mat man spiser jo mer oksidasjonsprodukter vil man få i seg. Det har ikke vært forsket mye på sammenhengen mellom oksidasjonsprodukter i næringsmidler og helse. Som et føre var prinsipp selger vi produkter som er så lite oksidert som mulig.

  Möller’s Tran blir jevnlig analysert av et uavhengig analyseinstitutt (NILU) for å kontrollere at den tilfredsstiller strenge krav til renhet. Möller’s interne krav til renhet og oksidasjon er langt strengere enn de som er fastsatt av norske matmyndigheter og i den europeiske standarden for trankvalitet (Ph. Eur.). Det er vanlig å måle peroksid verdier og anisidin verdier (vi måler i tillegg andre verdier på oksidasjon). Hva gjelder peroksid verdier er PhEur på 10, våre interne krav på 5 og vår gjennomsnittsmåling i 2010 på 0,2. For anisidin verdier er tilsvarende tall på 30, 25 og 5,9.

  Hva gjelder oksidasjon er det også slik at tran er jo det enkleste produktet å teste for oksidasjon. Hvis du har tatt tran en stund, vil du lett kunne smake forskjellen mellom god tran og harsk tran. Mange vil kanskje mene at tran smaker vondt uansett, men for en dreven trandrikker er det ikke vanskelig å skille ut harsk tran. Vi har forresten fått internasjonal pris for smaken på Möller’s Tran. Vi var i Brussel i fjor og hentet hjem diplomer og medaljer i forbindelse med iTQi utdelingen. Prisen omtales som ”The Michelin Guide of Food”. Over 60 europeiske smaksdommere gav oss 2 av 3 stjerner, så hvis noen sier til deg at tran smaker vondt, kan du fortelle at tran faktisk smaker godt i følge europeiske smaksdommere!

  Siden du tar tran vil jeg understreke at kvaliteten på tranen blir garantert gjennom kontroll i alle ledd; fra trandamperier til transportselskaper til vår fabrikk på Løren. Vi har faktisk kontroll fra fisk til flaske.

  Jeg håper inderlig at du har blitt beroliget av svaret. Det er veldig viktig å få i seg omega-3; kroppen klarer seg ikke uten. Med tran får du i deg over 1 gram omega-3 fra havet hver dag og i tillegg D-vitamin, som vi får for lite av i Norge. Og kanskje best av alt; du slipper å bruke mye penger på kosttilskudd. En dagsdose av Möllers’ Tran koster mellom 70 øre og 1 krone, avhengig av hvilken butikk du går i.

  På ditt spørsmål i artikkelen, vil vi helt klart svare ”Ja!”. Tran er etter vår oppfatning den beste kilden til omega-3 av kosttilskudd. Det har vært en rivende utvikling innenfor omega-3 bransjen i Norge. Det selges omega-3 for over 800 millioner i Norge og det er langt over 100 forskjellige typer. Vi har tidligere prøvd å få i gang en debatt om mengde og kilde til omega-3, da vi ser at nordmenn er meget flinke til å ta omega-3 tilskudd, men de vet ikke hvilken mengde eller kilde som er best. Det er store variasjoner der ute, men ikke bare ifht mengde og kilde. Og det er også en betydelig kamp, ikke minst i markedsføringen. Da er det ikke lett å være forbruker…»

 8. his male enhancement product uses mechanisms that create friction against the male member. This will then enhance male member size over time. This does not only make your male member longer, it also improves performance. Studies show an average growth in flaccid male member length of over 2 inches and an increase in erect length of over 4 inches; results our system provides. A majority of men even report an expansion in male member girth after a few months of use. Medical professionals have supported our findings. read more

 9. college fee again since he’s not my biological father, my father died when I was 2yrs previous. Please, advise me what to accomplish now.

 10. Permit the revenue admin decide what different types of attire buy lookup associated with and she or he can guide a good captivating prom dress.

 11. Eksperymentowanie niewiasta jego osoba apartament owszem, w pewnym sensie przeważnie oznajmić delikatnie.

 12. I’m delighted that I detected this weblog, just the ideal information that I was searching for!

 13. Audio started playing any time I opened up this blog, so frustrating!

 14. you may have an ideal weblog right here! would you wish to make some invite posts on my blog?

 15. Wreszcie. Prokuratura sprawa (w końcu nie po owo ją pilnie pryncypał ze, atoli nie w tym kwestia. Tak długo jak Antek nie poczuje, iż prawdopodobnie mu grozić jakaś zadłużenia za co chwila potem i opluwał coraz więcej ludzi, zaś w sąsiedztwie tym bez skrupułów zadawał opłakiwanie oraz gehenna, czyli tudzież nie chcą dysponować pustka wspólnego z tym całym cyrkiem. Dziwi mnie lecz wciąż z jakiej przyczyny nie inaczej troszkę pogwałcenie dóbr osobistych, mimo to przypuszczalnie to lecz wciąż sprawa czasu tudzież pokup.

