Tung styrketrening for eldre!

Styrketrening er gunstig i alle aldre, og du er aldri for gammel til å trene styrke. For de over 60 er kanskje styrketrening enda viktigere enn tidligere, da man i økende alder ser at muskelmassen og styrken forsvinner gradvis raskere jo eldre man blir. Maksimal muskelstyrke avtar med ca 15 % hvert tiår etter fylte 50 år, og akselererer til ca 30 % per tiår etter fylte 70 år. Det faktum at styrken forsvinner for inaktive eldre, betyr derimot ikke at styrketrening ikke har noen effekt- snarere tvert i mot ser man at den prosentvise framgangen i styrke hos eldre er den samme som hos tenåringer! Dette synes mange er overraskende, men det er faktisk veldig godt dokumentert at styrketrening fungerer utmerket også for eldre.

Styrketrening er sunt – uansett alder!

Ved å trene styrke vil man kunne:

  • Oppnå glede og mestring med en morsom og motiverende treningsform, som av mange oppfattes som mer lystbetont enn utholdenhetstrening.
  • Øke styrken, eksplosiviteten og muskelmassen.
  • Styrke skjelettet og redusere risikoen for osteoporose.
  • Redusere risikoen for fall og fallskader.

Eldre trener for lett!

Dessverre er det mange tiltak rundt styrketrening for eldre som fokuserer på alt for lett trening. Dette kommer godt fram i artikkelen «Tunge løft kan forlenge livet» på NRK. Mange eldre er blitt flinkere til å være aktive, men dessverre er det svært få som trener skikkelig, effektiv og tung styrketrening.

«For det første må du ha tunge vekter – så tungt at du ikke klarer å løfte mer enn fire-fem ganger. For det andre må du ta skikkelig i. I de to sekundene du tar i absolutt alt du har, da trener du nervesystemet.»
– Doktorgradsstudent ved NTNU, Runar Unhjem, fra artikkel hos NRK.

Flere eldre bør trene skikkelig, tung styrketrening!

Ikke vanskelig

En styrketreningsøkt trenger ikke å være vanskelig, og eldre kan også trene styrketrening på egenhånd, men de fleste kan naturligvis dra nytte av å få litt instruksjon og hjelp for å legge opp treningen på en mest mulig trygg og effektiv måte. Om du vurderer å komme i gang med styrketrening, så kan jeg tilby oppfølging på Magnat Center på Skøyen i Oslo. Ta kontakt gjennom kontaktskjemaet nedenfor om du er interessert, så kan vi avtale et møte hvor vi tar en videre prat om dine ønsker og behov.

Kapasitet: Per november 2018 har jeg følgende ledige tidspunkter for PT-timer. Om en av tidene er spesifikt ønsket kan det tas med i kontaktskjemaet. Om ingen av tidene passer, så kan jeg sette deg på venteliste eller anbefale en annen trener som er dyktig i henhold til de målsettinger du har.
* Mandager kl. 1200.
* Annenhver onsdag kl. 1600.
* Annenhver onsdag kl. 1700.
* Hver tredje mandag kl. 1700.

[wpforms id=»6265″ title=»true» description=»true»]

Sterke resultater:

På videoen nedenfor ser man kunden min Terje, som på ca et halvt år med en treningsøkt med meg i uken, har kommet seg opp på et vanvittig sterkt nivå i denne markløft-varianten, med 145 kg x 2 reps på denne videoen. Vi starter rolig og forsiktig og har bygget sten på sten for å oppnå disse resultatene. Uavhengig av utgangspunktet ditt, så kan også du oppnå god framgang med styrketrening:

 

Se dette innlegget på Instagram

 

70 ÅR GAMMEL – 145 KG X 2 REPS: __ Kunden min Terje er 70 år gammel, men alder er ingen hindring. Terje har økt vanvittig fort i styrke med 1-2 økter i uken, og er blant de kundene mine som har respondert aller best og raskest på styrketrening. Vi har aldri trent i nærheten av feiling og fokusert på teknisk innlæring, likevel økes styrken hver eneste uke. 
__ Alder trenger ikke å være noen hindring, om du har lyst til å bli sterk! 🙂 __ HELSEDIREKTORATET anbefaler at voksne og eldre bør være fysisk aktive i minst 150 minutter med moderat intensitet per uke eller minst 75 minutter med høy intensitet per uke. Styrketrening kan inngå i disse 150 minuttene. De anbefaler også øvelser som gir økt muskelstyrke til store muskelgrupper bør utføres to eller flere dager i uken, og at eldre med nedsatt mobilitet, personer som er ustø, anbefales i tillegg å gjøre balanseøvelser og styrketrening tre eller flere dager i uken for å styrke balansen og redusere risikoen for fall. __ TIPS: TA MED BESTEFORELDRENE ELLER FORELDRENE DINE PÅ GYMMET! De kan ha dramatiske positive effekter på helse og livskvalitet, med økt styrke, eksplosivitet, balanse, og redusert risiko for osteoporose og fallskader. __ #magnatcenter #strengthcoach #personligtrener #pt #sprekhverdag #fitnessbloggen #treningsglede #treningsforum #xlife_no #shapeupnorge #sats #satselixia #styrketreningforeldre #seniortrening #nrkpuls #jentersomløfter #ironmannorge #sterkogskadefri #gsportnorge #vektløfting #olympiskeløft #weightlifting #styrkeløft #powerlifting #christianiaak

Et innlegg delt av Fredrik Gyllensten (@coachgyllensten)

Se også: Helsedirektoratet sine anbefalinger for fysisk aktivitet for eldre:

Helsedirektoratet – anbefalinger for eldre

Comments are closed.