Ned i vekt før konkurranse?

-> Ikke glem salt!

Om noen dager går NM i vektløfting av stabelen, hvor jeg selv både skal konkurrere og coache. I vektløfting og andre idretter med vektklasse, så er det vanlig at utøvere går litt ned i vekt den siste uken før konkurransen, slik at at de kan i en vektklasse som ligger litt under deres vanlige kroppsvekt. Dette gjøres gjerne ved å droppe litt «vannvekt» dagen før stevnet, framfor å måtte gå ned i muskelmasse/total kroppsvekt lenge før konkurransen. 

Salt er viktig for å rehydrere etter væsketap.

En viktig ting når man skal prestere fysisk etter en slik vanndropp, som jeg opplever at mange utøvere kan alt for lite om, er salt! For å hydrere raskt og effektivt etter man har gått ned i vekt, er det svært viktig å kombinere væskeinntaket med elektrolytter, slik du får i sportsdrikker. Spesielt viktig er salt, og her inneholder ikke sportsdrikker nok salt for optimal rehydrering. 

En rapport fra Olympiatoppen skriver:

Selv om man erstatter væsketapet under trening vil inntak av kun vann ( natrium=0mmol/L) resultere i betydelig mangel på væske og salt etter 6 timers restitusjon (restitusjonsdrikke forsvinnert ut som urin). Med økende saltkonsentrasjon (natrium=25 og 50 mmol/L) vil man lettere beholde den inntatte drikken og oppnå bedre væskebalanse og saltbalanse. Men først ved sterk saltkonsentrasjon i drikket (100 mmol/L) oppnår man full væske- og saltbalanse.

Rapport fra Olympiatoppen.

Dette vil i praksis si at i tillegg til å innta en sportsdrikke etter innveiing, så bør du innta ekstra salt enten ved å salte maten rikelig, eller ved å innta salttabletter, som man får kjøpt på apoteket. 

For mer info, sjekk disse artiklene: 

  1. Egen artikkel/guide: Droppe vekt før konkurranse i styrkeløft og vektløfting: Slik fyller du opp igjen etter innveiing:
  2. Olympiatoppen: Fakta om væskebalanse og prestasjon.
  3. Olympiatoppen: Restitusjon og væskeinntak etter trening og konkurranser.

Comments are closed.