En trenerlegende takker av

*Dette innlegget er levert av Anna Pettersen.*

Selv om du kanskje ikke er blant de mest fotballinteresserte er vi ganske sikre på at du fikk med deg at franskmannen Arsène Wenger nylig gikk av som manager i Arsenal etter drøyt 20 år i sjefsstolen. Det du kanskje ikke vet er at han revolusjonerte måten Arsenal-spillerne trente på, og i denne artikkelen skal vi se litt nærmere på noen av treningsmetodene han iverksatte.

Wenger var nemlig forut for sin tid når han startet i 1996, siden engelsk fotballkultur på den tiden besto i masse kalorier, høyt alkoholinntak og en usunn livsstil blant enkelte av spillerne. Wenger satt allikevel skapet raskt på plass, noe som umiddelbart førte til misnøye blant Arsenals spillere, men denne forsvant raskt ut vinduet etterhvert som titlene begynte å renne inn.

Oppvarming er viktig

Etterhvert som utenlandske milliardærer kom inn på eiersiden ble det stadig vanskeligere for Wengers lag å holde følge, og oddsen på Arsenal-seier på langoddsen ble stadig høyere for hver sesong som gikk. Det hele toppet seg i 2018, hvor Arsenal tapte fem strake bortekamper i ligaen, og enden på visa ble at Wenger måtte ta hatten å gå denne våren. Situasjonen var en ganske annen i 1996 når Arsenals spillere undret seg over hva den nye franske treneren pratet om, når han fortalte hvor viktig det er med riktig diett for at en toppidrettsutøver skal kunne prestere på et høyt nivå over tid. Noe av det første Wenger måtte lære spillerne sine var viktigheten av å varme opp og skaffe seg bedre utholdenhet. Dette førte til introduksjonen av bøy-og tøy-øvelser og en stoppeklokkementalitet som raskt utviklet seg til et kultursjokk for enkelte av spillerne. Wenger oppnådde allikevel resultater på direkten, noe som selvsagt gjorde det langt enklere å få spillerne med seg på de nye treningsmetodene.

Ikke tren for mye

Wenger visste også betydningen av å ikke trene for mye. Oppkjøringen for mange engelske lag på den tiden besto av veldig mye løping, men Wenger valgte heller å fokusere mer på restitusjon og en vitenskapelig og planmessig tilnærming til treningen. Spillerne var blant annet bekymret for kondisjonsnivået foran 1997/98-sesongen, men det hele endte med gull i både Premier League og FA-cupen. Dette viser også at du som gjerne vil begynne å trene ikke bør trene for mye i løpet av kort tid, siden dette kan føre til at du mister både lyst og motivasjon til å komme i form.

Du blir det du spiser

Dette gjelder både for toppidrettsutøvere og vanlige folk, og Wenger fjernet raskt usunne ting som sjokolade og hamburgere fra menyen til Arsenal-spillerne. Wenger hadde tidligere jobbet som trener i Japan, og han var derfor sterkt inspirert av dietten fra Østen. Dette betyr allikevel ikke at du må overleve på nudler for å komme i bedre form, men kanskje du kan vurdere å bytte ut noen av de tyngre karbohydratene med sunnere mat som kylling og fisk. En Premier League-spiller blir du neppe, men vi kan nærmest garantere at du raskt føler deg lettere og får mer overskudd i hverdagen.

Comments are closed.