 16. Hey there would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog soon but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 17. You can certainly see your enthusiasm within the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 18. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and internet and this is actually annoying. A good blog with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 19. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any techniques to help prevent content from being stolen? I’d genuinely appreciate it.

 20. about the company

  Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other blogs? I have a blog centered on the same subjects you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my audience would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

 21. Thanks for making the sincere attempt to discuss this. I really feel incredibly sturdy around it and want to read much more. If it’s OK, as you obtain far more in depth expertise, could you thoughts adding added articles comparable to this a single with additional data? It might be extraordinarily handy and beneficial for me and my buddies.

 22. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the excellent works guys Iˇve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site 🙂

 23. Click Here To Visit The Online Dog Trainer Now!

 24. Simply a smiling visitor here to share the love (:, btw great style. «The price one pays for pursuing a profession, or calling, is an intimate knowledge of its ugly side.» by James Arthur Baldwin.

 25. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look ahead to looking for extra of your fantastic post. Also, I have shared your site in my social networks!

 26. facebook downloads

  Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no back up. Do you have any solutions to prevent hackers?

 27. Thanks for your article. It is quite unfortunate that over the last decade, the travel industry has had to handle terrorism, SARS, tsunamis, flu virus, swine flu, as well as the first ever real global economic downturn. Through all this the industry has really proven to be effective, resilient along with dynamic, discovering new strategies to deal with trouble. There are generally fresh problems and opportunities to which the business must once more adapt and react.

 28. well, our bathroom sink is always made from stainless steel because they are long lasting“

 29. You created some 1st rate factors there. I regarded online for the problem and situated most people will go collectively with with your internet site.

 30. appreciation for writing!. “It is due to the fact they took the easy way out, That rivers and folks, go crooked.” by Jill Peterson..

 31. Thankyou for this marvelous post, I am glad I detected this internet site on yahoo.

 32. I believe other website proprietors should take this web site as an example , very clean and wonderful user genial design and style . «No act of kindness, no matter how small, is ever wasted.» by Aesop.

 33. Write further, thats all I have to say. Accurately, it seems as even if you relied by the video to achieve your point. You evidently get what youre talking about, why waste your intelligence on immediately redeployment videos to your locate when you could ensue philanthropic us something enlightening to read?

 34. Commonly I don’t read report on blogs, but I’d prefer to say that this write-up pretty forced me to try and do it! Your writing style has been shocked me. Thanks, fairly nice write-up.

 35. up with businessenglishpod.it is great

 36. Hello,How can I download the podcast, so I can burn a CD and listen in my car?

 37. Even though searching on Dating I located your blog, there are some good posts here and I’ll be checking back

 38. I got what you mean , saved to fav, extremely great online web page .

 39. I Just stopped by to say your short article is excellent. The clarity inside your post is only spectacular and i can assume you are an professional on this topic. Fine along with your permission let me to grab your RSS feed to maintain as much as date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable function.

 40. This post is a very awesome post.

 41. Rather entertaining many thanks, I believe your visitors could possibly want significantly more articles or blog posts similar to this carry on the good work.

 42. This is the correct blog for anybody who wants to search out out about this topic. You understand a lot its almost exhausting to argue with you (not that I truly would need…HaHa). You definitely put a new spin on a subject thats been written about for years. Great stuff, simply nice!

 43. Magnificent items from you, man. I have be mindful your stuff previous to and you are just extremely great. I really like what you have received here, certainly like what you are stating and the best way wherein you are saying it. You’re making it entertaining and you still care for to stay it sensible. I cant wait to read far more from you. This is really a tremendous web site.

 44. Super I can positively say that this book was interesting. If you would like a 2nd review message me.

 45. I precisely wished to thank you really significantly however again. I’m not certain the items that I may well have accomplished without the type of creative concepts discussed by you directly on such region. It seemed to be a very challenging dilemma for me, but coming across a specialised approach you managed that took me to weep with gladness. Now i’m happy for the data and as effectively , hope which you know what an excellent job your are performing teaching numerous other people by way of the use of a web site. Much more than likely you’ve never got to know all of us.

 46. I love your information! Do you care if I leave my link here?

  sydney polo shirt

 47. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 48. Hello there, You have done a great job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they will be benefited from this site.

 49. I read your information! Do you mind if I post my URL here?

  Kill Your Scene

 50. This is very helpful and interesting post. Thx

 51. Very good written post. It will be supportive to anybody who usess it, including myself. Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

 52. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I’m hoping the same high-grade website post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

 53. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100% positive. Any tips or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

 54. I used to be suggested this blog by way of my cousin. I am no longer positive whether this put up is written through him as no one else know such exact approximately my problem. You’re wonderful! Thank you!

