Markløft sliter IKKE ut nervesystemet mer enn knebøy!

I treningsverden og spesielt i idretten styrkeløft, så er det et akseptert faktum at tung markløft krever lenger restitusjonstid enn knebøy, og teorien er at dette skyldes at markløft sliter mer på nervesystemet enn knebøy. Dette ser ut til å være en myte!

En studie publisert i 2017 (1) undersøkte effekten a 8 sett x 2 reps på 95 % av 1 rep maks i knebøy eller markløft hos trente individer. Dette er med andre ord en helt sinnsykt krevende treningsøkt. De gjorde så en rekke målinger av bl.a. muskelaktivering og fant ingen forskjeller mellom de to gruppene. Forskerne skriver:

Markløft sliter IKKE ut nervesystemet mer enn knebøy!

Markløft sliter IKKE ut nervesystemet mer enn knebøy!

Even though a greater absolute load and larger volume-load was completed for the deadlift, no difference in central fatigue was evident between the two compound exercises…. These results suggest that separate periodization, tapering and programming considerations may be unnecessary when using the squat and deadlift to develop muscular strength.

Videre viser det seg at selv etter ekstremt krevende økter er reduksjon i nervesystemet sin evne til å aktivere muskulaturen begrenset, og varer kun veldig kort tid. Etter 20 minutter hvile ser man gjerne at nervesystemet er i full fart igjen, og det kan til og med være en oppregulering av nervesystemet etter en økt -> det ser ut som nervesystemet kan kompensere for at muskulaturen er sliten.

Det ser med andre ord ut til at det er restitusjonen av muskulaturen som er nøkkelen for å prestere godt på trening i konkurranse, mens nervesystemet normalt ikke har noe problem med å restituere seg mellom økter. Menno Henselmans har skrevet en flott artikkel om dette her: 3 CNS Fatigue Myths.

Kanskje kan dette også forklare hvordan det er mulig å bli sterk ved å trene tungt hver eneste dag, så lenge volumet ikke overdrives? Du kan lese mer om «daglig maksing» her: Bør du «makse» hver dag om målet er å bli sterk?

Referanser:
1) Barnes MJ1, Miller A, Reeve D, Stewart RJ. Acute neuromuscular and endocrine responses to two different compound exercises: squat versus deadlift. J Strength Cond Res. 2017 Jul 12. doi: 10.1519/JSC.0000000000002140. [Epub ahead of print].
2) Menno Henselmans. 3 CNS Fatigue Myths.

Comments are closed.