Matvarer kan føre til positiv dopingprøve

Doping er dessverre veldig utbredt i toppidrett, og enda mer synd er det at det er veldig utbredt også blant vanlige folk som kun trener for å se bedre ut. Blant personer som tester positivt er det likevel ikke alltid slik at de har tatt ulovlige midler, det finnes nemlig tilfeller hvor produsenter av kosttilskudd har levert tilskudd som inneholder spor av ulovlige stoffer, og selv om det i de fleste tilfeller høyst sannsynligvis er løgn når utøvere skylder på dette, så finnes det tilfeller hvor det kan være tilfelle.

Meat-grinder-30701283801918LoLK

Noe som kanskje er mer overraskende for mange er derimot at enkelte matvarer også kan føre til positive prøver, som igjen kan ødelegge karrierer og liv!

I all hovedsak dreier deg seg om inntak av kjøtt fra dyr som har blitt behandlet med hormoner, og i de fleste tilfeller ser det ut til å være snakk om innmat (involler). Man bør med andre ord være forsiktig i valg av kjøttprodukter om man driver med toppidrett.

Eksempler fra forskningsstudier på området:

* Inntak av innmat fra ukastrerte griser kan føre til positive prøver på «19‐norandrosterone» i timene etter inntak (1).
* 50 % av prøver som ble tatt 24 timer etter mennesker spiste kyllinger som har behandlet intramuskulært med hormoner, førte til positiv dopingprøve! (2).
* 3 av personer fikk i en studie i 1989 positive prøver etter inntak av kjøtt. 2 av 50 viste samme resultat i 1992.
* I en studie fra 1993 (4) så man på kjøttdeig fra 50 slaktere over hele Beliga, og igjen fant man 2 positive prøver for «nandrolone» og «clostebol» etter inntak av kjøttet.

Hans Braun et al. (2008) har laget en konklusjon og noen anbefalinger for idrettsutøvere:

«Scientific data demonstrate that ingesting certain meat products can cause positive doping tests. From the current point of view, the risk cannot be quantified for single countries. If doping agents have administered in animal feeding, however, it appears impossible for an athlete to track the adverse analytical finding back to the consumption of contaminated meat. In contrast, the unintentional uptake of naturally occurring hormones such as in boar can be detected by advanced analytic procedures.

For proper protection from doping risks resulting from meat products, athletes, as well as their supporting staff, should consider the following advice, especially in foreign countries:

• At international events, meat products should only be obtained from officially accredited caterers (which is the case in the Olympic village).
• Preferably whole meats (such as steaks) should be eaten; athletes should refrain from minced meat.
• Athletes should also refrain from eating indefinable meat dishes (such as pasta filled with meat), which could be made from low-quality meat.
• Athletes should avoid eating boar meat.
• Athletes should avoid eating pork offal.»

Hvor relevant disse resultatene er for Norsk kjøtt vet jeg ikke, men det ser uansett ut som at idrettsutøvere gjør lurt å velge kjøttprodukter med omhu. Innmat fra gris og villsvin bør unngås for idrettsutøvere!

Referanser:
1) C Ayotte. Significance of 19‐norandrosterone in athletes’ urine samples. Br J Sports Med. 2006 Jul; 40(Suppl 1): i25–i29. doi:  10.1136/bjsm.2006.028027. full tekst.
2) Andrew T. Kicman,’ David A. Cowan,”2 Lynn Myhre,’ Svein Nilsson,3 Sissel Tomten,3 and Helge Oftebro3’4. Effect on sports drug tests of ingesting meat from steroid (methenolone)-treated livestock. Clin Chem. 1994 Nov;40(11 Pt 1):2084-7. full tekst.
3) G. Debruyckere , C.H. Van Peteghem. Influence of the consumption of meat contaminated with anabolic steroids on doping tests. TEKST.
4) Hans Braun, Hans Geyer, and Karsten Koehler Meat Products as Potential Doping Traps? International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 2008, 18, 539-542 © 2008 Human Kinetics, Inc. TEKST.

Comments are closed.