Elektronisk muskelstimulering – hvordan fungerer det?

EMS står for «electrical muscle stimulation» og en en metode hvor elektroder festes på kroppen for å påføre et ytre elektrisk stimuli som får musklene til å trekke seg sammen. Metoden er godt dokumentert å fungere veldig godt både for utrente, trente, og elite nivå utøvere i en rekke forskjellige idretter.

Jeg anbefaler de fleste av mine kunder å bruke EMS, og i dette skrivet forklarer jeg litt om hvilket apparat jeg anbefaler, hvilken effekt EMS er vist å gi, og hvordan jeg anbefaler at det skal brukes.

To spørsmål:
1)  Er du villig til å akseptere mild til moderat smerte mens du sitter i ro og stimulerer muskulaturen med EMS et sted mellom 1 og 6 timer i uken, hvorav ca 80 % av tiden er hvile (ingen smerte)?
2)  Er du villig til å investere ca 3 499 kr for EMS-treningsutstyr som ved korrekt bruk vil gjøre deg sterkere og mer eksplosiv enn du vil bli av trening uten dette utstyret?

Er svaret ja til begge av de to overstående spørsmålene, så vil implementerer jeg EMS i kundens program. Kunden får informasjon hvordan det skal stilles inn og brukes, akkurat som med vanlige styrkeøvelser i programmet, og du kan også logge intensitet og varighet på øktene i programmet, på samme måte som kg, sett og reps logges i vanlige styrkeøvelser.

Jeg tar ansvar for all planlegging og forklarer nøyaktig hvordan utstyret skal brukes, slik at alt kunden trenger å gjøre er å stille inn innstillingene som forespurt, og sitte i ro.

Forskningen:

  • EMS med høy intensitet er vist å gi store og hurtige økninger i både statisk og dynamisk styrke – langt bedre resultater enn vanlig styrketrening. De fleste studier har sett på EMS på m.quadriceps (framside lår), og studiene som ser på trente personer eller elite nivå utøvere viser normalt rundt 30-50 % økning i maksimal styrke etter i underkant av to måneder trening. Dette er ekstremt gode resultater!
  • I tillegg til dynamisk og statisk styrke, så er EMS vist å gi vanvittige økninger i rate of force development – evnen til å produsere stor kraft raskt. Studier viser også at antall type 1 fibre (de trege muskelfibrene) kan reduseres, mens antallet av både type 2a og type2x kan øke. Type 2x er de mest eksplosive fibrene, og disse blir normalt redusert etter en periode med styrketrening, men EMS kan altså skille seg ut fra vanlig trening her.
  • Denne vanvittige økningen i styrke og eksplosivitet i m.quadriceps er likevel ikke vist å overføres like bra til mer komplekse bevegelser som f. eks knebøy, spensthopp, eller olympiske løft – om man kun trener med EMS. I noe senere tid har derfor forskerne begynt å se på hva som skjer om man kombinerer bruk av EMS med klassisk trening i idrett og/eller styrketrening, og her ser man en veldig god overførbarhet til atletiske parametere:
    • –  Bedre styrkeøkninger med kombinert trening (EMS + styrketrening) enn styrketrening alene.
    • –  Kombinert trening med EMS + idrett (svømming, basketball, volleyball, ishockey, rugby, eller fysisk utdannelse): Studier viser i alle disse idrettene at kombinert trening er mer effektivt enn å trene kun idretten.

Kombinert trening (EMS + styrketrening) såvel som EMS alene ser ut til å gi mer muskelvekst enn styrketrening alene.

Forskerne i en av de større forskningsanalysene på EMS skriver:

EMS and VC (forklaring Fredrik: vanlig trening) can be considered as complementary stimuli of a different nature, inducing different acute physiological effects. Therefore, in a context of chronic application (training programme), the combination of EMS and VC could theoretically induce greater physiological adaptations (quantiative adaptations) than the two techniques practiced alone. This combination could also generate complementary physiological adaptations (qualitative adaptations)… Obviously, according to current knowledge, CT (forklaring Fredrik: EMS + styrketrening) can be considered as the optimal technique to improve muscle properties.

En kombinasjon av EMS med høy intensitet og klassisk styrketrening vil med veldig stor sannsynlighet føre til bedre framgang både for maksimal styrke, eksplosiv styrke, spenst, hurtighet, og muskelvekst, enn klassisk styrketrening alene.

Utstyret: Powerdot (annonse):

Jeg har undersøkt nøye hva slags EMS-utstyr som finnes på markedet, og selv testet flere varianter. Produktet jeg anbefaler er PowerDot. Dette er lite og praktisk, trådløst, rimelig – og meget enkelt i bruk. Viktigst av alt så er det kraftig nok for de aller fleste (120 mA), og i tillegg til gode ferdigprogrammerte opplegg som er i tråd med forskningen på området, så gir den muligheten til å justere mange tekniske detaljer manuelt, slik at jeg kan programmere nøyaktig de innstillingene jeg ønsker for optimal effekt for mine kunder.

Comments are closed.