Ny studie fra 2017: HMB-tilskudd øker muskelmassen, reduserer fettmassen, og øker ytelsen hos godt trente kampsportutøvere!

Kosttilskuddet HMB har fått mye oppmerksomhet, og det av god grunn. En studie fra Jacob Wilson m.fl. i 2014 viste nemlig steroide-lignende effekter av tilskuddet med over trippel økning i mager masse (muskelmasse) og styrke sammenlignet med placebo. Gruppen som tok tilskuddet var godt trente, og økte likevel med 7,4 kg i mager masse, reduserte fettmassen med 3,5 kg, og økte styrken i knebøy, benkpress og markløft med 77,1 kg til sammen. Dette er helt surrealistiske resultater, og mange har tenkt at resultatene kan ha vært jukset med. Det er fortsatt ikke bevist av andre studier om dette var reelle resultater eller ikke, men i år har vi i hvert fall fått en helt ny studie fra helt andre forskere som ser på tilskudd av HMB, og den skal vi se på her:

HMB forbedret både ytelsen og muskelmassen hos kampsportutøvere.

HMB forbedret både ytelsen og muskelmassen hos kampsportutøvere.

Studien enkelt forklart:

 • 42 personer fullførte studien. De var utøvere bryting, judo og brasiliansk jiu-jitsu. De veide i snitt 81 kg og var 22 år gamle. De trente i snitt 8 økter i uken, inkl. 2 rene styrkeøkter.
 • Proteininntaket, som kan påvirke framgangen om en gruppe inntar for lite, var likt mellom gruppene, og på rundt 1,9 g/kg/kroppsvekt.
 • Studien ble gjennomført slikt at ingen visste om de fikk tilskuddet eller ikke, og begge gruppene fikk prøve seg både med og uten tilskuddet, med en 10 dags «friperiode» mellom de to omgangene på 12 uker.
 • Når de fikk HMB fikk de kalsium-bundet HMB; 1 gram x 3 ganger daglig; ved våkning, etter trening, og ved leggetid. Produsenten var Olimp Laboratories, en annen produsent enn i studien til Jacob Wilson ovenfor.

Utvalgte resultater:

 • FETTFRI MASSE (FFM):
  —> HMB: +0,8 KG. PLA: -0,6 KG.
 • FETTMASSE:
  —> HMB: -0,8 KG. PLA: +0,7 KG.
 • AEROB KAPASITET::
  —> HMB: Ventilatorisk terskel tid: +59 sek. Terskel belastning: +15 W. KG. Ventilatorisk terskel tid: -25 sek. Terskel belastning: -6 W.
 • ANAEROB KAPASITET:
  —> MAKS EFFEKT: HMB: +97 W. PLA: +19 W.
  —> SNITT EFFEKT: HMB: +25 W. PLA: +1 W.
  —> MAKS HASTIGHET HMB: +9 RPM. PLA: +0 RPM.
Denne grafikken viser snitt endring i muskelmasse (FFM) og fettmasse (FM) i de to gruppene. Bildet fra studien: Durkalec-Michalski m.fl. 2017.

Denne grafikken viser snitt endring i muskelmasse (FFM) og fettmasse (FM) i de to gruppene. Bildet fra studien: Durkalec-Michalski m.fl. 2017.

Forskerne sin konklusjon:

This study indicates that HMB supplementation in athletes training combat sports promotes an advantageous reduction of fat mass and increase in fat-free mass, anaerobic peak power, average power, and post-anaerobic exercise lactate concentrations. HMB also stimulates beneficial changes in aerobic capacity of the organism, mainly due to the increased values of ventilatory threshold. Furthermore, long-term HMB supplementation does not seem to cause significant changes in creatine kinase and lactate dehydrogenase activity, or testosterone and cortisol concentration in blood.

Min konklusjon:

Det er fortsatt meget sprikende forskningsresultater når det kommer til HMB, og det kan være vanskelig å si hvilken effekt det har, og når det ev. fungerer. Det er også mulig at den frie formen (HMB-FA) har bedre effekt enn den kalsium-bundede (HMB-CA) versjonen som er brukt i studien her. Jeg heller mot å si at det har en god effekt om du trener på en måte som fører til relativt mye muskelskader, eller om du er utrent/uvant med belastningen du trener med. Det vil si at de fleste styrkeatleter som trener hardt og regelmessig, kan ha en positiv effekt i form av økt muskelmasse, styrke og eksplosivitet, og redusert fettmasse. Jeg anbefaler tilskuddet til deg som er voksen, trener hardt og regelmessig, og har en god økonomi (tilskuddet er dyrt).

Referanse:
Durkalec-Michalski K1,2, Jeszka J3, Podgórski T4. The Effect of a 12-Week Beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB) Supplementation on Highly-Trained Combat Sports Athletes: A Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled Crossover Study. Nutrients. 2017 Jul 14;9(7). pii: E753. doi: 10.3390/nu9070753.

Comments are closed.