Bokanmeldelse: 'Girth Control' av Alan Aragon

Girth Control – The Science of Fat Loss & Muscle Gain, er den desidert beste boken jeg har lest om ernæring.

Alan Aragon starter boken med tre kapitler som setter grunnlaget for videre ‘læring’, og  jeg føler at disse kapitlene er gull verdt! Kapittel 1; The Art & Science of Knowledge, går inn på hvordan man kan tilegne seg god kunnskap om ernæring, og hvorfor Alan legger mest vekt på forskningsbasert kunnskap. Videre går han i kapittel 2; Research Essentials, inn på hvordan man faktisk tolker forskningsstudier på en god måte. Med dagens allmenne tilgang til PubMed, er dette er veldig verdifullt kapittel – veldig mange refererer til forskning på dvs. fitness-forumer, uten å egentlig ha forstått det de refererer til. Deretter går han i kapittel 3; Dietary Guidelines’ History: A Basis for Vigilance, inn på hvordan kostholdsanbefalingene fra myndighetene (først og fremst i USA, har utviklet seg over årene. Også et verdifullt kapittel, som bringer mer forståelse til myndighetenes anbefalinger.

Så er det klart for ‘kjøttet’ i boka, han går nøye gjennom de tre makronæringsstoffene; protein, karbohydrater og fett. Dette er læringsrike kapitler både for teori og praksis. Videre følger kapitler om Paleo dietten, kosttilskudd & placebo-effekten, kosttilskudd for slanking, kosttilskudd for muskelvekst og styrkeøkninger, Nærings-timing, Trening, platåer i trening og slanking, også til slutt to kapitler som går inn på hvordan man progresserer i lengden, og hvordan en diett kan legges opp i praksis.

Til slutt avslutter Alan med noen korte vurderinger av dvs. pop. dietter, inkl. Atkis, South Beach, Protein Power Lifeplan, The Zone mfl.

Min vurdering: Dette er en virkelig flott bok, den er helt tydelig laget for de som er over middels interesserte i ernæring, og er meget godt referert med relevante forskningsstudier for så og si alle påstander i boka. Det er også en veldig komplett bok, og jeg tror at dette er en genial bok alle som er interessert i kosthold, enten det er ene og alene for egen progresjon, eller om de er interesserte også i teorien. I stedet for å lese motsigende artikler ‘her og der’, og bare bli mer forvirret, vil man med denne boken ene og alene tilegne seg god kunnskap om ernæring.

Dette er en ‘no-bullshit’ bok, full av konkret og godt referert informasjon. Jeg anbefaler denne på det sterkeste til alle som er spesielt interessert i ernæring, men også til folk som ønsker å lære hvordan de selv kan få best resultater – uten bullshit og oversimplistiske løsninger, men med seriøs informasjon med sin rot fra forskning. Boken er ikke veldig lettlest, men den er veldig, veldig god.

Det eneste negative med boken, er at den ble skrevet i 2006, og forskningen på ernærings-timing har gitt oss mye ny kunnskap siden den tid. Alan sa selv følgende til meg om boken; «…You’ll also notice that the nutrient timing material in GC is skeletal & outdated compared to what’s in AARR*. Also, I wouldn’t put such a big emphasis on structured periodization as it’s listed in the book. The rest is pretty solid.»

Det skal også nevnes at Alan arbeider på en oppdatering av boken, som etter planen skal være ferdig om et års tid. Så, om du ikke har noe hastverk, kan det kanskje lønne seg å vente på den nye versjonen. Jeg vil si ifra om det har på bloggen når den lanseres.

* AARR = Alan Aragon Research Review: En månedlig publikasjon med analyser av det siste og meste interessante innen forsking på ernæring, trening og helse. Jeg kan sterkt anbefale denne!

Terningkast: *** *** (6)

0 Comments

  1. Hei! Jeg ble så inspirert av innlegget ditt at jeg gikk rett på nett nå og bestillte boken selv;) Takk for tips, håper jeg blir like fornøyd! 🙂
    Solveig H. S (www.solveigs-smil.blogspot.com)

  2. Så bra, jeg er sikker på at du blir fornøyd 🙂