Veien mot 62 kg…

For noen uker siden skrev jeg litt om mine personlige målsetninger for treningen min dette året, som i første omgang blant annet går ut på en vektnedgang fra 74,5 kg til 68 kg, før de siste 6 kiloene (før konkurranse i 62 kg klassen) droppes på en uke, hovedsaklig som vannvekt.
I dag tenkte jeg å skrive litt om hvordan jeg tenker å gjøre dette, og hvordan det har gått i de første 3 ukene…

Kostholdet – 1/2 kg vektnedgang i uka: Jeg har valgt å ta sikte på ca 1/2 kg vektnedgang i uka i 10 uker, for så å avslutte dietten med 1 uke PSMF og dropping av vannvekt. Totalt 11 uker skal dietten min ta. Etter 3 uker ligger jeg akkurat der jeg skal med 73 kg.

Jeg har laget et spesifikt kostholdsprogram som jeg i hovedsak følger, men jeg har absolutt rom for endringer og spiser ikke nøyaktig det samme hver eneste dag. Jeg har også ‘refeeds’ fra tid til annen, men ikke hver uke, og ikke planlagt på forhånd. Programmene følger nedenfor. Kalorier og karbohydrater holdes relativt høyt 3 dager i uka; de samme dagene som jeg har mine tyngste treningsøkter.

Måltidene er strukturert rundt periodisk faste. Mye er inspirert av Martin Berkhan og hans Leangains Guide.

Treningen – Glenn Pendlay og ‘Bulgarsk’-inspirert trening for vektløfting:  Jeg trener nå 6 dager i uka; 3 tunge og 3 ‘eksplosive’ økter i uka. Treningsprogrammet følger:

Forklaringer:
– Ramp = gradvis økning fram til toppvekt – alle sett så eksplosive som mulig.
– MLP = Max Load Point -> Nesten maks (ca 80-90 % av 1RM)
– MFP = Maks Force Point -> Eksplosivt (ca 70 % av 1RM).
– 1RM: Absolutt 1-rep maksløft.

A: Man, ons, fred: Max Effort

Dynamisk oppvarming: 5 min.
Aktiveringsøvelser: Mellom sett.

 • Snatch: Ramp til Max Effort:
 • Clean & Jerk: Ramp til Max Effort:
 • Bein: Roterer øvelse hver økt.
  Bulgarske Utfall, Ramp til 5RMLP:
  Knebøy, Ramp til 3RMLP:
  Markløft med ekstra ROM, Ramp til 5RMLP:
  Knebøy til boks, Ramp til 3RMLP:
  Sumo Markløft: Ramp til 1RM:
 • Sirkeltrening: Forskjellige varianter, antall rotasjoner avhenig av dagsform.
  Push-ups Rehab/Prehab:
  Chin-upsEgenmasasje:
  – Core/mage
  Tøying:

B: Tirs, tors, lør: Dynamic Effort

Dynamisk oppvarming: 5 min.
Aktiveringsøvelser: Mellom sett.

 • Snatch støtteøvelse: Roterer øvelse hver økt. Ramp til MFP:
  Snatch from hip:
  Overhead Squat:
  Snatch from knee:
 • Clean & Jerk støtteøvelse: Roterer øvelse hver økt. Ramp til MFP:
  Clean from hip:
  Push-Press:
  Clean & Jerk from knee:
 • Sirkeltrening: Forskjellige varianter, antall rotasjoner avhenig av dagsform.
  Push-ups Rehab/Prehab:
  Chin-upsEgenmasasje:
  – Core/mage
  Tøying:

Fredag: Først Snatch og Clean & Jerk, så en improviserende økt fra Eirik Sandvik, i stedet for Bein og Sirkeltrening.

Annen Fysisk Aktivitet: I tillegg til treningen er jeg i lett fysisk aktivitet så og si hver dag, med sikte på nærmere 2 timer  snitt hver dag. Dette er ganske mye, men intensiteten er såppas lav at det ikke går utover innhentingen fra treningsøktene til noen betydelig grad. Poenget med all denne aktiviteten er todelt. Fysiologisk; økt energiforbruk og en faktisk økning i NEAT under dietten, og psykologisk; mindre tid til inaktivitet og TV-titting gjør dietten enklere å følge. Å sitte å se på TV eller gjøre andre ‘inaktive aktiviteter’ gjør det definitivt vanskeligere å følge en diett. Jo ‘dårligere tid’ du har, jo lettere blir det å følge dietten. Relevant til dette kan jeg anbefale artiklene ‘For mye sitting kan være skadelig for din helse‘ og ‘Aktivitet utenom trening er omvendt korrelert med hvor mye du legger på deg igjen, etter en slankediett‘, fra Verdt å lese utgave 15.

