Tilpass treningen for å unngå varige skader!

«Alle» mennesker opplever skader/smerter i ny og ne. Mange som aldri trener har mange smerter de strever med, og det samme gjelder de som trener. Trener man for å oppnå resultater i en idrett presser man seg gjerne ekstra hardt, og skader vil oppstå fra tid til annen.

Spørsmålet er hva du gjør, når det oppstår en smerte?

Man with pain in shoulder. Pain in the human body

Jeg ser ofte to reaksjoner som begge er svært uheldige:

1) Jeg fikk vondt. Tar treningsfri!

Om du tar treningsfri hver gang du opplever smerte under eller etter trening, så vil det for mange bli svært lite trening, og resultatene vil utebli. Helsegevinstene fra regelmessig trening er også så store at det etter min mening også fra et helseperspektiv er veldig gunstig å trene, også når man har vondt enkelte steder.

2) Jeg fikk vondt, men bryr meg ikke. Kjører på som planlagt!

Denne holdningen er heller ikke god på sikt, da man ofte ender opp med å gjøre en liten og ganske ubetydelig skade til et seriøst og ofte kronisk problem. Dette er den gruppen jeg selv har vært i mesteparten av min treningskarriere. Når jeg har gitt faen i smerter, så har jeg følt at jeg gir mer enn de andre, og dermed fortjener bedre resultater.

For det første så er det dessverre (?) ikke slik at universet gir deg det du fortjener. Hardere innsats gir ikke alltid større gevinst, og slik er det bare. Smartere innsats vil ofte gi større gevinst, men også her er det selvfølgelig genetiske faktorer som har stor innvirkning.

For det andre, så vil man ved å ignorere smerter som nevnt ofte gjøre problemene mye større enn de er.

HVA ER LØSNINGEN?

Neste gang du opplever smerter på eller etter trening, er mitt beste tips at du eller din trener vurderer hvilke andre øvelser du kan gjøre for å belaste samme muskelgruppe, uten smerter. Om du kan finne alternativer kan du vedlikeholde eller til og med øke styrken, samtidig som du blir kvitt smerten.

Er smerten så kraftig at du ikke finner alternativer? Da kan det være at du må unngå tunge belastninger for skadeområdet i en periode, men du bør fortsatt ikke ta treningsfri – tren i stedet de områdene du ikke har vondt.

Det er er ingen grunn til å ta fri fra knebøy, fordi du har vondt i pekefingeren.

Hva skal du gjøre neste gang du opplever smerte?

Comments are closed.