Forskjellen på gull og gråstein

*Dette innlegget er levert av Anna Pettersen.*

Skadeproblemer er en del av hverdagen i internasjonal toppfotball, men et godt medisinsk støtteapparat utgjør ofte forskjellen på heder og ære i de største ligaene. 

Penger spiller selvsagt også en stor rolle, men det er viktig at alle stjernene som kjøpes inn for store summer holder seg skadefrie og kan bidra gjennom hele sesongen. Til tross for dette opplever de største klubbene stadig at nøkkelspillere pådrar seg alvorlige skader som holder dem borte fra banen i lang tid.

Verdens største idrett

Det er ingen tilfeldighet at internasjonal og norsk fotball preges av de samme stjernene og klubbene fra år til år, og til tross for at enkelte hevder at fotball ikke er underholdning følger flertallet av befolkningen med på fotball for å bli underholdt. Dette kan være gjennom en direkte opplevelse på stadion eller foran TV-skjermen med en pose potetgull eller en oddskupong i hånden. Særlig tipperne er opptatt av at de største stjernene innfrir, siden spill på storklubber som Real Madrid, Barcelona og Manchester United er en populær aktivitet blant de som tipper av og til.

Grunntreningen er viktig

Godt trente fotballspillere har nemlig en tendens til å komme raskere tilbake hvis de pådrar seg en alvorlig skade, og vi kan vise til Zlatan Ibrahimovic som pådro seg en alvorlig kneskade i år. Svensken hadde allikevel en såpass god grunntrening at han var på banen igjen 6 måneder senere. Det er allikevel ting som tyder på at han foreløpig ikke er i samme slag som i forrige sesong, og det blir derfor spennende å se om han kan bidra i den andre sesonghalvdelen for Manchester United.

Zlatan er et eksempel på at god grunntrening er viktig. "Zlatan Ibrahimovic" (CC BY 2.0) by Doha Stadium Plus

Zlatan er et eksempel på at god grunntrening er viktig.
«Zlatan Ibrahimovic» (CC BY 2.0) by Doha Stadium Plus

Ute av form og laget

Skulle en spiller ikke holde formen ved like er veien til reservebenken og skyggenes dal kort og brutal. I Manchester United kan vi nevne Luke Shaw som aldri har greid å komme tilbake i godt gammelt slag etter at han pådro seg en alvorlig skade høsten 2015. Manager José Mourinho har flere ganger uttrykt misnøye med spilleren offentlig og alt tyder på at Shaw blir solgt i det neste overgangsvinduet. 

En annen spiller som har slitt med å holde seg skadefri er Liverpools Daniel Sturridge. Engelskmannen utgjorde et fryktet radarpar sammen med Luis Suarez i 2013. Skader og formproblemer har allikevel satt den tidligere landslagsspissen tilbake, og i disse dager er det mest snakk om den nye «Fab Four»  på Anfield Road.

Få tror Daniel Sturridge kan komme tilbake i godt gammelt slag.

Få tror Daniel Sturridge kan komme tilbake i godt gammelt slag. "Sturridge v Swansea" (CC BY 2.0) by Dean.Jones

Få tror Daniel Sturridge kan komme tilbake i godt gammelt slag.
«Sturridge v Swansea» (CC BY 2.0) by Dean.Jones

 Noen er mer skadeutsatt enn andre

Alle skadene til spillere som Sturridge og Shaw skyldes allikevel ikke at de trener feil. Begge spiller for to av verdens største klubber og enorme ressurser stilles til rådighet for at spillerne skal bli skadefrie. Opptreningen har også vært grundig og ledet av noen av de største ekspertene på området, men allikevel blir de skadet igjen gang på gang. Både Shaw og Sturridge har det til felles at de er hurtige spillere, og det er en kjensgjerning at disse blir raskere skadet. Kroppsbygningen er således en annen enn hos en stor og sterk spiss som Ibrahimovic som lettere kan trene seg opp igjen. Zlatans spill fokuserer mye mindre på hurtighet og eksplosivitet enn spillet til Shaw og Sturridge, og dermed er det også lettere for svensken å komme raskere tilbake på banen.

Comments are closed.