Trening & Kosthold; Verdt å lese! (Utgave 9)

Fast spalte med interessante og nyttige saker jeg kommer over relatert til trening, kosthold/ernæring og helse generelt.

Utgave 9 – I denne utgaven:
–  Du kan ‘alltid’ trene!
– 17 tips for riktig teknikk i knebøy
– En ‘innoverende’ teknikk for nedtrekk/pull-downs?
– Trening, diett og psykologi – en enkel innføring
– Drikking sunt?
– Lurt av kaloriinnholdet?
– Moderne løpesko gir mer vridning i hofter og knær under løping.
– Kvinner har bedre luktesans enn menn;

NYHET!!!
Mail-varsel: Ønsker du ‘verdt å lese’ spalten tilsendt på e-post? Send ‘verdt å lese’ til fredarn@fredarn.com .

Du kan ‘alltid’ trene! En flott post fra Eric Cressey, om at det å kun hvile sjeldent er det beste alternativet. Det finnes nesten alltid alternative øvelser eller aktiviteter som kan utføres, samme hvilken skade eller sykdom du har.

Foto: IPF

17 tips for riktig teknikk i knebøy, samt hjelp til  vurdere om du burde utføre knebøy i det hele tatt. Flott artikkel av Eirik Sandvik postet på iform.no.

En ‘innoverende’ teknikk for nedtrekk/pull-downs?
Mike Reinold har
artikkel om teknikk i nedtrekk, og foreslår blant annet at nedtrekk kan kjøres ‘gjennom hodet’, i stedet for å kjøres enten bak hodet eller mot øvre bryst. Hvordan? Bruk individuelle grep for hver hånd, noe som ikke burde være alt for vanskelig å fikse.. Sjekk ut artikkelen på Mike’s blogg. Og se videoen nedenfor, først ser du to varianter forran hodet, også den varianten Mike anbefaler.

Trening, diett og psykologi – en enkel innføring: En virkelig flott og lettlest artikkel fra Hanne Isabella Martinsen, som går bra inn på den den psykiske delen av slanking og diett. Anbefaler alle å lese denne.
Oppsummering:

«- Ikke straff deg selv med sult og hard trening om du skulle sprekke på dietten. Tenk at gjort er gjort, og gå tilbake til planen din.
– Fokuser på det positive! Start med å si pene ting til deg selv i speilet. Det vil nok kjennes litt uvant i starten og du vil kanskje ikke tro på det, men underbevisstheten din vil jobbe og du vil gradvis føle deg bedre og få en høyere selvfølelse.
Hvis det mot formodning ikke skulle fungere, så har du i alle fall ikke tapt noe.
– Spis balanserte måltider bestående av protein, fett og karbohydrater. Spis deg komfortabelt mett, spis når du er sulten og unngå å gå sulten over lengre perioder – da vil forbrenningen stoppe opp og du blir mer utsatt for spisekick.
– Ikke overdriv treningsmengden. Ikke tren til utmattelse hver gang du er på gymmet. La kroppen styre selv avhengig av dagsformen. Du er ikke på topp hver dag, så det å presse seg selv til maks under hver treningsøkt vil føre til at du møter veggen. Det er bedre å trene 80 % av maks 100 % av tiden, enn å trene 100 % av maks, men bare klare det 20 % av tiden og måtte ligge resten av tiden utmattet på sofaen med i verste fall skade eller sykdom.
Og tilslutt; nyt livet! Det har mer å by på enn kun trening, strikte dietter og den ”perfekte” kroppen. Ikke overanalyser alt, jo mindre du stresser desto raskere vil resultatene komme.»

Drikking sunt? Personer som drikker mye, lever lenger enn de som ikke drikker i det hele tatt, og de som drikker moderat lever lengst. Selv når ‘confounders’ er tatt med i betraktningen, som f. eks  at noen som er avholds tidligere har vært tunge alkoholikere. Se hele saken på time.com. Les også ‘The truth about alcohol‘ av Martin Berkhan.

Lurt av kaloriinnholdet? Atwater systemet, som idag brukes for å regne ut matvarers kalorinnhold – og er basisen for merkingen vi finner på matvarene i butikken, har en rekke limitasjoner. Vi teller rett og slett kalorier feil, om målet er å finne ut hvor mye brukelig energi en matvare gir kroppen vår. Betyr det at vi burde endre systemet? Etter min mening; Nei. Å regne ut korrekt innhold av brukelige kalorier i matvarer vil være alt for komplisert for den vanlige forbrukeren, uten noen sannsynlige helsegevinster. Vi har ingen behov, eller mulighet, til å vite nøyaktig hvor mange kalorier vi forbruker på en dag, og dermed heller ingen behov for en nøyaktig metode for å regne ut hvor mye vi inntar. Vi har et velutviklet sult-system i kroppen vår, og å oppdatere dagens system for regning av kalorier (Atwater systemet), ser jeg ingen grunn til. Systemet er ikke perfekt – men vi har ingen behov for perfekt akkurat på dette punktet – Atwater systemet gir en mer enn god nok retningslinje. Les mer om temaet hos Reader’s Digest.

Moderne løpesko gir mer vridning i hofter og knær under løping; En studie publisert i desember 2009 viser at løping med moderne løpesko gir betraktelig mer vridning i hofte og knær enn barbeint løping, på punkter som ofte er utsatt for slitasjegikt. Les mer om barbeint løping i min anmeldelse av boken ‘Born to Run’. (Studien: The effect of running shoes on lower extremity joint torques)

Kvinner har bedre luktesans enn menn; Ikke veldig relatert til trening og kosthold, men interessant likevel. Les mer hos BBC og LiveScience.