Treningstips: Bakkeintervaller for effektiv utholdenhetstrening:

Utholdenhetstrening er bra for deg – også deg som er mest interessert i styrketrening, eller driver med en kraftidrett. Ulempen er dog at om du trener mye utholdenhet, så har det gjerne en negativ effekt på styrke, eksplosivitet og muskelmasse. Ved å trene korte, men intensive intervaller, så kan vi likevel få inn litt utholdenhetstrening og de positive helseeffektene det medfører, uten at det går negativt utover styrketreningen vår.

Bakkeintervaller er en effektiv og enkel form for utholdenhetstrening.

En meget effektiv og kanskje undervurdert treningsform er bakkeintervaller. Finn deg en passende bakke hvor du kan løpe med tilnærmet maksimal fart i minst 20 sekunder før du når toppen, også er det bare å gi alt!

Det er naturligvis mulig å kjøre slike sprint uten en bakke også, men det krever mer teknikk, og med høyere fart er det også en større skaderisiko. Slike sprint er ikke noe jeg anbefaler med mindre du har tatt deg tid til å lære sprint, å gitt kroppen tid til å venne seg til denne formen for belastning. Sprint i en bratt bakke er derimot noe de aller fleste kan gjennomføre på en trygg måte.

Forslag til økt:

  • Jogg 5 min for å varme opp. Inkluder gjerne noen høye kneløft og «rumpespark» unter oppvarmingen.
  • Kjør minst en, men gjerne flere drag á ca 30 sekunder maksimal sprint i en bratt bakke. Hvil i 2-4 minutter mellom hvert drag.
  • Jogg tilbake igjen.

En slik økt 1-3 ganger i uken kan være mer nok til å få en positiv helseeffekt, for deg som ikke er vant til å trene utholdenhetstrening.

Tips:

  • Om du ikke har en passende bakke i nærheten, eller om været er dårlig, så kan en tilsvarende økt kjøres med Assault airbike eller lignende utstyr.
  • Det lønner seg å plassere slike økter lengst mulig unna din neste styrkeøkt. Alternativt kan det gjøres etter styrketrening.

Comments are closed.