Magetrening på fitnessball er overvurdert!

Mange bruker mye tid på magetrening, og bruk av såkalte «fitnessballer» er populært, enten måle er en stram og flat midje, eller sterkere magemuskulatur. Dessverre er mange av øvelsene som utføres lite effektive og lite utfordrende.

Magetrening på fitnessball er overvurdert!

En studie fra 2011 så på muskelaktivering i såkalt «kjernemuskulatur» under utførelsen av flere forskjellige øvelser, inkl. øvelser med fitnessball og baseøvelser som knebøy, frontbøy og militærpress.

Forskerne fant at baseøvelser som knebøy og markløft er like gode eller bedre enn stabiliseringsøvelser med fitnessball.

Forskerne skriver:

In conclusion, activity of the trunk muscles during SQs and DLs is greater or equal to that which is produced during the stability ball exercises. It appears that stability ball exercises may not provide a sufficient stimulus for increasing muscular strength or hypertrophy; consequently, the role of stability ball exercises in strength and conditioning programs is questioned. SQs and DLs are recommended for increasing strength and hypertrophy of the back extensors……Thus, it is recommended that strength and conditioning programs exclude, or limit the use of, stability ball exercises as they do not appear to provide a sufficient stimulus for improving muscular strength or hypertrophy and have not been found to improve measures relating to athletic performance.

Praktiske tips:

Magetrening kan absolutt ha sin plass i treningsprogrammet, og er noe jeg implementerer hos de fleste. Det er likevel viktig å være selektiv; finn øvelser som utfordrer muskulaturen på riktig måte i forhold til dine mål, og vær klar over at ustabile øvelser som øvelser på fitnessball ofte har en svært begrenset effekt.

———-

Referanse:

Comfort P, Pearson SJ, Mather D. An electromyographical comparison of trunk muscle activity during isometric trunk and dynamic strengthening exercises. J Strength Cond Res. 2011 Jan;25(1):149-54.

Comments are closed.