Fem tips for å spise «ute» uten å ødelegge dietten:

Om man skal ned i vekt så er et tips man hører og leser mange steder å lage maten sin selv. Dette gjør det lettere å ha kontroll på nøyaktig hva du får i deg, velge sunne matvarer, og å unngå store mengder med sauser og fett. I tillegg er det stort sett langt mer økonomisk enn å spise ute. Penger spart er penger tjent. Til tross for alle disse fordelene med å lage maten sin selv, så kan det være veldig fristende å spise på restaurant i ny og ne også, og om du har økonomien til det så er det noe jeg anbefaler de fleste å gjøre – også på diett! I tillegg til dette så mistenker jeg at mange får mer «respekt» for maten de har bestemt seg for å spise, når de faktisk tilbereder maten selv, som kan gjøre det lettere å følge dietten.

Det sosiale aspektet av å spise ute med venner og familie skal dog ikke undervurderes. Mennesker er sosiale dyr, og de fleste av oss har det bedre og oppnår bedre helse ved å ha et solid sosialt liv rundt oss. Mat er og blir et viktig sosialt punkt i menneskers hverdag, og om man skal unngå alle sosiale situasjoner som involverer mat, så kan man ende opp med å glipp av veldig mange hyggelige øyeblikk her i livet.

Vi bør alle nye noen sosiale måltider i ny og ne 🙂

Kort oppsummert:

1. Det er enklere å følge en diett når man lager sin egen mat.
2. Å spise «ute» i sosiale sammenhenger er likevel meget verdifullt. Å ha et hyggelig og sosialt liv er sannsynligvis langt viktigere for din glede enn å følge dietten din til punkt og prikke.

Slik spiser du «ute» uten å ødelegge dietten:

Det er fulgt mulig å få «i pose og sekk» ved å kunne spise ute uten at det ødelegger dietten din. Jeg vil legge til at om du spiser ute veldig sjeldent, så gjør det ingenting om du nyter litt ekstra mat ved denne spesielle anledningen. Spiser du derimot ute de fleste uker, så er tipsene nedenfor gode å følge. Her er mine fem beste tips:

1. «SPAR» NOEN KALORIER TIL MÅLTIDET: Om du vet at du skal ut å spise en dag, så kan det være lønnsomt å spise litt mindre til andre måltider. Er middagen ute kan du f. eks. kutte ned ca 1/3 av din normale frokost og lunsj, og på den måten kan du spise en større middag uten at du inntar for mye mat totalt i løpet av dagen.

2. VELG «RENE» MÅLTIDER: Om du velger matretter som er dynket i fete eller søte sauser, så kan kaloriinnholdet fort blir veldig høyt. Velger du derimot «renere» retter hvor du kan se hva alle ingrediensene er, så vil det som regel inneholde færre kalorier.

3. BE OM EKSTRA GRØNNSAKER: Ved å be om ekstra grønnsaker, og da spesielt fiberrike grønnsaker som brokkoli, blomkål, grønne bønner, spinat osv., så kan du spise en fysisk større porsjon med mat, øke metthetsfølelsen, og få i deg viktige mikronæringsstoffer.

4. PRORITER PROTEINENE: Velg en rett som inneholder en god proteinkilde, som f. eks. magert kjøtt, fisk, reker, egg eller magre meieriprodukter. Dette kan bidra til å gi en økt metthetsfølelse sammenlignet med en rett som for det meste består av fett og karbohydrater. På samme måte vil jeg anbefale å prioritere proteinene om du mot formodning ikke orker all maten du får servert.

5. DRIKK VANN ELLER KALORIFRI BRUS: Velger du er stort glass med sukkerholdig brus sammen med middagen din, så kan de bidra med mange ekstra kalorier, uten den samme metthetsfølelsen som fast føde kan gi. Prioriter derfor mat, og velg kalorifri drikke. Skal ned nytes alkohol er det lønnsomt å moderere inntaket noe, og velge varianter som ikke er alt for søte.

Kos deg ute i sosiale sammenhenger, men husk at om du skal ned i vekt må du til syvende og sist forbrenne mer energi enn du inntar, og dette gjelder uansett hva du spiser eller hvor du inntar måltidet ditt.

Comments are closed.