Yoga kan være svaret for deg som sliter med ryggplager

Denne artikkelen er skrevet av Markus Jensen.

Ryggplager begynner å bli mer og mer vanlig blant både voksne og unge og kan oppstå av ulike grunner. Bortsett fra genetikk, finnes det faktorer som folk ikke er klare over som kan føre til en dårlig rygg.

‘Best Mattress Topper for Lower Back Pain’ Esther Max – via Flickr (CC BY 2.0)

Feil belastning kan føre til ryggplager

Stadig flere sliter med lave ryggplager, enten på grunn av å ha overbelastet ryggen feil under tungt arbeid, eller på grunn av dårlig sovestilling, vonde sko, eller av andre grunner. Ifølge en artikkel om trening og ryggsmerter på Norsk Helseinformatikk skyldes 15 prosent av alle langtidssykemeldinger lave ryggsmerter. Den samme artikkelen nevner at det å trene og holde seg i bevegelse ved prolaps kan være veldig positivt, selv om det er anbefalt å ta det med ro når skaden nettopp har oppstått.

Også idrettsutøvere sliter med vond rygg

Toppidrett kommer med sin pris, og ryggplager er slett ikke uvanlig blant toppidrettsutøvere. Spesielt blant tidligere toppidrettsutøvere hvor ca fire av ti som opplevde å være på toppen av karrierene sine i 1994 har rapportert at de i dag har skader eller plager som en konsekvens av sin tidligere idrettskarriere.

I fjor gjennomførte NRK en undersøkelse for å finne ut om tidligere utøvere som nå sliter med seneskader var knyttet til idretten. 38,7 prosent av de som deltok i undersøkelsen var sikre på at plagene de nå opplever har en forbindelse med deres tidligere karrierer. Og to av de vanligste plagene som dukket opp mest, og som ofte dukker opp i tilfellet av idrettsutøvere, er rygg- og kneskader.

Den tidligere norske alpinisten Marianne Kjørstad er blant tidligere idrettsutøvere som nå opplever å ha smerter i både rygg og knær og har beskrevet problemene som noe som har blitt en del av hverdagen hennes.

Golf-legenden Tiger Woods har også slitt med problemer med ryggen i flere år. Siden 2014 har han gjennomgått en rekke operasjoner for å forbedrebedre formen og selv om det så ut til å ha gått veldig bra for han i 2019, har ryggproblemene ført til at han har blitt nødt til å trekke seg fra The Players Championship i år.

Woods gir for øyeblikket 15 i odds for å vinne årets US Masters ifølge resultater fra plattformer som Bet365 som byr på diverse former for spill på nettet, og droppet Arnold Palmer Invitation forrige uke på grunn av stivhet i ryggen. Konkurransen Rory McIlroy gir i motsetning 7.00 i odds for å vinne US Masters, og en odds på 3.00 for å vinne The Players Championship-turneringen.

Ikke alle har råd til kirugisk behandling, og dermed er det godt å vite at det fortsatt finnes andre alternativer som kan være med på å lindre eller bli kvitt ryggplager. Det er, for eksempel, ikke veldig mange som er klare over at trening, eller fysisk aktivitet, faktisk kan være med å lindre nesten alle typer ryggplager. Noen folk tror de ikke kan trene i det hele tatt når de først opplever å ha en vond rygg, men det stemmer ikke. Yoga er godt eksempel på et alternativ som har vist seg å være veldig effektiv for folk som klager om ryggsmerter.

Yoga som behandling Kilde: Pixabay

For en stund tilbake ble det, via en studie, oppdaget at yoga er en form for trening som er like effektiv som fysioterapi når det gjelder behandling av lave ryggsmerter. Det sies at yoga ikke bare kan lindre ryggsmerter, men om det praktiseres såpass tidlig, kan det også hjelpe med å forebygge at ryggproblemer oppstår i det hele tatt. Det er selvsagt anbefalt at man oppsøker lege før man bestemmer seg for å prøve anbefalte yogaøvelsene for ryggplager, men om man for eksempel er på utkikk etter et billig alternativ som man kan prøve hjemme i stua er yoga et flott alternativ.

Yoga viser seg å ikke bare være effektiv når det gjelder ryggplager. Flere artikler foreslår nemlig at yoga også kan hjelpe med alt fra stress til høyt blodtrykk, og til og med hjertesykdommer. Det er ikke rart at akkurat denne typen trening praktiseres av så mange verden rundt.

Comments are closed.