Eksempler på lett fysisk aktivitet:

 • Tur (gange, ski, sykkel).
 • Idrett (golf, klatring, slalom).
 • Lett styrketrening («Dynamic Effort» økt, kroppsvekttrening, aktiveringsøkt, teknikktrening, støtteøvelser, og/eller rehab/prehab).
 • Kondisjonstrening (løping, sykling, TABATA, Prowler, fjellturer).

Så; slik vil mitt kosthold og min trening se ut framover. Har du satt deg noen konkrete målsetninger? 🙂

0 Comments

 1. har ikke satt meg noe helt konkret,bare svevende.

 2. Wow! Det får en si. Virkelig sterke målsettninger til vektreduksjonen din.Med dette treningsregimet, klarer du å oppnå 62kg- klassen kjempe lett.Lykke til! 🙂

  Ps: Hva gjør man i TABATA og Prowler?

 3. Hvor høy er du Fredrik? 63 kilo høres bare så lite, men det kommer jo alltids an på høyden 🙂

  Så du tok over 160 i markløft nå, det er jo veldig bra med tanke på vekten du har nå, om du ikke mister mer enn 10-15 % muskelmasse på denne dietten så bør du ligge godt an.

  Br
  Erik

 4. Interessant! Noen raske spørsmål rundt dietten.

  1. Hvorfor så mye frukt mellom 21.00-01.00?
  2. Over halvparten av karbohydratinntaket ditt på treningsdager er fra frukt o.l., burde du ikke i teorien prøve å holde fruktoseinntaket lavt?

  Lykke til! 🙂

 5. Og hvilket program er det du har brukt til planleggingen? 🙂

 6. Erik: 173, tror jeg – står det i passet 😉
  Takker 🙂

 7. Chris: Fordi jeg ønsker et relativt høyt karbohydratinntak på disse dagene, og frukt har lavere energitetthet enn stivelsesbaserte matvarer, og gir meg dermed med mat og bedre metthetsfølelse.

  Når jeg gjelder fruktose, så finnes jeg ikke redd for det. En ting å merke seg at at forskningen tydelig viser at en kombinasjon av glukose og fruktose ser ut til å være det beste til å fylle opp glykogenlagrene raskest mulig.

  For mer info om fruktose kan jeg anbefale det nederste avsnittet her: http://fredarn.com/blogg/2011/01/27/dynamic-effort-%E2%80%93-nar-du-vil-ha-eksplosiv-fremgang-mm-trening-verdt-a-lese-utgave-33/

 8. Kan du skrive mer detaljert om hvordan du planlegger å droppe vannvekt også? Ser ut som om den siste uka gir ganske drastiske forandringer, mulig noe slikt ville vært aktuelt for meg selv når sommeren nærmer seg.

 9. Jeg kommer til å skrive mer detaljert om dette etter jeg har gjort det.

 10. Pingback: Fredarn.com » Blog Archive » PT-Sertifisering i Bali :-)

 11. Pingback: Fredarn.com » Blog Archive » 69 kg klassen, 100 kg i støt og reising :)

 12. I went over this website and I conceive you have a lot of wonderful information, bookmarked (:.

 13. I sorry for my English.Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossips and web and this is actually frustrating. A good site with interesting content, that’s what I need. Thanks for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 14. Hi there would you mind letting me know which webhost you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a honest price? Cheers, I appreciate it!

 15. Hi there would you mind letting me know which webhost you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a reasonable price? Thanks, I appreciate it!

 16. Na końcu. Prokuratura kwestia (w końcu nie po to ją pilnie stary ze, wszak nie w tym zagadnienie. Tak długo jak Antek nie poczuje, że prawdopodobnie mu zagrażać jakaś obciążenie za coraz to w dalszym ciągu i opluwał raz za razem więcej ludzi, natomiast przy tym bez skrupułów zadawał opłakiwanie oraz cierpienie, alias zaś nie chcą mieć guzik wspólnego spośród tym całym cyrkiem. Dziwi mnie ale wręcz po co w istocie ździebko wykroczenie dóbr osobistych, natomiast przypuszczalnie to wprost przeciwnie zagadnienie czasu zaś popyt.

 17. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any methods to help reduce content from being ripped off? I’d really appreciate it.

 18. You lost me, friend. I mean, I assume I get what youre saying. I have an understanding of what you’re saying, but you just seem to have forgotten about that you will find some other folks in the world who see this matter for what it truly is and may not agree with you. You may perhaps be turning away alot of persons who may have been fans of your weblog.

 19. English not my native language.I am not positive the place you are getting your info, but great topic. I must spend a while learning more or figuring out more. Thank you for fantastic information I used to be searching for this info for my mission.

