Mett og fornøyd om du tror du spiser usunt?

Det er liten tvil om at mental innstilling kan ha mye å si når det kommer til vektreduksjon, men kanskje mer overraskende er hva en studie fra mai 2011 fant; to grupper fikk på to forskjellige tidspunkt drikke en 380 kalori milkshake, men i det ene tilfelle fikk de presentert det som en 140 kalori «sensible» shake, mens de i det andre tilfelle fikk presentert det som en 620 kalori «indulgent» shake. Så ble blodnivåer målt ved tre tidspunkter rundt inntaket, og resultatet var sulthormonet ghrelin hadde en kraftig reduksjon i gruppen som trodde de drakk en kaloririk og «usunn» shake, mens hormonnivået holdt seg relativt flatt i gruppen som trodde de drakk en sunn shake – selv om begge gruppene drakk akkurat samme shake.

Foto: Tine / Mari Svenningsen.

Foto: Tine / Mari Svenningsen.

Denne studien er alt for kort til å si noe om hvilken effekt dette har over tid, og subjektiv rangering av sultfølelse var ganske så lik mellom gruppene på tross av forskjeller i hormonell respons. Likevel viser dette at et viktig sulthormon påvirkes i stor grad av hva du tror om det du spiser, framfor hva du faktisk spiste. Dette viser hvor viktig mental innstilling kan være når man er på diett, og kan brukes som et argument for livsstilsendring framfor en kostholdsplan.

«Participants’ satiety was consistent with what they believed they were consuming rather than the actual nutritional value of what they consumed.»
– Crum AJ. et al, 2011.

NYTTIG:
* Lurer du på hva ghrelin er: Det store medisinske leksikon har svaret: https://sml.snl.no/ghrelin.
* Vil du lese hele studien: Her finner du den: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21574706 (hele artikkelen koster penger).
* Vil du lese mer om studien: Lyle McDonald har skrevet her: http://www.bodyrecomposition.com/research-review/mind-over-milkshakes-mindsets-not-just-nutrients-determine-ghrelin-response-research-review.html.

Referanser:
– 1) Crum AJ, Corbin WR, Brownell KD, Salovey P. Mind over milkshakes: Mindsets, not just nutrients, determine ghrelin response. Health Psychol. 2011 May 16. [Epub ahead of print]. Pubmed.

Comments are closed.