Kritikere som sier at online spilling bare er «en lek» misser poenget totalt

Denne artikkelen er skrevet av Katya Smith.

Online spilling er en form for fritidsaktivitet som bare blir mer og mer populær. Dette er et begrep som favner bredt. Vi snakker om videospill av mange forskjellige slag, fra sportssimulatorer og skytespill, til eventyrspill og alt mulig annet. I tillegg kommer spillapper som stadig flere laster ned på telefonene sine.

E-sport er i hurtig vekst

Nå for tiden hører vi mer og mer at e-sport er i hurtig fremvekst. E-sport blir stadig mer populært, både som deltaker- og tilskuertilbud. Ungdommer bruker mer og mer tid på å bli så gode som mulig på de store videospillene. De beste blir tilbudt proffkontrakter, og sponsorer. Det går an å tjene virkelig store pengesummer på e-sport hvis man kommer seg opp på et høyt nivå. Det gjelder selvsagt kun for de som er motiverte nok til å legge ned tilstrekkelig innsats for å bli god

Blant de store spillene innenfor e-sport finner vi kjente og kjære titler som Halo, Call of Duty, FIFA, og mange flere. Dette er spill som har blitt populære gjennom mange år. De har utviklet en hel kultur rundt seg. Folk vier store deler av døgnet sitt på denne typen spilling, og fansen får et kick utav å se de store stjernene i aksjon. 

En del observatører ser på denne trenden som negativ. De tror at e-sport på en måte er en lek, mens sport som fotball, håndball, ishockey, osv. er ekte saker. Dette er å misse poenget totalt. Hva som er sport eller idrett er et definisjonsspørsmål. Alle begynner vel med sin favorittidrett som ganske ung. Da er det jo leken som står sentralt og får en hekta på den idretten man har valgt. Vi leker oss jo på løkka. Det er det samme med online spilling. 

Etter hvert som man blir eldre, mer moden, mer ambisiøs og dyktig, tar man hobbyen mer på alvor. 

E-sport er fysisk krevende

Deretter er det dem som tror at e-sport er for slappinger som sitter hjemme på sofaen og gomler potetgull. Langt derifra. Skal du hevde deg innenfor, for eksempel, seriøs COD-spilling kreves det stor fysisk stamina. Du må holde konsentrasjon og koordinasjon på topp i timevis. Reaksjonsevnen må ned i millisekunder om du skal ha en sjanse. Dette får du ikke til hvis du er en utrent sofagris. 

Det hører også med at online spilling setter store krav til kognitive vurderinger. Man må være strategisk og utpønsket. Spillene utfordrer hjernen i nesten like stor grad som fingre og øyne. Her gjelder det å være kjapp i avgjørelsene. På den måten kan man sammenligne enkelte online spill med lynsjakk. Press mangler det heller ikke på, med dundrende lydeffekter og pulserende grafikk.

Online spill kan være avslappende

Det finnes selvsagt også mer avslappende videospill som ikke stiller de samme kravene til innsats. De egner seg derimot for å styrke følelsen av velvære, og det kan være vel så viktig som det fysiske. Å pleie seg selv mentalt ved å kose seg med god avslapping er noe av det lureste man kan gjøre. 

Hva som virker avslappende, varierer fra person til person. Noen synes det er fint å ta noen runder på online casino. Dette er en enkel adspredelse som byr på fin underholdning. Det er lett å komme i gang og norske spilloperatører garanterer trygg og redelig drift. Du kan sette inn penger med sikre løsninger som PayPal og spille i vei i trygg forvisning om at man slapper av i trivelige omgivelser. 

Andre typer avslappingsspill finner vi i hopetall som apper. Deriblant Angry Birds, Candy Crush og Wordcrunch som du enkelt laster ned på telefonen. 

Comments are closed.