Tips: Noen av treningsøktene dine bør være veldig lette!

Noe jeg veldig ofte ser hos folk som trener styrke er at alle øktene deres er omtrent like tunge, og dette mener jeg er en stor feil!

Fordelen med lette økter:

Jeg mener at en stor andel av styrketreningen bør være veldig lett. Fordelene med dette er mange;
* Økt eksplosivitet ved å trene med maksimal innsats på lette vekter.
* Lette vekter gir gode muligheter for å terpe på teknikk og posisjoner.
* Lette økter tillater en høyere treningsfrekvens, og godt trente kan gjerne trene så og si hver dag. Dette kan gi bedre nevrale tilpasninger og bedre teknikk, enn om man trener færre økter per uke.

Et viktig punkt om man implementerer lette treningsøkter er at man likevel bør ta i alt man har, og med det oppnå veldig høy hastighet i løftene. På denne måten kan man få god effekt både på eksplosivitet og maksimal styrke, selv med lette vekter. Lette vekter kan også brukes for å terpe på teknikk og posisjoner, og da kan man i enkelte tilfeller også løfte med et roligere tempo, om man har en god begrunnelse for det.

Om du trener mange dager i uken, så bør en stor andel av treningen din være veldig lett, men gjerne eksplosiv!

Om du trener mange dager i uken, så bør en stor andel av treningen din være veldig lett, men gjerne eksplosiv!

Les også: Bør vi trene rolig og kontrollert i den eksentriske fasen, eller gi maks tempo i hele løftet?

Ulempen med å kun trene middels tungt:

De fleste jeg ser trener stort sett alltid «middels tungt». Det er ikke lett, de trener ikke med høy hastighet, og de trener heller ikke veldig tungt. Gode resultater – nei det får de heller ikke. Ulempen med dette er at det blir vanskelig å tvinge fram progresjon – man prøver kanskje aldri å presse ut en rep til eller en kg til, og det kan være vanskelig å stimulere kroppen til å endre seg.

Videre så kan det i lengden bli mentalt kjedelig. Å ha noen tunge, noen lette, og noen middels tunge økter, kan være mye morsommere og mentalt stimulerende. Du får bry deg på forskjellige oppgaver fra økt til økt, som gjør treningen både mindre ensidig og mer effektiv.

Fordelen meg ekstremt tunge økter:

En liten andel av treningsøktene (opp mot rundt 10 %) kan med fordel være skikkelig tunge. Fordelene med dette er mange;

* Kan stimulere til mer muskelvekst enn middels tunge økter.
* Kan gjøre det enklere å ivareta prinsippet om progresjon, ved at du kan presse deg maksimalt for å prøve å få til flere reps, flere kg, flere sett el.l., enn du har klart tidligere.
* Trener du med vekter på eller nære absolutt maks, så kan det også gi gode nevrale tilpasninger som du ikke kan få av lettere vekter. Enkelt forklart; ønsker du å bli god til å løfte 1 maksimal rep – så bør man også trene en del på akkurat det.

Les også: Prinsippet om progresjon – det viktigste treningsprinsippet?

Hvordan sette det sammen – praktiske tips:

Som dere ser anbefaler jeg at man varierer intensiteten på øktene, og dette anbefaler jeg både om man trener for idrett, eksplosivitet, maksimal styrke, muskelvekst – eller en kombinasjon av to eller flere av disse kvalitetene. Ved å trene flere veldig lette økter per uke får du god teknikk trening og god eksplosivitet, samtidig som hodet får hvile litt fra de mest krevende øktene. Middels tunge økter kan tillate høyt volum på økten, og med det være veldig god både for muskelvekst og teknikk. En skikkelig tung økt i ny og ne kan også bidra positivt både for muskelvekst og nevrale tilpasninger, såvel som en annen viktig effekt – å presse seg gjennom svært krevende økter kan bygge psykisk styrke og karakter. Alle har nok godt av å kjenne på litt utfordringer og slit i ny og ne.

Usikker på hvordan du kan ta treningen din til nøye høyder? Ta kontakt med meg via interesseskjemaet nedenfor for spørsmål om coaching og/eller treningsprogrammering:

[contact_bank form_id=3 show_title=true show_desc=false]

Comments are closed.