Derfor trenger du ikke å spise før styrketrening

Mange har en oppfatning av at det er svært viktig å fylle på med næring både før og etter styrketrening, og ja – kanskje til og med under selve økten. Mange bruker også penger på energidrikker som powerade/gatorade under trening, men er alt dette nødvendig?

Hvor viktig er det å tilføre næring akutt rundt treningsøkten?

Om du trener lange (over 30 minutter), energikrevende treningsøkter som da gjerne er basert på utholdenhetstrening, så bør du fylle på med væske underveis i treningsøkten. Holder du på lenger enn dette, kan det også være lønnsomt å sørge for å ha relativt fulle glykogenlagre før trening, og det får du ved å spise rikelig med karbohydrater i måltidene før trening. Trener du i tillegg flere økter om dagen, så er det lønnsomt å fylle på med både væske, salter og karbohydrater umiddelbart etter trening.

Trener du derimot normal styrketrening, med få repetisjoner og lange pause mellom sett, så har du sannsynligvis hverken behov for væske  eller karbohydrater underveis i treningsøkten, og det er heller ikke så viktig å fulle glykogenlagre før trening. Hva du spiser i løpet av døgnet og uken er fortsatt viktig, men det akutte inntaket rundt treningsøkten har svært lite eller ingenting å si.

Trener du styrke i kraftig varme, eller om du holder på betydelig mer enn en time, så bør du fylle på med væske underveis i treningsøkten, og da kan 5-10 dl væske i timen være en god retningslinje. Trener du med ekstremt mange serier, veldig mange repetisjoner, og/eller veldig korte pauser, så kan det også være lønnsomt med karbohydratrike måltider før trening, og kanskje til og med fylle på under trening om du trener lenge.

For de aller fleste som trener styrke, er det derimot svært lite behov for å fylle på med ekstra karbohydrater, og trener du under en time er det heller ikke viktig å fylle på med væske underveis i økten. Det skader naturligvis ikke å drikke litt vann under trening, men for korte styrkeøkter på en times tid er det ikke nødvendig.

Kort oppsummert:
* Trener du lenge – drikk væske under trening.
* Trener du lange, intensive utholdenhetsøkter flere ganger daglig? Spis et karbohydratrikt måltid 1-3 timer før trening, fyll gjerne på med karbohydrater og salter under trening, og spis et nytt karbohydratrikt måltid så raskt som mulig etter trening.
* For de aller fleste er det hverken behov for væske eller karbohydrater underveis i styrketreningsøkter.

Comments are closed.