Et tankekors: Hva er «god teknikk»?

Det er viktig å trene med en god teknikk når vi skal løfte vekter, dette hører vi ofte, og det er noe «alle» vet. Noe vi sjeldent snakker om er derimot hva definisjonen på «god teknikk» er?

Er god teknikk å løfte slik tegninger og bilder i tekstbøker viser?

Er god teknikk den teknikken som har lavest skaderisiko?

Er kanskje god teknikk den teknikken som er mest effektiv – den teknikken som tillater deg å utføre et stykke arbeid med minst mulig energi?

Eller handler det kanskje om ytelse? Er god teknikk det som tillater deg å løfte mest?

Sannheten er nok at hva som er god teknikk, varierer fra person til person. Det avhenger av treningsbakgrunn og treningsmål.

For en mosjonist mener jeg at det viktigste er at teknikken er trygg. Den trenger ikke å være «penest» eller være slik at du klarer å løfte mest mulig. Det er da også viktig å få med seg at å løfte med annet enn «perfekt» teknikk ikke nødvendigvis er veldig farlig – det er som regel mye bedre enn å ikke trene i det hele tatt. Jeg tror mange er for strenge når det kommer til å løfte med «tekstbok teknikk».

For de som trener mer seriøst, blir også ytelsen mer viktig. Man bør ha en teknikk som tillater deg å prestere best mulig. Trener du for styrkeløft eller vektløfting, hvor måler et å løfte mest mulig én gang, er ytelsen viktigst. Trener du derimot for Crossfit, så er effektiviteten veldig viktig – du bør løfte på en måte som tillater deg å løfte mest mulig, med minst mulig energi – slik at du også kan holde ut lenge. Den beste teknikken for en vektløfter er derfor ikke nødvendigvis den samme som den beste teknikken for en crossfitter.

Det jeg vil ha frem er enkelt og greit at hva som er optimal teknikk varierer. Først må vi vite hvem personen er, og hva han eller hun trener for. Vi bør ikke dømme for mye før vi har all relevant informasjon 🙂

Hva er "god teknikk"? Dette bildet er fra mitt seneste maksløft i klassisk markløft.

Hva er «god teknikk»? Dette bildet er fra mitt seneste maksløft i klassisk markløft.

Comments are closed.