 55. There is noticeably lots of revenue comprehend this. I assume you have made distinct nice points in functions also.

 56. I really like foregathering utile info, this post has got me even more info! .

 57. Great awesome things here. I¡¦m very satisfied to peer your post. Thank you so much and i’m having a look ahead to touch you. Will you please drop me a mail?

 58. Wow, wonderful weblog structure! How lengthy have you ever been running a blog for? you made running a blog look easy. The entire look of your website is great, as smartly as the content material!

 59. Wow, fantastic weblog layout! How long have you ever been running a blog for? you made blogging look easy. The whole look of your website is magnificent, let alone the content material!

 60. If you are digging for T Shirt Printing Sydney then please check out my website to get more! Thanks! 😀

 61. Thank you for sharing excellent informations. Your website is very cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a great site.

 62. You’ll find a handful of intriguing factors on time within this post but I don’t know if I see these center to heart. There’s surely some validity but I’ll take hold opinion until I appear into it additional. Exceptional post , thanks and that we want far more! Added onto FeedBurner likewise

 63. Undeniably imagine that that you stated. Your favorite justification appeared to be on the web the easiest thing to keep in mind of. I say to you, I certainly get annoyed whilst other people consider worries that they just don’t understand about. You managed to hit the nail upon the highest as neatly as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 64. Appreciating the persistence you put into your blog and detailed information you provide. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Excellent read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 65. I am glad to be a visitor of this double dyed website! , thanks for this rare information! .

 66. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 67. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 68. Simply desire to say your article is as amazing. The clarity in your post is just cool and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 69. I truly enjoy looking through on this site, it contains great content. «Beware lest in your anxiety to avoid war you obtain a master.» by Demosthenes.

 70. Hey, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring… I miss your great writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 71. Hello there! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers

 72. If you are searching for T Shirt Printing Sydney then please click my blog to get more information! Thanks! 😀 I would welcome you to put a comment on my blog.

 73. Thanks for another great post. The place else may anyone get that kind of information in such an ideal method of writing? I’ve a presentation next week, and I am at the search for such information.

 74. I saw a lot of website but I conceive this one contains something special in it. «Music is a medicine for many… Silence is a poison for some…» by Jacqui Webb.

 75. Thanks for sharing excellent informations. Your web page is extremely cool. I am impressed by the details that you simply have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I discovered just the info I currently searched everywhere and just couldn’t come across. What an awesome web-site.

 76. Find all that’s about News and why it means a whole lot.

 77. I conceive this site holds very superb composed written content blog posts.

 78. Would you mind commonly if I mention a number of of the current blogs on situation that I provide you with acknowledgement and in addition report sources returning for your web site? My net web page is inside the related location of interest as your personal and my targeted customers would definitely benefit from many in the information which you supply suitable here. Please do not hesitate to inform me if this really is okay with you. Lots of thanks!

 79. This web page is mostly a stroll-through for all of the data you wished about this and didn’t know who to ask. Glimpse right here, and you’ll definitely uncover it.

 80. Hey there would you brain letting myself know that service provider you’re using? I have packed your site inside Three distinct web browsers i need to declare this web site a lot a lot quicker and then nearly all. Are you able to advise an excellent host company in a fair price? Congrats, I enjoy it!

 81. I¡¦ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this site. Reading this information So i¡¦m happy to convey that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered just what I needed. I so much indisputably will make sure to do not fail to remember this site and give it a glance regularly.

 82. My husband and i got thankful Raymond managed to complete his analysis by way of the precious recommendations he grabbed from your very own web pages. It is now and again perplexing to just choose to be handing out key points that some others could have been making money from. We really fully understand we’ve got the writer to be grateful to because of that. All of the explanations you made, the easy web site navigation, the relationships you give support to create – it’s mostly impressive, and it’s really facilitating our son and the family feel that that concept is fun, which is certainly tremendously pressing. Many thanks for the whole lot!

 83. When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I recieve four emails with the same comment. Perhaps there is a means you are able to remove me from that service? Cheers!

 84. Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 85. An intriguing discussion is worth comment. There’s no doubt that that you should write more about this subject, it may not be a taboo matter but typically folks don’t discuss these subjects. To the next! Cheers!!

 86. Incredible points. Great points. Keep up the amazing effort.

 87. I’ve learn several good things here. Certainly price bookmarking with regard to revisiting. I wonder just how much attempt anyone put to make one of these simple wonderful educational site.

 88. There are some fascinating points in time in this article but I don’t know if I see all of them middle to heart. There may be some validity but I’ll take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as nicely

 89. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or advice. Maybe you could write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!