 20. Greetings from Carolina! I’m bored to tears at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, great blog!

 21. Hey there just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running off the screen in Firefox. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design look great though! Hope you get the issue solved soon. Kudos

 22. Hi, I just ran across your blog via google. Your post is truly relevant to my life at this moment, and I’m really happy I discovered your website.

 23. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

 24. Many thanks for sharing this very good write-up. Very interesting ideas! (as always, btw)

 25. Some really nice and useful info on this internet site, also I think the style and design holds excellent features.

 26. I’m not good the location you might be finding your information, but excellent topic. I will have to invest a although obtaining out a great deal a lot more or figuring out far more. Thank you for magnificent info I was in search of this info for my mission.

 27. There is certainly noticeably a bundle to understand about this. I assume you developed certain nice points in functions also.

 28. Fantastic read, I just passed this onto a friend who was doing a little study on that. And he really bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 29. You can increase your weblog visitors by obtaining a fan web page on facebook.:;,’~

 30. pretty valuable material, overall I imagine this is worthy of a bookmark, thanks

 31. There are actually particular posts around close to this, I’m positive taking there reference could expertise created this spot or article seriously informative. I’m not expression this post is unhealthy. Merely I will have to pronounce which the info supplied right here was one of a kind, merely to create it far more in close proximity to complete, supporting for some other former information and facts will get been actually superior. The points you obtain touched let me to share definitely vital, thus I most certainly will spot a couple of in the information here to generate this in fact great for completely the newbie’s here. Lots of thanks these records. Truly valuable!

 32. You lost me, buddy. I mean, I imagine I get what youre declaring. I realize what you are saying, but you just appear to have forgotten that there are some other people within the world who see this issue for what it actually is and may perhaps not agree with you. You may be turning away many of individuals who might have been followers of your website.

 33. I sorry for bad English.Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is magnificent blog. A great read. I’ll certainly be back.

 34. Deference to article author , some good entropy. «When you cease to dream you cease to live.» by Malcolm Stevenson Forbes.

 35. Im no pro, but I think you just crafted an excellent point. You naturally fully understand what youre talking about, and I can actually get behind that. Thanks for staying so upfront and so genuine.

 36. Very interesting points you have remarked, appreciate it for putting up. «What is harder than rock, or softer than water Yet soft water hollows out hard rock. Persevere.» by Ovid.

 37. I gotta bookmark this site it seems very helpful invaluable

 38. Hello there! I just would like to offer you a huge thumbs up for the great information you have right here on this post. I am coming back to your blog for more soon.

 39. Appreciating the hard work you put into your website and in depth information you provide. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Excellent read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 40. Im no pro, but I suppose you just crafted a very good point point. You undoubtedly know what youre talking about, and I can seriously get behind that. Thanks for staying so upfront and so truthful.

 41. vegetarian crock pot recipes

  It’s not that I want to replicate your website, but I really like the pattern. Could you let me know which theme are you using? Or was it custom made?

 42. I’ve recently been meditating on the similar factor myself recently. Pleased to see somebody on the same wavelength! Nice article.

 43. Great write-up, I am a big believer in posting comments on sites to inform the blog writers know that they’ve added some thing of great benefit to the world wide web!

 44. Merely wanna input that you have a very decent web site , I enjoy the design and style it really stands out.

 45. I sorry for my English.obviously like your website but you have to test the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the reality then again I will definitely come again again.

 46. You lost me, buddy. I mean, I assume I get what youre expressing. I have an understanding of what you are saying, but you just appear to have overlooked that you’ll find some other folks inside the world who look at this matter for what it truly is and might not agree with you. You may well be turning away a decent amount of people who may have been followers of your web log.

 47. Im no professional, but I think you just crafted a very good point point. You undoubtedly know what youre talking about, and I can truly get behind that. Thanks for being so upfront and so honest.

 48. Many thanks for making the effort to discuss this, I feel strongly about this and love studying a great deal more on this subject. If possible, as you gain expertise, would you mind updating your webpage with a great deal more details? It’s really helpful for me.

 49. You made some good points there. I looked on the web for more info about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 50. I’m impressed, I have to say. Really rarely do I encounter a blog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you could have hit the nail on the head. Your concept is outstanding; the difficulty is something that not enough people are speaking intelligently about. I am very completely happy that I stumbled across this in my search for something referring to this.

 51. Good day! I simply wish to give an enormous thumbs up for the great info you may have right here on this post. I will likely be coming back to your weblog for more soon.

 52. Good site you have here.. It’s hard to find quality writing like yours these days. I seriously appreciate people like you! Take care!!