Lavkarbo = kortere liv?

Forskning.no omtaler denne måneden en ny studie som har funnet en korrelasjon mellom lavkarbo og kortere levetid. Lavkarbo var definert som alt under 40 prosent av kaloriene kommer fra karbohydrater, som vil si langt mer enn mange ekstreme lavkarbo-dietter. Betyr dette at lavkarbo er direkte helseskadelig?

Er lavkarbo usunt?

Ikke nødvendigvis, dette er nemlig en observasjoner studie, og kan ikke si noe om årsakssammenheng. Min tolkning av kunnskapen vi har på området er at man kan spise sunt både med et høyt, medium eller lavt karbohydratinntak. Hva som er optimalt inntak av karbohydrater er avhengig av aktivitetsnivå og personlige preferanser. Jeg er dog ikke overrasket over at lavkarbo var korrelert med lavere levealder, da mange dessverre bytter ut karbohydrater med mest behandlet kjøtt og mettet fett. Vi vet at grønnsaker, grove kornprodukter og enumettet fett fra kilder som f. eks. nøtter, avokado og oliven kan ha gunstige helseeffekter. Om dette byttes ut med biff, smør og bacon, så er ikke det sunt.

HELSEDIREKTORATET anbefaler at kostens totale innhold av karbohydrater bør utgjøre mellom 45 og 60 energiprosent, mens fett bør utgjøre 25-40 energiprosent, og protein 10-20 energiprosent. Dette er etter min mening meget gode retningslinjer, også kan vi fint stri litt også utenfor det området, basert på aktivitetsnivå, aktivitetstype, og kanskje aller viktigste: personlige preferanser. Noen elsker smaken og konsistensen av fet mat, mens andre elsker karbohydrater. Hver sin smak, og så lenge man får i seg et variert og balansert kosthold med de mikronæringsstoffer man trenger, så kan et vidt spekter av fordeling mellom fett og karbohydrater fungere godt.

Les mer på forskning.no.

Comments are closed.