Svart pepper kan øke effekten av kosttilskudd

Det finnes en rekke kosttilskudd som kan gi en god effekt, men finnes det også ting vi kan gjøre for å øke effekten av kosttilskudd? Svaret er er tydelig ja, det er nemlig mange faktorer som kan påvirke kroppens opptak av forskjellige stoffer. Her skal jeg kort ta for meg noen faktorer, og snakke litt om svart pepper – som er et meget spennende tilskudd!

pepper and bay leaves in the photo

Les mer om noen kosttilskudd som fungerer her: Kosttilskudd fungerer!

Sammen med mat, eller på tom mage?

Noen kosttilskudd fungerer best på tom mage, mens andre fungerer best sammen med mat. Her vil jeg på generelt grunnlag følge anbefalingene fra produsenten av kosttilskuddet du skal ta. Grønn té ekstrakt et et eksempel på et tilskudd som fungerer best på tom mage, men samtidig kan det spesielt hos uvante brukere gi noe kvalme om det tas i større doser på tom mage.

Les mer om grønn te ekstrakt (EGCG) her: Grønn te ekstrakt for raskere og enklere vektreduksjon?

Svart pepper for økt opptak av kosttilskudd?

Piperine, et stoff i svart pepper, er vist å kunne øke opptaket av en rekke kosttilskudd og medisiner. Nettopp fordi det kan påvirke opptaket også av medisiner, er det dog viktig å være varsom: om du tar noen som helst medisiner må du snakke med din lege før du vurderer inntak av større doser vanlig svart pepper, eller bruk av svart pepper som et kosttilskudd.

Curcumin: Det kanskje vanligste kosttilskuddet å ta piperine med  er curcumin, et stoff vi finner i gurkemeie. Inntak av 20 mg piperine sammen med 2 g curcumin er vist å øke opptaket med hele 2 000 %!

Svart pepperekstrakt sammen emd curcumin gir langt bedre opptak. Foto: BioPerine®

Grønn té ekstrakt (EGCG): Også EGCG kan påvirkes av piperin, og i følge en studie økter toppnivåene i blodet med ca 30 %, samtidig som effekten varte mye lenger; gode nivåer av EGCG var opprettholdt i 180 min etter inntak, framfor rundt 60 minutter uten piperine.

Jern, resveratrol, selen, og vitamin b6 er andre tilskudd hvor piperine er vist å øke opptaker i betydelig grad.

ADVARSEL: Økt opptak av tilskudd og medikamenter kan være en fordel eller ulempe, avhengig av dosering og hvilket stoff det er snakk om. Det er også et relativt nytt forskingsfelt, og det finnes sannsynligvis stoffer som kan påvirkes av piperine uten av vi vet om det. Jeg må derfor nok en gang advare mot bruk av piperine sammen med legemidler -> snakk med legen din om du bruker legemidler og vurderer tilskudd av svart pepper eller piperine.

————

Referanser / mer lesestoff:

* Examine.com: https://examine.com/supplements/black-pepper/
* Leila Gorgani  Maedeh Mohammadi  Ghasem D. Najafpour  Maryam Nikzad. Piperine—The Bioactive Compound of Black Pepper: From Isolation to Medicinal Formulations: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12246
* Derliz Mereles1,* and Werner Hunstein2. Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) for Clinical Trials: More Pitfalls than Promises? Int J Mol Sci. 2011; 12(9): 5592–5603. Published online 2011 Aug 31. doi:  10.3390/ijms12095592: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3189735/
* Lambert JD1, Hong J, Kim DH, Mishin VM, Yang CS. Piperine enhances the bioavailability of the tea polyphenol (-)-epigallocatechin-3-gallate in mice. J Nutr. 2004 Aug;134(8):1948-52. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15284381

Comments are closed.