SUPERSETT: JA ELLER NEI?

Det er svært vanlig å kjøre såkalte supersett når man trener styrke; det vil si at man kjører to øvelser rett etter hverandre med minimalt med pause i mellom. På denne måten kan man få gjennomført mer trening på kortere tid, uten at det har noen stor negativ effekt på ytelsen, siden man gjerne supersetter to øvelser for forskjellige muskelgrupper.

20150712_Fredrik_0709

Et eksempel her kan være å supersette benkpress med sittende roing, og det kan fungere meget godt.

Spørsmålet er om dette er lønnsomt å gjøre, eller ikke? La oss se på noen fordeler og ulemper med supersett.

FORDELER MED SUPERSETT:

EFFEKTIVT: Mer arbeid blir gjort på kortere tid.

MORSOMT: Treningen kan bli mindre kjedelig, siden man slipper lange pauser mellom sett.

ULEMPER:

ANDPUSTEN: Supersett kan gjøre deg andpusten og sliten underveis i økten, som igjen kan ha en negativ effekt både på ytelse og adaptasjon til styrketrening, OM målet er økt maksimal styrke.

SLITER UT FLERE MUSKELGRUPPER: Selv om man i teorien kan supersette øvelser som går på totalt forskjellige muskelgrupper, så vil baseøvelser kreve noe av muskelaturen i nesten hele kroppen, og selv om f. eks benkpress og sittende roing er veldig forskjellige øvelser, så vil også noe støttemuskelatur bli utslitt slik at stabilitet og ytelse kan bli svekket som et resultat av supersettet.

FOKUS: Når du kjører et supersett så må du fokusere på to øvelser samtidig, dette kan redusere fokuset i det ene øvelsen så mye at det kan gå utover teknikken og ytelsen i teknisk utfordrende øvelser. Om du i tillegg er litt andpusten og sliten i støttemuskelatur, kan det til sammen ha en kraftig negativ effekt på ytelsen.

KONKLUSJON OG PRAKTISKE RÅD:

Mitt råd er at man benytter seg av supersett om man arbeider med meget lette vekter i en øvelse man har god teknisk kontroll, og når man jobber med relativt rene isolasjonsøvelser (biceps curls, f.eks..). I teknisk kompliserte øvelser og øvelser hvor man jobber med store muskelgrupper, så vil jeg anbefale at man fokuserer på kun en øvelse av gangen, slik at man kan yte mest mulig i den øvelsen man har valgt.

Comments are closed.